Trondheimfjorden og området omkring byder på et fiskeri, der næsten er for godt til at være sandt – og så ligger det blot 500 km nord for Oslo. Følg med Fisk & Fri’s havfisker, Jim Pedersen, som har været i Norge for at prøve kræfter med et væld af spændende arter i den smukke fjord.

Tekst og foto Jim Pedersen

En flot lange fra revet. Det er utroligt spændende at mede lige over bunden, man ved ikke hvad der kommer med op.

En flot lange fra revet. Det er utroligt spændende at mede lige over bunden, man ved ikke hvad der kommer med op.

DET HÅRDE HUG efterfulgt af letgenkendelige hidsige udløb, taler sit tydelige sprog. En stor makrel har taget min pirk på vej ned. Min fiskemakker Willfred har også stor makrel på. Vi er i Trondheimfjorden og vandet koger af fisk.

Norge har et forrygende havfiskeri. Der er rigtig mange gode fiskemuligheder, både i de flotte og dybe fjorde samt i det store Atlanterhav udenfor. Udfordringen ligger snarere i at fravælge de mange gode fiskepladser, end at koncentrere sig om et par stykker. Jeg har stillet GPS’en på Trondheimfjorden, en fiskerperle uden lige, bare 500 kilometer fra Oslo. Jeg er spændt, som man er når man skal fiske et nyt vand for første gang – og vi skal ikke blot som nu fiske i fjorden, men også området omkring Hitra, en ø straks ud for fjorden. Frosta Fjordbuer er navnet på campen, vi skal fiske fra, og den ligger på halvøen Frosta – en naturperle midt i den idylliske Trondheimfjord.

DER ER GODT GANG I DEN. Vi har på ganske kort tid fået tre store makreller – hvilket ikke er dårligt for turens første drev. Makrellerne skæres i passende agnstrimler, hvorefter vi sender dem mod bunden, slår spolerne på friløb og giver os til at vente. Der går ikke længe, før det første hug falder. Både hugget og tilslaget er kontant. Der er fast fisk, og en kort men hård fight med en fin bromse begynder.

Wilfred, der har agnet sin pirk med en luns makrel, er ved at figh­te en fisk, da hans stang pludselig krøller helt sammen for derefter at blive slap. Da agnen kommer til overfladen viser det sig, at et eller andet monster med skarpe tænder, har delt hans lange i to. Kun hovedet sidder tilbage på pirken.

Med Frosta FjordBuer som havn, er der ikke langt til Trondheimfjordens mange spændende fiskepladser.

Med Frosta FjordBuer som havn, er der ikke langt til Trondheimfjordens mange spændende fiskepladser.

Vi har allerede landet godt med fine fisk på vores makrelstrimler. Det er vildt spændende at fiske med naturlig agn, for man ved simpelthen ikke, hvad der hugger. Resten af dagen fanger vi en masse arter, og ved dagens afslutning kan vi opsummere vores fangster til en masse torsk, langer, kuller, store makreller, pighaj og knurhaner. Det var vildt at fange så mange arter på en tilfældig fiskedag i august, og det er ikke svært at forestille sig, hvad det kan blive til på et længere ophold.
Området omkring campen byder på masser af toppe, skrænter, hård samt blød bund og alt derimellem. Bare 2 sømil sejlads fra bådebroen er der et område med 400 meters dybde, og der er indbydende sandbanker flere steder.

Fiskeri fra land er der også mulighed for – både fra molerne, men også direkte fra stranden. Der er små bugter med sandbund og pynter med dybere vand mange steder. Stranden lige nedenfor hytterne, er almindelig stenstrand, som vi kender det i Danmark.
Vi taler her om en usædvanlig perle, med en masse fiskemuligheder, som desuden er familievenlige.

Hvis jiggen når helskindet igennem de store sejstimer, går der ikke længe, før den bliver taget af en af de mange torsk, som holder til ved bunden.

