Jesper Larsen fra Gilleleje er vild med at eksperimentere, og hans seneste vilde eksperiment har været at fange en stør på fluestang og flue. Ja – det er ganske vist.

AF JESPER LARSEN

Vi skruer først tiden lidt baglæns, til hvor ideen opstår. Jeg skriver til Simon Agerholm fra Simons Put and Take og forklarer om min ide, og han siger, at hvis det er noget af kraftigeste laksefluegrej og linerne overholder reglerne for størfiskeri, så værsgo… – Du er en fiskenørd, var hans ord, da jeg viste ham fluerne, som jeg havde rådført mig med Kern Leo Lund omkring. Alt var nu klar, bilen var pakket og så var det ellers af sted til Simons Størsø, fortsætter han. – Jeg mødtes med Ivan Løvkvist, som kom med pellets og en masse gode staldtips. Senere kom Mads Hussing også for at hilse på “fluetossen”, og vi var begge to helt enig om, at det jo ikke var sådan helt rigtig fluefiskeri…!

Klar med ”fluestangen”

Der var bestemt aktivitet ude på pladsen, dog uden at noget blev hængende. Mads sagde farvel, da solen gik ned, uden at der var kommet stør med ind til land.

Tiden gik, og laksefluestangen forblev urigget. Jeg smed en rigtig god stør på det normale størgrej, og fik kort efter stør på cirka 18 kilo og en stor basse på hele 35 kilo. Og her gik mit ene hjul så itu…..pokkers, men det var lige det skub, jeg havde brug for. Fluestangen blev nu rigget til, og den kraftigt blybelastede flue, som havde ligget et par uger i fiskeolie, blev sendt ud over søen. Fluefiskeri….hmmmmm

– Efter to timer var der sku hug på fluekæppen. Fluks satte jeg krogen solidt i noget, der mindede om en væg, men så eksploderede bæstet. Jeg kunne lige så godt havde kroget et godstog, og så tog FANDEN ved bæstet…..De 80 meter bagline forsvandt hurtigere, end jeg kunne lide og med få meter igen, blokerede jeg for udløbet…..og…..knæk…..Min 0.50 spids kunne ikke holde til det!

– Op på hesten igen. Et nyt forfang blev sat på, og alt blev dobbeltjekket igen. Jeg sendte byger af pellets 25-30 meter ud, og denne gang blev fluen forsynet med en PVA pose med ekstra pellets og småsten for at synke hurtigt. Det var med finføling, at linen blev strammet lidt op, så et evt hug kunne ses, og der var lys på stangspidsen konstant, så selv det mindste hug kunne registreres.

 

20200316_161049 (1).jpg

Her kan du se den flue Jesper Larsen fangede sin hvide stør på.

 

Monsterhugget

Nogle kopper kaffe senere, kunne jeg fornemme lidt uro i vandet, som nu var blevet helt stille, efter al vinden…. Var det ikke en svag opstramning af linen? Armens reflex reagerede prompte, og modhugget ramte modstand, så det kunne mærkes helt ned i håndtaget. Den anden hånd var fluks på hjulet, og bremsede så meget som muligt….Nøj den blev sur. 20-30-40 meter line forsvandt, og det lykkedes at bremse samt vende støren en anelse. Herude i den afstand blev den længe, mens den kørte ud til siderne – for kort efter prøve at stikke helt væk.

Adrenalinen pumpede så hårdt, at jeg ikke sansede andet end hver eneste millimeter af støren, samt hvilke kræfter og vildskab den besad. Det kan kun være en hvid stør tænkte jeg.

Tyve minutter inde i kampen, havde den stadig en voldsom kraft i sine udløb, som var utallige, og angsten for linebrud kørte rundt i mit hoved. Fem minutter senere havde jeg fået bokset den helt ind til landings kanalen, men så kunne jeg og grejet ikke løfte/presse den op fra dybet. Den stod bare helt stille. Sekunderne gik, og pludselig overgav den sig og gled ind i kanalen, så jeg troede, at stangen ville knække under presset. FÅRK jeg rystede, og nu skulle alt gå stærkt, for støren her var tydelig træt.

Lettet og i den syvende størhimmel

Sikke en grum skønhed der lå der i det lave vand. Den hvide stør målte 192 cm og var 62 cm i omkreds. Vægten sagde imponerende 32.5 kilo fratrukket vejeslyngen. Hvilken forløsning og hvilken oplevelse på flue og fluestang. Og ja…..det er ikke “rigtigt fluefiskeri” som på kysten, i åen eller elven.  Dette er mere i stil med karpefiskeri med fluestang og flue……MEN FÅRK DET…..Jeg har dælme lige banket en flue solidt ind i kræften på et 32.5 kilos ekspres tog. Denne unikke oplevelse vil helt sikkert bidrage til et fjoget smil de næste mange dage. 

Selvom støren er fanget på flueudstyr og kastet ud med et rigtigt fluekast, så ville fisken aldrig kunne blive godkendt som officiel rekord – dels fordi der ikke er fluerekorder for P & T – og dels fordi agnen er boostet med smag og blev fisket stationært på bunden. Men – det tager intet fra den fantastiske oplevelse, det har været at fange så stor en fisk på denne måde.

 

https://www.friluftsland.dk/

 

Jesper Larsen med sin flotte stør taget på fluestang

En glad Jesper Larsen med sin flotte hvide stør taget på fluestangen.

 

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This