Sejen er en urstærk fighter – specielt hvis du anvender mere følsomt og effektivt grej end den typiske havfiskeudrustning. Fisk & Fri’s Emma Bäcker fortæller her, hvordan du fisker ultralet efter vægtige fisk med en speedet og adrenalinmættet fisketeknik.

Af Emma Bäcker

Hold godt fast på grejet. Den stor sej kæmper hårdt til i første udløb.

Hold godt fast på grejet. Den stor sej kæmper hårdt til i første udløb.

HØJE FJELDE med snedækkede toppe tårner op fra fjordens turkisblå og blikstille overflade, men den fine mystik, som omgiver os, er ikke langvarig. Pirken har nået bunden, ekkoloddet viser store, røde plamager, hvilket er ensbetydende med storsej, og jeg begynder nu indspinningen. Jeg øger farten og spinner til sidst næsten hysterisk ind. Pludselig er det, som om et elektrisk chok går igennem min krop. Hjulet begynder at skrige højlydt som en stukken gris, og stangen bøjer helt ned i håndtaget. En sej har fulgt pirken i rasende fart og har angrebet nogle meter under båden. Hjulet fortsætter med at hyle og skrige og stangen bøjer mere og mere. Denne her fisk har bestemt ikke tænkt sig at give sig uden kamp. Det eneste, jeg kan gøre, er at holde godt fast om stangen med begge hænder, stemme imod rælingen med hofterne, og lade fisken køre sig træt alt imens adrenalinen pumper voldsomt igennem min krop. Jeg får spolet nogle meter line ind, men fisken genvinder dem uden videre igen. Det er noget af det mest brutale fiskeri, jeg nogensinde har oplevet.

Let speedjigging – en actionpræget metode til sejfiskeriet

Deciderede speedjigs tiltænkt tropisk fiskeri er også glimrende til sej. Her er det tre modeller fra Quantum: Devil Diver, Slim Jim og Speedy. Krogene er Owners SF-505

Deciderede speedjigs tiltænkt tropisk fiskeri er også glimrende til sej. Her er det tre modeller fra Quantum: Devil Diver, Slim Jim og Speedy. Krogene er Owners SF-505

TRADITIONELT SEJFISKERI i Norge plejer som regel at være lig med pilkning med korte bådstænger og sølvfarvede pirke på omtrent 300 gram bundet for enden af et takel bestående af tre-fire ophængerfluer. Jeg foretrækker dog en metode, som tager sejfiskeriet til et helt nyt niveau. Med let udrustning, spinnehjul, tynde liner og lettere pirke eller jigs bliver fiskeriet anderledes adrenalinpumpet, og du vil helt sikkert forelske dig på ny i sejfiskeriet. På denne her udrustning er sejen en af de allermest hårdhændede fightere, der findes på vores breddegrader.

Jeg taler om det, som normalt går under navnet speedjigging – et kendt begreb på sydligere breddegrader, når der fiskes efter arter som tunfisk, giant trevally og amberjacks. I Norden var det Fisk & Fri’s Jesper Fohrmann, der først lancerede teknikken, i Fisk & Fri, men det er først de seneste par år, at metoden er blevet mere almindeligt udbredt. Og det er netop sejen – og til dels også helleflynderen – som er blevet udsat for teknikken, men der intet i vejen for at prøve teknikken på andre arter også.

Speedjigging er helt enkelt udtrykt pilkning i højhastighed med lettere udrustning og lidt anderledes agn. Og du kan speedjigge både fra land og fra båd.

Sæt maksimal fart på din indspinning – så ser du, hvad speedjigging kan gøre for dit sejfiskeri

Omgivelserne i Norge er enormt smukke. Her lugter der langt væk af storsej.

Omgivelserne i Norge er enormt smukke. Her lugter der langt væk af storsej.

PRINCIPPERNE I SPEEDJIGGINGEN er ganske simple. Lad agnen synke til bunds eller deromkring, blot du får agnen ned under sejstimen. Herefter begynder du indspinningen – og her skal du bruge alle kræfter, for der skal fart på. Og du skal endelig ikke bekymre dig om, om du fisker for hurtigt. Tro mig, sejen er umulig at spinne agterud. Forestil dig, at din agn skal skrige – fang mig, hvis du kan! Husk samtidig at have stangen i bevægelse hele tiden. Rul hurtigt ind mens du sænker stangspidsen, stop indspinningen og før så stangtoppen højt bagover i et hurtigt ryk. Dette skal gå så hurtigt, som det overhovedet kan. Ofte vil sejen følge efter agnen, og da kan det lønne sig at lave et kort spinstop. Så hugger selv den mest svært overtalelige efterfølger med fuld kraft. Tænk i disse baner: speed, speed, speed, speed, speed, stop

Sejen kan for øvrigt også finde på at hugge, når du lader pilken falde mod bunden, så husk altid at holde styr på din line. Hvis linen pludselig stopper op midt i vandet eller forhøjer farten, så slå bøjlen over med det samme og giv et stenhårdt modhug. Resultatet et som regel et overraskende og langt udløb.

