Emil Engelbrecht med en flot lubbe på 6,8 kilo fra Det Gule Rev.

 

Det Gule Rev byder på et fantastisk spændende fiskeri efter blandt andet store torsk, langer, sej og lubber. Og – jo længere ud man kommer, desto bedre samt mere uberørt bliver fiskeriet. Vi er taget på havtur med det gode skib Sally, der med sin strømlinede konstruktion og 2 x 250 heste på hækken, når ud til fiskepladserne på under den halve tid af, hvad det normalt tager. Og det betyder mere fisketid på de bedste og mest jomfruelige pladser.

AF JENS BURSELL

SOLEN er lige stået op over Nordsøen, og vi er allerede adskillige sømil ude over det blikstille hav, der ligger fladt som et stuegulv – badet i de første solstråler. Vi sejler ubesværet 25 knob svarende til 45 km/t ud over havet, og på trods af den høje fart, kan man næste ikke høre hverken motor eller vibrationer i båden. Det føles lidt som at suse ud af motorvejen i en Mercedes, og det er ikke en ringe følelse, når man ved, at det ikke er asfalt med spændende og næsten uberørte fiskepladser, der ligger under båden.

Efter et stykke tid stopper vi omkring 50 kilometer nordøst fra Hanstholm. – Der er en virkelig god stime makreller, lad os lige tanke op med agn, siger vores skipper Emil, mens vi gør klar med makreltakler og mindre pirke.  – De står cirka fem meter nede siger han, og næsten simultant med oplysningen om den rette dybde, kan vi mærke de første makreller på forfanget. Et splitsekund efter føles det som om, at der er fuldt hus, og inden længe vælter vi makreller ned i den dertil indrettede agnbrønd eller ”livewell”, der er forsynet med en solid iltpumpe, så makrellerne kan holde sig levende og friske, indtil de skal bruges som agn.

Ombord på Sally er der god plads til at seks man kan fiske komfortabelt uden at gå i vejen for hinanden.

Ombord på Sally er der god plads til at seks mand kan fiske komfortabelt uden at gå i vejen for hinanden.

 

På vraget

Lidt senere er vi fremme ved det første vrag, og er klar til at sænke vores takler ned. To af os fisker med pirk og ophænger, og to af os fisker med makreller, for at se, hvad der spiller bedst på dagen. Jeg er afsted med mine gode venner Ulrik, Elmer og Niels – og vi kan næste ikke vente med at komme i gang.

– Ofte skal vragene lige fiskes lidt i gang, før der for alvor begynder at ske noget, siger Emil. – Det er som om, at fiskene ofte starter med at være lidt sløve, men når først der er fanget én fisk – og så én til, så er det ofte som om de vågner lidt op og nærmest bliver tirret af, at de andre fisk hugger – måske fordi de ikke vil gå glip af noget.

Der sker da heller ikke så meget i det første drev over vraget, så vi tager et til. Her går det lidt bedre, og inden længe får Emil den første fine fisk – en flot lubbe på omkring de fem kilo med helt perfekte farver. – Lubbens flotte og gyldne farver minder lidt om en smuk sandart i solens første stråler, tænker jeg mens jeg venter på hugget. Pludselig rykker det lidt i stangtoppen, og jeg giver et resolut modhug, resulterende i fast fisk. Til at starte med rykker den fint igennem, men hurtigt kan jeg mærke, at det blot er en mindre fisk, der har taget min ophænger – og kort tid efter viser en torsk sig i overfladen.

En flot lange taget af Emil Engelbrecht på et af hans mange gode vragpositioner.

En flot lange taget af Emil Engelbrecht på et af hans mange gode vragpositioner.

 

Et fantastisk lubbefiskeri

Det første vrag kommer, som Emil forudsagde, aldrig rigtig i gang, så vi fortsætter til en position lidt længere ud.  – Så er det nu drenge, råber Emil, da vi er over det næste vrag og sænker vores takler ned. Og nu er fiskene for alvor ved at vågne op.

