Der er ikke noget værre end at være kold og våd. Vi lystfiskere bruger derfor masser af penge på fisketøj, men de færreste ved, hvordan man optimerer tøjets levetid og funktionalitet ved at vedligeholde det optimalt. Vi har talt med lystfiskeren Allan Svare Nielsen, der, via sit daglige arbejde i outdoorbutikken Friluftsland, har et stort kendskab til netop dette.

Af Jens Bursell

En ren og nyimprægneret jakke giver bedre åndbarhed end en møgbeskidt jakke, hvor porerne i membranen let stoppes til med fx saltkrystaller.

En ren og nyimprægneret jakke giver bedre åndbarhed end en møgbeskidt jakke, hvor porerne i membranen let stoppes til med fx saltkrystaller.

– DET ER IKKE LIGEGYLDIGT, hvordan du vasker og vedligeholder dit tøj, hvis du ønsker, at få maksimal komfort på fisketuren samtidig med, at tøjet holder længst muligt, fortæller Allan, som udover at arbejde professionelt med friluftsudstyr – også fisker alt fra ørred og aborrer til gedder og torsk.

– Der hersker mange misforståelser omkring især skalbeklædningen – dvs. den vand- og vindtætte samt åndbare beklædning, man bærer yderst – fx jakker og bukser, fortsætter han. – En af dem er, at membranjakker ikke skal vaskes og ikke må tørre­tumbles. Det er forkert:

Vask og imprægnering af fiskejakken

Hvis tøjet er ekstremt beskidt, er det bedst med en hardcore grundrens – eksempelvis Sport Wash. Herefter genskaber du jakkens overfladeimprægnering med en Proofer som fx Grangers 30° C Proofer.

Hvis tøjet er ekstremt beskidt, er det bedst med en hardcore grundrens – eksempelvis Sport Wash. Herefter genskaber du jakkens overfladeimprægnering med en Proofer som fx Grangers 30° C Proofer.

– VANDTÆTTE FISKEJAKKER og bukser har normalt en membran – fx Gore Tex – eller anden form for barriere, der sikrer, at vandet ikke kan trænge ind udefra – samtidig med, at sveden kan trænge ud, så man ikke bliver gennemblødt af sved, fortsætter han. – Man kan nærmest forestille sig membranen som et gitter, hvor de enkelte huller er store nok til at lukke sved på dampform ud, samtidig med, at vanddråber på flydende form ikke kan trænge igennem udefra. Fiskejakken har typisk også fået en overfladebehandling eller im­prægnering, som sikrer, at regndråberne ikke trænger så langt ind i stoffet, at de hæmmer svedtransporten ud af membranen.

– Det der er vigtigt, er at få salt og snavs ud af membranen, så den ånder bedst muligt, hvorved man udgår kondens og fugtighed på indersiden af jakken, pointerer han. – Hvis jakken er møgbeskidt og aldrig har været vasket, er det vigtigt, at man vasker den i bund først med et specielt vaskemiddel, inden overfladen af jakken genim­prægneres. Til dette formål er produkter som fx Sportswash fra Snoseal effektive til at fjerne både fedt, snavs og saltkrystaller. Vasken bør typisk foregå ved 30-40 grader

Det er også muligt at sprayrense for pletter mm på beklædningens overflade ved at bruge en spraycleaner som fx det biologisk nedbrydelige Grangers Universal Spraycleaner, der løsner skidtet og eliminerer lugten på en let og hurtig måde. Herefter tørres jakken blot af med en fugtig klud. Denne metode kan bruges til både skaljakker, softshells og dunjakker.

Dun og merinould er mere sårbart end normalt tøj, og det kan derfor være en fordel at benytte specielle vaskemidler fremstillet specielt til formålet. Her er det Grangers, men lignende produkter kan fås fra Nikwax.

