Tunfiskeriet fik en god start fra Helsingør i går, hvor det forlyder, at der blev taget hele 13 fisk til mærkning og genudsætning. Og forholdene var da også idéelle: Fantastisk stille vejr, godt med fisk der ikke har været fisket på endnu – og helt friskt opladte batterier til besætningen på de 60 både, der var tilmeldt fiskeriet. Desværre døde en af tunene efter mærkningen og blev bragt i land i Helsingør, men det sker ifølge forskerne heldigvis kun yderst sjældent.
Fiskeriet startede igen tidligt i morges og kører til søndag i næste uge, hvor projektet afsluttes – og der er også i dag mærket fisk. Der skulle efter sigende være 200 tags afsat til fiskeriet i år, så der er stadig rigelig god grund til at fiske igennem for at få så mange som muligt fisk mærket.
DTU har over de sidste otte år, hvor projektet har kørt, ikke offentliggjort særlig meget om resultaterne, men de har netop opdateret fiskepleje.dk, hvor man kan læse følgende korte opsummering af, hvad man har fundet ud af indtil videre – samt hvad de fremover gerne vil vide mere om:
– Hornfisk, sild og makrel er de vigtigste fødeemner for tunene, mens de er i danske farvande. Mange af de store tun vandrer over 25.000 km på et år, og de fleste vender stadig tilbage til Skandinaviske farvande år efter år. Mindst 96% af fiskene stammer fra Middelhavet, mens en lille del af tunene stammer andet steds fra.
– God og bæredygtig forvaltning kræver viden om tunenes økologi og biologi, som for eksempel, hvor mange vandrer til vores farvande, hvornår og hvor længe er de i her, hvordan klarer de diverse stressfaktorer, hvor mange der gyder hvert år osv. Nøglen til at opnå den viden er langtidsmonitering og specialundersøgelser, som kan sikre en bæredygtig forvaltning af den atlantiske blåfinnede tun, så den fortsat kan bidrage til biodiversiteten i danske farvande.
Man kan så stille sig selv det spørgsmål. Nu hvor projektet tilsyneladende er ved at udvikle sig til langtidsmonitering – er det OK at DTU Aqua ”tager ejerskab på fiskeriet” og kun tillader en lille lukket skare at fiske tun? Det er klart, at som tunskipper skal man have den rette båd, grej og viden for at kunne fiske forsvarligt, men pt udelukkes folk fra fiskeriet efter projektlederens forgodtbefindende – uden nogen legitim grund.
Du kan læse mere om resultaterne fra DTU Aquas tunmærkningsprojekt her og samt om den socioøkonomiske værdi af tunfiskeriet her.
Se en video om tunsafarierne her.
Tunsafarier kan stadig bookes via
FOTO: BETTINA PEDERSEN