Hornfisk fluefisket på Silkekrogen? Silkefluen er en super effektiv hornfiskeflue, siger Fisk & Fri’s Mads Christoffersen, der her giver dig opskriften på krogløse fluefangster af forårskystens torpedoer.

Tekst: Mads Christoffersen

 

Grejshoppen

 

Når fluen er bundet klipper man let kroggabet væk med en tang og fluen er klar til at fiske.

Når fluen er bundet klipper man let kroggabet væk med en tang og fluen er klar til at fiske.

NÅR FØRST FORÅRSSOLEN BAGER, drejes tankerne ofte i retning af kystens grønbenede torpedoer, der ankommer i store stimer med parringskuller. Der er blå himmel, luften fuld af dufte fra buske, træer og spæde forårsblomster – og vandet varmes hurtigt op. Nu er det snart tid til fluefiskeri efter sprælske hornfisk.

HORNFISKEN er en på mange måder spændende fisk. Med sit helt særlige udseende og form, minder den ikke om andre af vores sportsfisk – men ligner snarere en miniatureudgave af Big Game-fisk fra varmere himmelstrøg. Den ankommer da også netop sydfra for at gyde i foråret og forsommeren – og forlader faktisk først vores farvande igen sent på efteråret.

Topmånederne er maj og juni, hvor den kan være særdeles talrig på nærmest samtlige af landets kyststrækninger. Lige inden hornfisken begynder at tænke på at parre sig, og igen umiddelbart efter legen er overstået, er fisken ivrig efter at søge føde. Grådigt hugger den derfor løs på alskens agn lige fra spinnefiskerens mange klassiske, slanke og blanke blink til fluefiskerens normalt aflange fluetyper – men også helt små, neutrale nullermandsfluer kan have sine dage. Naturlige agn som silde- og hornfiskestykker samt levende rejer, er også alle supereffektive.

Silkekrogen kommer i mange farvevariationer og det er næsten kun fantasien der sætter grænser for sammensætningerne.

Silkekrogen kommer i mange farvevariationer og det er næsten kun fantasien der sætter grænser for sammensætningerne.

SILKEKROGEN har på »krogsiden« efterhånden etableret sig som den mest interessante og fangstsikre løsning blandt hornfiske-entusiasterne. Den findes i mange farver, og kan fiskes solo som decideret agn – eksempelvis bag et bombardaflåd. Typisk bruges den dog som påbundet efterhænger på blink. Du tager krogen af spring­ringen, og monterer silkekrogen i stedet – så simpelt er det!

Som navnet antyder, er »krogen« blot tråde af silkesnore. Hornfiskens næb er fuld af fine, syleskarpe tænder, som hægter sig fast i trådene, og »kroges« betydeligt sikrere end på både enkelt- og trekroge. Det giver flere krogninger og færre mistede fisk. Derudover sker fasthægtningen mere skånsomt end ved en traditionel krogning. Dermed muliggøres en mere problemfri genudsætning – når først rigeligt med hornfisk er fanget til middagsbordet. På hornfisketure med familien skal man heller ikke være bekymret for kroge i bløde børnefingre, hvilket bestemt er en rar sidegevinst.

FLUEFISKERI udelukker på ingen måde brugen af Silkekrogen. Tværtimod. Spændende muligheder åbner sig her for den eksperimenterende fluebinder. Silkefluen giver flere faste fisk, færre tabte hornfisk og spurter forbi den traditionelle flue i effektivitet! Denne raffinerede nytænkning har Mogens Andreasen fra Århus leget en del med – og med stor succes. Han har bundet forskellige mønstre inspireret af allerede kendte fluer, og som Mogens selv siger, så er det er kun fantasien, der sætter grænser. Mogens fluer fanger mange fisk, men det vil andre varianter helt sikkert også.

Vil man også have chancen for at fange havørreder skal man selvfølgelig lade kroggabet sidde.

Vil man også have chancen for at fange havørreder skal man selvfølgelig lade kroggabet sidde.

 

Skema1

FLUEBINDINGEN foregår på helt traditionel vis. Dog bindes en lille løkke af nylonline ind som erstatning for selve krogen, der klippes af lige inden krogbøjningen. Selve Silkekrogen monteres simpelt i nylonløkken. Disse fluer er utroligt holdbare, og kan klare helt op til 10-15 fisk, før Silkekrogen skal skiftes. Når det er gjort, har du igen en spritny flue klar til massevis af fisk. Resten af fluen kommer nemlig kun sjældent i kontakt med hornfiskens mange skarpe, små tænder. Ved fluefiskeri med silkefluerne kaster de fint, og man mærker ikke noget til Silkekrogen monteret i halen på fluen. Fiskene synes heller ikke at være det mindste generet af, at disse fluer ser anderledes ud end traditionelle designs. De smækker lystigt næbbet i silkefluen, og bliver som regel hængende. Og netop deri kan der ligge en udfordring – hornfiskene kan nemlig være lidt tricky at løsne igen, når først de er landet. Det fine materiale, som silkekrogen er lavet af, kan have en tendens til at filtres lidt for meget ind i tandsættet på hornfisken. Der må man forsigtigt, og tålmodigt, give sig lidt tid til at frigøre Silkekrogen. Med langt flere fisk i nettet er det dog en detalje, man nok lever med. Silkefluen er kommet for at blive!

 

Skema2

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This