Mads Bönding med en af de store gedder, han har fanget under sit ophold på Forshaga Akademin i Sverige.
På svenske Forshaga Akademin kan du i smukke naturomgivelser – omringet af fede fiskevande – bruge et helt år på at lægge grunden til en karriere inden for lystfiskerbranchen. Whats not to like? I del 1 af vores serie på to artikler fra Forshaga fortæller Mads Bönding om sine oplevelser og erfaringer med den unikke og spændende uddannelse.
AF MADS BÖNDING
Jeg har altid haft en kæmpe passion for lystfiskeri, og min store drøm er at kunne arbejde med det, som jeg elsker at bruge al min fritid på! Det var netop dette, som fik mig til og søge ind på Forshaga Akademin. Før havde jeg en meget normal hverdag i betonbranchen og havde arbejdet i lidt forskellige fag de sidste 10 år. Men så begyndte jeg at kigge efter en ny udfordring – og prøvede at se efter, hvad der var af muligheder inden for det, som jeg elskede alle mest – nemlig lystfiskeriet. Men det eneste, jeg fandt i Danmark inden for uddannelse på dette område var på ungdomsskoler, så det var jeg lige lidt for gammel til – desværre!
Men så læste jeg tilfældigt om Forshaga Akademin en dag, hvor jeg søgte lidt rundt omkring på nettet. Straks prøvede jeg at skrive til dem for at høre lidt mere omkring det, hvorefter jeg fik nogle kontaktoplysninger på andre danskere, som havde gået der – bare for at høre lidt omkring det hele. Herefter tog jeg beslutningen om at søge ind og blev hurtig accepteret. Og så det var bare om at komme afsted, da uddannelsen startede op! Det var et stort skridt for en som mig, der altid har holdt sig tæt på den normale hverdag med familien i trygge Danmark, men jeg manglede et nyt pust i mit liv – og det fik jeg!
Fra danske havørreder til svenske gedder
Jeg har altid vært meget fascineret af havørredfiskeriet i Danmark, og det er stort set det, jeg har brugt de sidste 12-14 år af mit fiskeliv på. Selvfølgelig har jeg også fisket efter meget andet, som fx gedder, sild, makrel osv, men nok 85-90% af fisketiden har jeg vært afsted efter havørred – både ved kysten, i fjorde og åer. Tanken om at gå ved vandet og måske være heldig at ramme ind i drømmefisken lige pludselig har altid været det, der var drivkraften, hver gang man var afsted.
Lige før jeg skulle til Sverige og starte på min drømmeuddannelse, havde jeg haft en svær tid med fiskeriet efter havørreden, men den sidste måned før jeg skulle til afsted ramte jeg ind i noget rigtig godt fiskeri mange steder i Danmark. Faktisk var jeg så heldig at slå min egen PR to gange på tre dage! Den første var 62cm og den næste63, så jeg fik sluttet godt af, før jeg skulle prøve kræfter med Sveriges kendte geddefiskeri og de mange andre typer af fiskeri, som jeg ikke havde prøvet før. Alt sammen bare nyt og spændende fiskeri, der ventede på at blive afprøvet!
Min første måned i Sverige kan man vist roligt sige startede ud med et boom! Jeg havde totalt set kun fanget 3-4 gedder i Danmark med den største på 53cm, og de fem første gedder jeg fangede i Sverige var af en helt anden kaliber! Tre af dem var på over en meter! To af dem fik jeg på både målt samt vejet, og de var 106cm og 9,2 kilo samt 107cm og 7,5 kilo. Og den sidste uden vægt på var 105cm, så man kan sige, at jeg kom godt i gang med geddefiskeriet!
Nye fiskevenner og masser af viden på Forshaga
Før jeg kom til Sverige fik jeg kontaktoplysninger på en af de danskere, som også skulle gå på skolen, så jeg skrev til ham for at høre, om han var frisk på at finde noget at bo i sammen i, og det var han selvfølgelig. Så jeg fik hurtigt en god start ved at bo sammen med en anden dansker.
Opstarten i skolen var stille og rolig, men det var ikke lige alle, som var lige nemme at forstå, når der blev snakket svensk. Heldigvis var alle dog meget søde og gode til engelsk også, så man blev taget godt imod. Jo længere tid der gik, desto hurtigere kom man tættere på nogle af de andre elever fra de forskellige klasser, og jeg har allerede fået en masse gode og nye bekendtskaber samt venner – både fra klassen, men også nogle fra den anden klasse, som er i gang med det andet år på uddannelsen.
Indtil videre har jeg fået mange spændende oplevelser med mine nye klassekammerater samt venner omkring fisketure. Jeg har lært en masse om, hvordan folk fisker heroppe samt fået en masse gode fiskespots – plus opnået en del viden omkring fiskeriet efter både gedde, sandart og aborre, som aldrig har vært min stærke side. Jeg har derfor allerede fået mange nye arter og nye personlige rekorder på min samvittighed.
En masse gode fiskefag på Forshaga
Det er svært at vælge præcis hvilke af vores fag som er min favorit, for jeg synes, at alle fagene er meget spændende og en udfordring, da det hele er på svensk – udover lige vores engelskundervisning selvfølgelig. Men ja – det hele var ikke lige nemt i starten, når man både ikke forstod alt, hvad der blev sagt – og opgaverne som stod på svensk! Men alle lærere er heldigvis meget gode til engelsk samt til at forklare, hvis man spørger, så man forstår det – selvom man er dansk.
Vores tur til Glasskogen, hvor vi skulle overnatte to nætter samt vandre igennem skov og fjeld til forskellige poster fordelt ud over de 2-3 dage var en fed og udfordrende oplevelse, som jeg meget gerne gør igen. Også selvom det var hårdt for en, som aldrig havde prøvet det før!
Drømmen om at arbejde med ens hobby – lystfiskeriet
Min store drøm med denne uddannelse er selvfølgelig at kunne komme til at arbejde med det, som jeg elsker allermest, og jeg håber at kunne bevæge mig den vej efter min lange praktik her til sommer. Det kunne fx være ved at finde et guidejob inde for lakse/ørredfiskeri et sted i Sverige/Norge – eller hvor der nu kunne være mulighed for det.
Indtil videre føler jeg virkelig, at Forshaga Akademin har klædt mig godt på til at forsøge lykken i fiskebranchen, og på skolen lærer man også alt omkring, hvordan man selv vil kunne starte et firma op. Jeg har allerede nu fået en masse gode kontakter, og folk på skolen er utrolig flinke til at hjælpe dig med at komme i kontakt med nogle, inden for det område, som du gerne vil arbejde med. Jeg er derfor meget fortrøstningsfuld allerede nu, inden jeg skal i praktik, og jeg føler mig sikker på, at jeg nok skal kunne finde nogen, som mangler en guide efter jeg er uddannet!
Du kan læse meget mere om Forshaga Akademin og de mange sjove fag her.