Dun og merinould er mere sårbart end normalt tøj, og det kan derfor være en fordel at benytte specielle vaskemidler fremstillet specielt til formålet. Her er det Grangers, men lignende produkter kan fås fra Nikwax.

GENIMPRÆGNERING af jakkens overflade sker med en »proofer«, som genetablerer DWR-coatningen på stoffets overflade. Alt hvad man skal gøre er at putte den i vaskemaskines sæbeskål og følge anvisningen for hvor meget tøj, der kan være i vaskemaskinen

Når tøjet har fået med prooferen, er det vigtigt at tørretumble jakken på medium varme i 10-15 minutter, for at aktivere imprægneringen. Har du gjort det rigtigt, vil vandet perle af fuldstændig som ny en ny jakke, når du hælder vand på den.

Gore Tex Waterproofer bruges, når man har en membranjakke med fiberfoer, hvor man ikke ønsker at bruge dyre præparater til imprægnering af foret, som sluger godt.

Hvis jakken ikke er ultra beskidt, er det lettere at bruge et præparat, der både vasker og imprægnerer i en arbejdsgang – fx Grangers 2 in 1. Også her er det vigtigt at tørretumble jakken bagefter. Lignende vaskeprodukter, der er fremstillet specielt til friluftsbeklædning, fås fra producenter som fx Nikwax

Fleece og lignende mellemlag vaskes helt normalt ved 40 grader med normalt vaskepulver.

– DUNBEKLÆDNING er også uhyre vigtigt at rense på den rigtige måde, understreger Allan. – På de tynde dunjakker hælder man blot noget Down Cleaner i vaskepulverskålen – og vasker ved 30 grader. Fordelen ved vaskemiddel beregnet til dun er, at dunene lettere beholder den helt rette spæn­stighed, som har betydning for, hvor godt dunene isolerer

Efter vask tørretubles dunjakken ved lav varme og godt med tennisbolde i tumbleren. Stop tørretumleren af og til – og check om der er dunklumper, som skal nuldres ekstra ud med fingrene. Det er vigtigt, at der ikke er klumper af dun, som kan ligge og rådne, fordi de er fugtige. Med soveposer og store

dun­parka’er anbefaler vi hos Friluftsland, at man sender dem til et rigtigt renseri, som ofte vil kunne gøre det bedre – og bil­ligere. At tørre en

dun­parka på et møntvask kan hurtigt blive en dyr og langsommelig affære, fordi det kan tage op til seks timer at få den tør, slutter Allan med et glimt i øjet, der vidner om at han selv har siddet der.

Rens uldundertøjet korrekt

Merino uld er de seneste år blevet uhyggeligt populært som fiskeundertøj. Dels fordi det er blødt, lækkert og ikke så let kommer til at lugte – og dels fordi det har en fin svedtransport samt en meget høj varmekapacitet i forhold til, hvor meget det fylder, hvilket giver god bevægelsesfrihed under praktisk fiskeri. Det er vigtigt kun at vaske det ved 30 grader og med vaskepulver uden enzymer. Der findes vaskeprodukter, som er lavet til på den bedste og mest skånsomme måde at rengøre netop dette materiale – fx Grangers Merion Cleaner, som ydermere har en helt fantastisk frisk duft af zedertræ, som forebygger mølangreb, hvis det skule være aktuelt Ulempen ved merinould er, at det ikke er særlig slidstærkt. Vil man have tøjet til at holde længst muligt, er det derfor vigtigt at undgå tørretumbling og i stedet dryptørre det. Er uldundertøjet bare småbeskidt og lugter lidt af gnu, kan man ofte nøjes med at hænge tøjet til udluftning, hvilket på kort tid vil gøre tøjet lugtfrit og klar til bruge igen. Herved sparer man både vaskepræparat og forlænger levetiden på tøjet. Alternativt tager man blot uldundertrøjen på i bad uden sæbe – og hænger den til dryptørring efterfølgende.

 

Kystblink Harald Nyborg

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This