Hvis jiggen når helskindet igennem de store sejstimer, går der ikke længe, før den bliver taget af en af de mange torsk, som holder til ved bunden.

HITRA er navnet på øen, der ligger lige uden for fjordmundingen, og det er dette smukke sted, der er turens næste mål. Blandt mange havfiskere er Hitra forbundet med noget helt særligt. Det er nemlig ofte med Hitra som udgangspunkt, at der bliver fanget storsej og mega langer. Øen ligger på kanten af det store Atlanterhav og er med sine mange småhavne et oplagt rejsemål for enhver, der vil prøve kræfter med en bred vifte af fiskearter.

Fiskemængden er enorm – og her er det bedste fra både det sydlige og nordlige Norge på grund af Golfstrømmen og det er her, du skal fiske, hvis du vil slå dine personlige rekorder på mange forskellige arter.
Bård har fundet en super fiskecamp til os helt ude i den sydvestlige ende af øen. Vi skal bare sejle fem minutter, før vi er ved Atlanterhavet. Stedet hedder Steinsjø Kvenvær.

Hitra er stedet hvis man vil fange personlige rekorder på mange arter. Ude på Atlanterhavet kan man prøve kræfter med store torsk, langer og som her sej.

Hitra er stedet hvis man vil fange personlige rekorder på mange arter. Ude på Atlanterhavet kan man prøve kræfter med store torsk, langer og som her sej.

Da vi ankommer sent om eftermiddagen, er der en ret frisk vind. Vi vælger derfor at fiske i læ på indersiden af skærene. Det bliver til en fornøjelig hyggetur, hvor vi fanger mange makrel og en masse små-sej.
Dagen efter skal vi af sted i den fede 40 fods båd, som campen har. Der er stadig gammel sø, men det betyder ikke noget for den store båd, som let kløver de store bølger. Skipper lægger båden til rette over et undersøiskt klippeområde. På toppen er der 32 meter, og på kanterne går det ned til 120 meter.

VI STARTER FISKERIET med softbaits i vægte omkring 80 gram. Ret hurtigt får vi sej, som tager voldsomme udløb. Det er bare med at holde fast, indtil gassen går af dem. Det er fedt at have en stærk fisk på, som du ikke kan stoppe lige med det samme. Selvom det bare er sej i seks kilos klassen, er det et fedt og actionfyldt fiskeri. De gange jiggen når at komme til bunden, er der straks hug fra en af de mange torsk, som er dernede. Lubberne er også på finnerne, og vi får en del fine eksemplarer på mindre ophængere. Det er lidt sjovt, at store lubber er vilde med mindre ophængere, men sådan er det altså – og det er værd at skrive sig bag øret.

 

Friluftsland

 

Steinsjø Kvenvær
På Hitra campen Steinsjø Kvenvær kan du leje huse, hytter og lejligheder af høj standard, og alle ligger tæt på vandet. I husene vil du finde fuldt udstyret køkken med opvaskemaskine, mikroovn, fryser, satellit-tv, radio og internet samt en lækker terrasse med grill og havemøbler.
Til hvert lejemål medfølger en specieldesignet alu-båd med store indenbords dieselmotorer. 22 fods bådene er med 80 HK motorer og 24 fods bådene med 100 HK motorer. Alle er udstyret med Garmin farveekkolod/plotter, og der er højt fribord. Der er desuden centerkonsol, så du har mulighed for at vandre sikkert rundt i hele båden. Vær opmærksom på, at der skal indbetales et depositum for båden. Campen råder desuden over en 40 fods fiskemaskine – også bygget i aluminium. Den har alt moderne udstyr, og med 2 x 400 HK, går det hurtigt ud til de fjerntliggende fiskepladser.
Hvert år i september afholdes Hitra-Team-Cup. Det er en international fiskekonkurrence for hold på 3 til 6 personer. Vinderen er det hold, der har fanget den længste fisk af 10 udvalgte arter.
Priseksempler på Steinsjø Kvenvær, Hitra: Beregnet ud fra 4 personer. Lejlighed 206H har 4 sovepladser i 2 soveværelser. 22 fods alu-båd med 80 HK diesel indenbords og ekkolod/gps / 2900 NOK pr person pr uge. Der skal betales et depositum for båden på 5000 NOK.
Kontakt post@hitraturistservice.no
Hjemmeside: www.hitraturistservice.no.
Tjek også http://hitrafishing.com/fishing/index.html.
Her finder du også tekst og billeder fra Steinsjø Kvenvær – der er mange godbidder.