Blot et øjeblik efter vi har sænket ned, får Niels et godt hug på sin makrel, der bliver fisket på et smart tandemtakel, som Emil har udviklet netop til dette fiskeri. Fisken kæmper godt – og efter en fin kamp dukker en smuk lubbe op i overfladen.

– Det smarte ved taklet vi bruger er for det første, at det er let at binde, når musikken spiller – og det er vigtigt, hvis ikke man skal miste fisketid på at fumle for meget rundt, når først der er godt med fisk under kølen. For det andet kan man justere placeringen af den styrende krog, så den passer perfekt til agn af varierende størrelse, hvilket gør det muligt at placere den bagerste kroge helt ude ved halen hver gang, hvilket normalt giver den bedste krogning.

Niels, Elmer og Ulrik med hver deres flotte lubber taget ombord på Sally.

Niels, Elmer og Ulrik med hver deres flotte lubber .

 

Catch and release på havet

Mens Emil forklarer alt om supertaklet begynder de andre også at få fisk, og inden jeg ser mig om, er der fleks på tre af stængerne omkring mig. Solen bager, vandet er stille og livet er herligt. I løbet af det næste stykke tid får vi masser af fine fisk – både lubber, langer og torsk. Men – der er også en del af dem, der ryger retur.  – Vi ønsker ikke at belaste fiskepladserne alt for hårdt med vores fiskeri, så vi har den regel ombord, at vi så vidt muligt genudsætter alt under tre kilo og over ti kilo, for på den måde at skåne bestanden så meget som muligt, siger Emil.

Fiskeret fortsætter med at være godt det meste af dagen, hvor vi både fanger, lander og genudsætter så mange fisk, at vi næsten ikke kan få armene ned. Vi er derfor godt trætte af sol og tovtrækkeri med fisk, da vi kommer hjem til vores hyggelige hostel – La Ola i Hanstholm. La Ola ligger i gåafstand fra havnen, og der er en super hyggelig stemning, der minder meget om et backpackerhostel. På terassen kører musikken, hvor vi nyder en øl i solens sidste stråler – og når det bliver mørkt, kan man fortsætte festivitas i de fede opholdsrum indenfor sammen med de andre gæster, som tæller alt fra fiskere og folk på gennemrejse – til hardcore surfere, der bare venter på den næste store bølge. Og dem kan der være en del af, når det blæser heroppe nordvestpå…

Så er det bare med at få fisket!

Så er det bare med at få fisket!

 

Fishingbeyond

Emil Østergaard Engelbrecht, der er skipper på Sally og indehaver af fiskeguidefirmaet Fishingbeyond, har fisket med arme og ben siden han var tre år gammel.

– Jeg har de sidste par år fisket utrolig meget på havet, fortæller han. – Det startede på Øresund, men i takt med, at fiskeret er blevet ringere og ringere her – med mindre og mindre fisk, så har jeg i de senere år fokuseret meget på at opleve suset fra det vilde havfiskeri i andre områder. Her har det i sær været Nordsøen, der har stået for skud – og det er efterhånden blevet til virkelig mange timers gode oplevelser med store torsk, langer, lubber og sej ude på det Gule Rev samt de mange suveræne vrag, der ligger derude. Og – så er det også blevet til en del fiskeri i Kroatien efter tun, I Nordnorge efter især store torsk og sej – plus en masse andre fede havfiskeeventyr til blandt andet USA.

Emil med sin PB torsk fra Det Gule Rev på 14,5 kilo

Emil, der er skipper på Sally, med sin PB torsk fra Det Gule Rev på 14,5 kilo

Sally

– Vores båd Sally, der er lavet solid i 5 mm aluminium, har vi fået specialdesignet i samarbejde med Svendborg Yachtværft, forklarer Emil. – På trods af, at der er tale om en lang, strømlinet og åben centerkonsolbåd, så er selve skroget i kategorien lukket båd, fordi skroget er fyldt med skumplast. Båden er således helt synkefri. For os er det af allerstørste vigtighed, at sikkerheden er 100% i top, når man fisker ude på Nordsøen så langt fra land, som vi gør.

