En gedde i 15-16 kilos klassen er en fisk for livet – og noget som kun er ganske få heldige – eller dygtige fiskere – forundt. Men hvor skal man få den uopnåelige drøm opfyldt? Spørger du geddeeksperten Neville Fickling er svaret engelske Chew Valley.

Af Neville Fickling

Den engelske sø Chew kan prale af mange store gedder – her er sørekorden på fantastiske 18,35 kilo.

Den engelske sø Chew kan prale af mange store gedder – her er sørekorden på fantastiske 18,35 kilo.

FANTASTISK STORGEDDEFISKERI er noget man kun sjældent oplever. Det kommer og går – og mange storgeddevande falmer ofte lige så hurtigt, som de kommer, fordi gedderne er følsomme for hårdt fiskepres.

Men hvor er det hotteste sted lige nu, hvis du vil i nærkontakt med dit livs drøm af en storgedde? Rügen og Lödde Å i Sverige har tidligere produceret et imponerende antal storfisk, men spørgsmålet er, om ikke dette dags dato overgås af engelske Chew Valley, der har leveret stabilt med drømmefisk over de seneste 12 år. Hele 51 gedder over drømmegrænsen på 35 engelske pund – eller 15,85 kilo er det blevet til i den engelske sø, hvor det er frit for alle at fiske, hvis man er den heldige, der bliver udtrukket i lodtrækningen om fiskepladser. Og fiskeriet bliver bare bedre og bedre… Søen aspirer derfor kraftigt til en topplacering på listen over de allerbedste storgeddevande i Europa.

CHEW ligger i engelske Sommerset, og det 600 hektar store reservoir leverer vand til storbyen Bristol. I 2011 blev der udsat intet mindre end 56.000 ørreder, så der er ikke noget at sige til, at gedderne har masser af mad…
Et eksempel på, hvor vildt fiskeriet kan være, er en januardag i 2012, hvor der blev landet tre forskellige fisk over 16,7 kilo – og det lige efter, at der var landet fisk på 16,7 og 17,2 de to dage inden! Samme uge blev der fanget 12 fisk over 13,5 samt massevis af 9-12 kilos fisk. Sammenlignende fotos viser, at der er mindst 5 forskellige fisk over 17 kilo i søen, hvoraf to af dem vejer over 18 kilo!

FISKETILLADELSE kan alle få – men der trækkes lod om pladserne, og man skal komme med et udspil på fiskedatoer, i december året før man vil fiske. Fiskeriet er åbent for fiskeri med agn og kunstagn i otte uger fordelt på udvalgte uger i januar, februar, marts, oktober og november. Fiskeriet foregår både fra både med motor samt fra land – begge dele kan være yderst produktivt, hvis man finder det rette sted.

Fiskeri fra land kan være uhyre effektivt – især når man har en baitboat til at sejle agnen ud.

Fiskeri fra land kan være uhyre effektivt – især når man har en baitboat til at sejle agnen ud.

I OKTOBER OG NOVEMBER bliver der fanget virkelig mange gode fisk på kunstagn, og her er det bedst at fiske i ruskvejr. Mange af de største gedder fanges på under tre meter vand i områder med spredte grødeklatter – men du kan finde dem helt ud til 10 meters dybde. Det gamle flodleje i bunden af reservoiret er ofte et godt bud, men der er så mange store gedder i søen, at de praktisk talt kan findes hvor som helst.

Langsomt synkende agn fisker normalt bedst og især softbaits på 15-20 centimeter har fisket godt, men også større softbaits om fx Castaic på 25 centimeter er god. Uanset hvor du fisker, gælder det, at agnen skal præsenteres langsomt helt nede over bunden. I de dybeste dele af søen er de hurtigt synkende belastede softbaits helt klart det bedste.

15 kilos fisk som denne bliver der taget en hel del af på Chew, hvor alle kan komme til at fiske – også danskere.

15 kilos fisk som denne bliver der taget en hel del af på Chew, hvor alle kan komme til at fiske – også danskere.

JANUAR, FEBRUAR OG MARTS er død agn det letteste og mest produktive. De optimale vejrforhold er stabilt og stille vejr. Ved fiskeri fra land skal man helst kunne kaste 50-70 meter, med en 11-12 fodsstang, der kan kaste 100-200 gram, men det er også tilladt at bruge en baitboat, så man kan komme længere ud. Den mest effektive teknik er at fiske agnfisken med et flåd som indikator. Sæt baitrunneren til, så agnen ikke bliver flået i vandet, hvis du kigger væk et øjeblik på det forkerte tidspunkt. Har du ikke fået noget efter en halvanden times tid – så gå eller sejl videre til næste plads. Der må kun bruges saltvandsagnfisk, som kan købes på den lokale Woodford Lodge. Regn med 10-20 agn. På en dårlig dag får du kun brug for to, men når det rigtig spiller og Chew giganterne beslutter sig for at tygge i dine agn, så ønsker du ikke at gå ned på agn…

Praktisk information
Fiskeriet fra land er lidt billigere end bådfiskeriet, der koster 16,50 £ om dagen, men det har den ulempe, at det er meget mere besværligt at skifte plads efter forholdene. Du kan overnatte på Woodford Lodge – tel: 0044-01275332339. Få mere info på www.bristolwaterfisheries.co.uk/contact-us/ og www.bristolwater.co.uk/leisure/chew-valley-lake/woodford-lodge/

 

Owner Taff Wire

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This