Grej og udrustning til speedjigging fra båd

Sejen er en smuk sportsfisk med uanede kræfter – en perfekt modstander på let grej.

Sejen er en smuk sportsfisk med uanede kræfter – en perfekt modstander på let grej.

UDRUSTNINGEN TIL SPEEDJIGGING FRA BÅD er egentlig relativt simpel. Og i modsætning til det traditionelle bådudstyr, der ofte slider voldsomt på håndleddene og armene, er grejet til speedjiggingen anderledes let og skån­somt. Sejen er desuden en alt for fantastisk fighter til at blive hevet op med hjul og stænger, der mest af alt minder om løftekraner. Jeg anvender en 6’ Cedros Speedjig stang med en kastevægt på 30-160 gram. Stangen er som skræddersyet til denne form for fiskeri. Den giver god kontrol over agnen, og så er den en drøm at fighte store sej med. Shimano har stænger såsom Beastmaster og Antares, som også fungerer udmærket til speedjigging, men vælg helst en stang mellem 6-7 fod og med en kastevægt på omkring 50-200 gram. Med tungere grej risikerer du at ødelægge fighten og miste muligheden for at mærke hver eneste muskel i sejen, mens figh­ten står på. Jeg foretrækker et spinnehjul med høj udveksling og god linekapacitet. Ganske få multiruller har høj nok linehastighed per omdrejning, og desuden synes jeg, at spinnehjulene giver en bedre og mere stabil kontrol under den lynsnare indspinning. Størrelsen bør være omkring 5000/6000, og så er det vigtigt, at hjulet har en rigtig god og stabil bremse. Derfor anbefaler jeg et hjul med en reel frontbremse.

En Williamson Abyss pirk på 150 gram er en af Emmas favorit­agn. Den når hurtigt ned til fisken og kan fiskes i høj hastighed.

En Williamson Abyss pirk på 150 gram er en af Emmas favorit­agn. Den når hurtigt ned til fisken og kan fiskes i høj hastighed.

FLETLINE, er uden tvivl den eneste brugbare løsning til speedjigging. Den er helt uelastisk og hver eneste bevægelse, du gør med stangen forplanter sig uhindret til agnen. Det er vigtigt, at du har kontakt med agnen hele tiden, og at du fornemmer, hvad der sker dernede i dybet. Desuden bliver hugget og fighten mere intens. En linetykkelse på omkring 0.20 mm holder fint, selv til de helt store og kraftfulde sej. En så tilpas tynd line skærer sig bedre ned i vandet, og det er i særdeleshed en fordel, når det fiskes i strømvand eller fra en drivende båd

Selv vælger jeg en rund line i stedet for én, som er fladere i profilen, fordi den kaster bedre samt minimerer risikoen for kludder. En selvfølgelighed, når man anvender superliner, er at benytte et forfang af kraftig fluorocarbon eller nylon. Fluorocarbon tåler slitage bedre end nylon og er mindre synlig i vandet, og jeg benytter derfor gerne forfangsspidser bestående af én meter 0.90 mm fluo­rocarbon. Et tip er at anvende en glidende, sort gummikugle på linen overfor knuden på fluorocarbonen. Så skåner du topøjet for den hårde forfangsknude de uundgåelige gange, hvor man med den hurtige indspinning får spolet agnen for langt ind.

FRA BÅD vælger jeg som regel lidt tungere agn. Den ultimative agn hedder Abyss. Den vejer 150 gram og produceres af Williamson. Abyss skærer utroligt godt ned i vandet, lokker selv de sværeste fisk til at hugge, og så tåler den enormt høje hastigheder.

Jigs og soft baits, som imiterer tobis, er mums for sejen. En agn, som er helt fænomenal, er de 20 centimeter lange og 70 gram tunge Sandeel jigs fra Savage Gear. Der findes dog i hundredevis af agn på markedet, som egner sig fortrinligt til speedjigging. Smalle pirke, tungere skeblink, jigs osv. Tænk blot over, at agnen skal tåle høje hastigheder og have et livligt bevægelsesmønster.

