Bæredygtighed er på samme tid både ekstremt simpelt og enormt komplekst. Det handler i al sin enkelthed om balance, men der er enormt mange – og vidt forskellige – faktorer, der kan veje mere eller mindre tungt på vægtskålen. Her får du nogle råd, der kan styre dig i en god, bæredygtig retning.
AF RASMUS BALTHAZAR MUNK, FRILUFTSLAND
Når vi producerer, køber, bruger og kasserer beklædning, generer vi en masse affald og forurening, forbruger vigtige ressourcer – og i de værste tilfælde har vores forbrug en direkte negativ effekt på menneske- og dyreliv. Der er altså al mulig grund til at forsøge at træffe gode, bæredygtige valg, når det kommer til beklædning.
Reduce, reuse, recycle – i den rækkefølge!
”De tre R’er” er en simpel og effektiv måde at holde fokus på bæredygtighed. I forhold til beklædning ser det således ud:
- Gå efter kvalitetsprodukter, der holder
Den bedste måde at reducere dit forbrug, er at gå efter kvalitetsprodukter, der er lavet til at holde mange år. I den henseende skal det også nævnes, at det er enormt vigtigt, at du bruger lidt tid på at undersøge dit behov, og så vidt muligt køber ud fra erfaring. Et produkt, der passer til dit behov, som kan holde til mange års brug, og som du er glad for at bruge – ikke mindst! – minimerer behovet for at købe nyt, og det er det absolut mest bæredygtige, du kan gøre.
- Find nye formål til dit aflagte tøj
Uanset hvor grundigt du undersøger markedet og hvor nøje du vælger, vil der være ting, du holder op med at bruge. Af den ene eller anden grund. Her er det vigtigt at dit aflagte udstyr ikke bare ender i bunden af et skab eller i en affaldscontainer, for det er det højst sandsynligt slet ikke klar til!
Beklædning, der er for slidt til at fungere optimalt under krævende forhold, er sikkert stadig fremragende arbejdstøj i haven eller sommerhuset. Og hvis du ikke selv kan finde et godt brugsområde, er der sikker andre der kan. Giv dit brugte tøj væk, aflever det i en genbrugsforretning eller sælg det billigt. Jo længere der går, før det ender som affald, desto bedre.
- Affaldssorter
Før eller siden vil selv den mest slidstærke jakke eller de bedste par bukser være så brugte, at de ikke længere kan hænge sammen. Men de skal stadig ikke i skraldespanden, for materialerne kan i mange tilfældes genanvendes. Rigtig mange tekstiler kan efterhånden laves til nye tekstiler uden nævneværdigt kvalitetstab, så hvis din gamle fleecetrøje eller skaljakke kan laves til en ny, i stedet for at blive brændt eller ende i affaldsdeponi, har du virkelig gjort en indsats.
Du kan f.eks. aflevere dit brugte tøj (og sko) i de genbrugscontainere, der er stillet op i alle Friluftslands forretninger, hvorfra det bliver sorteret og genanvendt bedst muligt i samarbejde med I:CO, der specialiserer sig i tekstilgenanvendelse.
Bæredygtige materialer
Når det er på tide at købe nyt, er der nogle materialer, der vil have nogle klare bæredygtighedsfordele. Følgende vil være gode valg:
Certificeret uld og dun: Uld og dun er nogle af de naturmaterialer, der er svære at konkurrere med, når det kommer til performance – og heldigvis også bæredygtighed. Med den rette pleje og brug, er både uld og dun er ekstremt langtidsholdbare materialer. Uld og dun kan desuden genanvendes ret effektivt, og begge dele er i sidste ende bionedbrydelige.
Uld og dun har desuden det tilfælles, at dyrevelfærd under produktionen er en af de vigtigste bæredygtighedsparametre, så gå efter produkter, der er certificeret efter f.eks. ”Responsible Down Standard”, ”Responsible Wool Standard”, ”ZQ Merino” eller lignende. Alle Friluftslands forhandlere har en streng dyrevelfærdspolitik i forhold til både uld og dun.
Icebreaker Oasis Crewe. Ekstremt alsidigt uldundertøj i 100 % new zealandsk merinould, der lever op til Icebreakers strenge krav til dyrevelfærd og naturbevarelse.
Genanvendt nylon og polyester
Nylon og polyester bruges i alt fra hurtigtørrende inderlag til varme, lette fleecetrøjer og fiberjakker, samt vind- og vandtæt skalbeklædning. Når du køber funktionelt udstyr til at holde dig varm og tør i al slags vejr, er det med andre ord svært at komme uden om nylon og polyester.
Nylon og polyester kan ikke nedbrydes i naturen. Til gengæld kan begge materialer genanvendes. Der findes masser af teknisk beklædning i topklasse, der er produceret helt eller delvist af genanvendte polyester- og nylonfibre.
Vær opmærksom på at produkter, der blander f.eks. nylon, polyester og elastan er sværere at genanvende end produkter i 100 % nylon- eller polyester. Vær også opmærksom på, at fleecetrøjer kan udskille mikroplast, når du vasker dem. Her kan du f.eks. bruge en vaskepose fra ”Guppyfriend”, der opsamler mikroplast og skåner miljøet.
Patagonia Better Sweater. Bæredygtig fleecetrøje i 100 % genandvent polyester – og syet på en Fair Trade-certificeret fabrik.
Fjällräven Keb Eco-Shell Jacket. Slidstærk og åndbar trelangs-skaljakke I 100 % genavendt polyester. Jakken er imprægneret uden brug af fluorcarbon-stoffer, og materialet kan genavendes.
Økologisk bomuld
Vi plejer at sige, at bomuld er bandlyst på tur, men det er en sandhed med modifikationer. Bomuld er enormt slidstærk og komfortabelt – og desuden et bionedbrydeligt naturmateriale – så især i vindafvisende, åndbar yderbeklædning kan det have god berettigelse. Hvis du går efter økologisk bomuld, er du sikker på at der ikke er brugt forurenende pesticider i produktionen, ligesom der også er strenge krav til f.eks. vandforbrug.
Fjällräven Vidda Pro Trousers. Klassiske, slidstærke og komfortable bukser med mange praktiske lommer og detaljer. Fremstillet i en blanding af økologisk bomuld og genanvendt polyester, og imprægneret med Greenland Wax.