– På hækken sidder der to 250 HK motorer, så vi er altid sikre på at kunne komme hjem hurtigt med 25 knob i timen – selv hvis vi skulle være uheldige, at den ene motor bryder sammen. Det, at båden sejler så hurtigt, er en storfordel, for det gør, at transporttiden er 2-2,5 gange hurtigere end normalt, hvilket – når man fisker langt ude på Nordsøen – kan betyde flere timers ekstra fisketid på eksempelvis en ti timers tur. Det, at båden er lynhurtig er dog også en stor fordel i forhold til sikkerheden, fordi vi altid vil kunne reagere prompte på eksempelvis en uventet stormmelding, så vi kan komme hurtigt og sikker i land. Lige nu er båden helt åben, men vi er i gang med at få lavet en kaleche til den ene side, så der er lidt mere læ for skumsprøjt, når vi for alvor giver den gas gennem bølgerne i hårdt vejr.

– Sally, der er 34 fod, er udstyret med alt tænkeligt navigations- og sikkerhedsudstyr samt diverse sikkerhedsgodkendelser. På marineelektronikfronten har vi de nyeste apparater fra Garmin – inklusiv plotter, AIS og Radar. Hertil kommer to håndholdte VHF radioer samt SART og IPIRB nødpejlesendere. Alle ombord bærer CO2-redningsveste, og der er også flydedragter og/eller tørdragter til lystfiskerne afhængig af årstiden og personlige præferencer. Sally er desuden udstyret med en oppustelig CO2-nødflåde, så du kan roligt regne med, at sikkerheden er i top, når du tager på tur med Fishingbeyond, understreger Emil, der er uddannet erhvervsskipper med rettigheder til at sejle med op til 12 personer.

Emil Engelbrecht er på trods af sin beskedne alder en erfaren skipper. Og han ved lige præcis, hvor han skal finde fiskene.

Ombord på Sally er der god plads til at seks man kan fiske komfortabelt uden at gå i vejen for hinanden.

 

Store fisk i fokus

– På mange både går man efter at fange så mange fisk som muligt – fx mindre torsk. Her går vi typisk mere målrettet efter at komme langt ud på de uberørte spots, hvor der er større chancer for mere specielle eller store fisk. Pt er båres bådrekorder følgende: Lange – 15,0 kilo, torsk – 14,5 kilo, sej – 11 kilo, lubbe – 6,8 kilo og tun 300 kilo.

Sally sejler charter hele året, og det koster 7500 kroner for en dag for hele båden, hvor der er plads til fire lystfiskere ud over besætningen, som altid tæller skipper + gast. Du kan læse meget mere om vores fiskeri på Fishingbeyonds hjemmeside.

Du kan også følge Emil og Sally på facebook  og instagram.

Emil Engelbrecht med en flot lange taget ombord på Sally på Det Gule Rev.

Emil Engelbrecht med en flot lange taget ombord på Sally på Det Gule Rev.

 

Emil Engelbrecht fighter rutineret endno en storfisk op fra det produktive Gule Rev.

Emil Engelbrecht fighter rutineret endnu en storfisk op fra det produktive Gule Rev.

 

Med dette takel kan Emil justere længden af taklet ved at skubbe stopknuden ved enkeltkrogen op eller ned. Trekrogen i enden er monteret i en lang ophængerløkke.

Med dette takel kan Emil justere længden af taklet ved at skubbe stopknuden ved enkeltkrogen op eller ned. Trekrogen i enden er monteret i en lang ophængerløkke. Du kan lære at binde det fede takel på din næste tur med Sally.

 

Emil med en flot sej taget ombord på Sally.

Emil med en flot sej taget ombord på Sally.

 

Klar til dagens fiskeri med Fishingbeyond ombord på det gode skib Sally.

Klar til dagens fiskeri med Fishingbeyond ombord på det gode skib Sally.

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This