Artdiversiteten er enorm i Trondheimfjorden – et fantastisk sted for den udforskende havfisker, der gerne vil have nogle nye nåle i fiskehatten.

Artdiversiteten er enorm i Trondheimfjorden – et fantastisk sted for den udforskende havfisker, der gerne vil have nogle nye nåle i fiskehatten.

En lille hyggelig camp
Frosta Fjordbuer er en lille hyggelig fiskecamp med hytter i flere størrelser og egen havn. I forbindelse med leje af hytter er der adgang til fede alu-både, og der er kort afstand til en mængde gode fiskepladser.
Priseksempler på Frosta Fjordbuer: Hytte i 2 etager med 7 sovepladser i 3 soveværelser / 6600 NOK pr uge inkl. slutrengøring, sengetøj og håndklæder.
Hytte med 4 sovepladser i 2 soveværelser / 5600 NOK pr uge inkl. slutrengøring, sengetøj og håndklæder.
19 fods alu-båd med 50 hk og ekkolod/gps 5000 NOK pr. uge
17 fods alu-båd med 40HK og ekkolod 3800 NOK pr. uge
Hvis du også er fristet, skal du kontakte Per Arne Myraunet på myraupag@frisurf.no. Vil du i øvrigt tjekke fiskemulighederne i fjorden, kan du gå ind og se billeder på Trondheim Havfiskeklub’s hjemmeside www.fiskeklubb.com.

Grej
Let udrustning: Du skal bruge en let stang 12-20 – lbs eller en kastestang til 50-150 gram. Hjulet kan være multirulle i ABU 5-6000 størrelsen eller et fastspolehjul i 3-4000 størrelsen. Hjulet skal kunne rumme mindst 300 meter 0,10-0,12 fletline og være fyldt til spolekanten. Bremsen skal være absolut god kvalitet.
Det er vigtigt, at fletlinen er helt rund, når der fiskes på større dybder og i strømfyldt farvand. Det giver mindre vandmodstand og en meget direkte kontakt til agnen.
På let grej går vi først og fremmest efter torsk, lubbe og sej, men en helleflynder kan ikke udelukkes. Fiskeriet foregår med 80-200 gram pirke. En gummi-mak i øverste springring er en god ide. Er det sejen det gælder, så er speed-jigging en oplagt metode.
Softbaits i forskellige modeller kan være helt forrygende. Det er en god idé, at have både shads, twisters og diverse XXX-tails med. Hertil kommer forskellige jighoveder – fx nogle med evnen til at drøne hurtigt ned gennem stimer af små-sej.

Tungt udrustning – naturlig agn: Her bør du bruge en god havstang på 30-50 pund. Du skal have et kraftigt multihjul – gerne to-gears. Brug rund fletline med en brudstyrke omkring 20 -25 kg. Du bør bruge forfang lavet af mindst 1,0 mm nylon, for der er store chancer for at fange grov lange, brosme, havkat, torsk og helleflynder, hvis du bruger stor agn. Brug kun kvalitetssvirvler. Linen mellem dit lod og forfanget skal have en brudstyrke mindre end hovedlinen.
Sørg for at din agn er strømlinet, gerne ved hjælp af en agnelastik. Forfanget kan nå at sno sig rigtig meget i løbet af 200 meter.

    Jans Lystfiskershop

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This