Jeg synes først og fremmest godt om sølv og naturfarver, eftersom sejen oftest jager sild og tobis. Men i efteråret og om vinteren, så fisker agn i lidt stærkere farver fint. Rød og orange plejer gerne at kunne lokke sejen til at hugge.

SavageGears Sandeel er en suveræn agn til sej. Den er ekstrem livlig og også rigtig god til fiskeri fra land.

SavageGears Sandeel er en suveræn agn til sej. Den er ekstrem livlig og også rigtig god til fiskeri fra land.

 

Fiskeri fra land er speedjigging i UL-version

UDRUSTNINGEN TIL FISKERI FRA LAND adskiller sig en smule. Her går man drastisk ned i størrelsen på grejet. Generelt er fiskene nemlig lidt mindre, og desuden fisker man over lavere vand. Men det er mindst lige så spændende! Undervurdér ikke sejen! Den har nemlig en tendens til at overraske med sine lang­trukne og hårde fights.

Jeg anvender en 9 fods stang med en kastevægt på 7-25 gram. Det er måske en anelse vovet, så jeg vil egentlig anbefale, at du lægger en fod og nogle ekstra gram på kastevægten – bare i tilfælde af, at rekordsejen skulle hugge. Sørg for at få fat i en stang med helaktion, så bliver selv stimen af småsej en underholdende udfordring. En relativt prisbillig stang, som er fin og anvendelig, er Ron Thompson Tyran 9’ 7-25 gram. Hertil skal man have fat i spinnehjul, og her gælder de samme regler, som ved bådfiskeriet. Hjulet skal have høj udveksling, god linekapacitet og en stabil og kraftig bremse. Et hjul i størrelse 4000 er passende. Og husk nu lige igen – en stabil bremse!

LINEN bør også her være flettet. Men her kan du gå ned i linetykkelse. Jeg anvender 0.17 mm Power Pro. Tyndere linediametre er ikke at anbefale, eftersom man fisker blandt klipper og oftest der, hvor der er relativt dybt tæt inde under land. Under fighten søger fisken tit nedefter, og da kan linen komme til at skurre henover stenkanterne. Af samme grund, anvender jeg også gerne lidt længere fluorocarbonforfang, når jeg fisker fra land – for at modvirke, at fletlinen skraber mod stenene.

 

Friluftsland

 

Linetykkelser omkring 0.40-0.45 mm med en længde på omkring to-fem meter fungerer glimrende.

AGNENE, der benyttes til fiskeri fra land, er gerne langstrukne skeblink af forskellig slags. De skal blot kunne kaste langt og nå ned til fiskene. To agn har vist sig at være rigtige killers til speedjigging fiskeri efter sej fra land; Savage Gear Sandeels i de mindre størrelser samt forskellige størrelser af Möresilda blink i farven sort/sølv.

Guide til sejeventyret

Hvis du rejser til Åndalsnes, anbefaler jeg den fænomenale sportsfiskerguide John Kofoed. En mere ivrig sportsfiskeguide, tror jeg ikke findes. Han deler mere end gerne ud af sine tips og tricks, får dig til at føle dig hjemme og sætter lige så stor pris på fangsten, som du selv gør. www.rauma-jakt-fiskesafari.no

TIDEVANDET er alfa og omega, når du fisker fra land. Sørg for at lægge din fisketid, når vandet er i bevægelse – altså når højvandet er på vej ind, eller mens det bliver lav­vandet. Da er sejen mest aktiv, og den bevæger sig som regel højere op i vandmasserne. Når strømmen står helt stille, kan den i stedet virke helt umulig at fange. I Norge er der de fleste steder tidevand fire gange i døgnet, og de lokale aviser har som regel oversigter over, hvornår de indtræffer.

EN KANON PLADS til speed jigging er Romdalsfjorden. Hele fjorden er fuld af sej i alle størrelser. Men Romdalsfjorden er stor, så begynd eksempelvis inde i Isfjorden, længst inde i Romdalsfjorden, ved Åndalsnes. Her står sejene som regel tæt, og de fleste af dem vejer mellem fire og syv kilo. Chancerne for betragteligt større fisk er der dog også, og fisk på over 10 kilo er ikke usædvanlige. Fiskene er relativt lette at nå fra land her, i det der er ganske dybt tæt ind under land. Så hvad venter du på? Tag ud og speedjigge!

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This