Sorø Søerne byder på et fantastisk karpefiskeri efter store og flotte fisk. Vi har taget en snak med fuldblodssoraneren Morten B. Rasmussen, der, med en fiskeiver sjældent set, gør nattesøvnen usikker for de lokale karper.

Af Michael H. Pedersen

Kort inden bladet gik til tryk fangede Morten denne flotte 13,5 kilos skælkarpe, som både er PR og sørekord.

Kort inden bladet gik til tryk, fangede Morten denne flotte 13,5 kilos skælkarpe, som både er PR og sørekord.

DET ER en ganske almindelig torsdag i Sorø, da en SMS tikker ind på min telefon… – Hej Pedersen, så lykkedes det. I nat gled karpe nummer 100 over de 10 kilo henover net rammen, og sikkert ned i bunden af net posen. Jeg lykønsker straks den beundringsværdige præstation med et retursvar.

Har tabt til fiskehjerte til Sorø Søernes smukke karper

Et par uger senere befinder jeg mig ved bredden af den vidunderligt smukke Sorø Sø. Søen er Mortens favorit karpevand og er nærmest at betragte som hans andet hjem, når karpe sæsonen er i gang. Min nysgerrighed kan ikke længere kontrolleres. Jeg må simpelthen høre fortællingen om, hvorledes denne milepæl blev nået på så kort tid

På Sorø Søerne er det på de fleste pladser en fordel med båd, så man kan sejle taklerne ud og fodre med største præcision.

På Sorø Søerne er det på de fleste pladser en fordel med båd, så man kan sejle taklerne ud og fodre med største præcision.

MORTEN faldt pladask for lystfiskeriets glæder allerede som 3-årig, da han blev introduceret til fiskeriet på Sorø sø. At der skulle blive en lystfisker ud af ham, har egentlig altid ligget i kortene, men at Morten skulle kaste sin kærlighed på netop karperne og specimenfiskeriet efter denne til tider lunefulde fiskeart, var lidt af en tilfældighed

Mortens far var og er stadig en ivrig lystfisker. Selvfølgelig skul­le sønnike med ud og opleve fiskeriet efter søens rovfisk, som primært tiltrak farens opmærksomhed, og hvad kunne være mere nærliggende end at begynde fisketuren på Røggrund; en mindre uanseelig grund beliggende på Sorø Sø og opkaldt efter Mortens farfar – byens daværende røgmand Otto Rasmussen.

AT LYSTFISKERIET og interessen for dette ramte plet hos den unge Morten, er vel en mild underdrivelse. I de efterfølgende år var Morten oftere og oftere med far på søen for at fiske efter gedder, aborrer og sandart. Især sandarten, som på daværende tidspunkt var særdeles talrig i Sorø Sø, fangede prompte Mortens opmærksomhed.

Op gennem teenagealderen fisker Morten ivrigt videre efter sandarterne. Både Sorø og Tuel Sø får mange flittige besøg af Morten og hans arsenal af velduftende samt velassorterede jigs. I dag nyder Morten stadigvæk en tur i ny og næ i den klassiske foreningsbåd nummer 12 på Tuel Sø. – Gammel kærlighed ruster aldrig, fortæller Morten med et listigt smil på læben. Han har ikke det nøjagtige tal på, hvor mange sandarter han har listet op af dybet på Sorø Søerne. – Det er nok cirka 2000 op til 5,1 kilo, hvoraf de fleste er genudsat, afslører han.

På nogle pladser går sivene så langt ud, at man får brug for et par linefordelere, så man lettere kan »fiske om hjørner« uden at linen sætter sig fast. Disse specialbyggede linefordele kan du få via www.dc-gear.dk

På nogle pladser går sivene så langt ud, at man får brug for et par linefordelere, så man lettere kan »fiske om hjørner« uden at linen sætter sig fast. Disse specialbyggede linefordele kan du få via www.dc-gear.dk

MØDET MED KARPERNE blev en milepæl i hans fiskeri. I midten af 90’erne bryder karpefiskeriet for alvor igennem på den danske lystfiskerscene. Interessen afspejles hurtigt på Sorø Søerne, som er kendt for en solid bestand af karper. Specielt Pedersborg Sø tiltrækker en hel del karpefiskere fra nær og fjern. Og søen skuffer ikke. Der bliver fanget godt med fisk. Den noget større nabo – Sorø Sø begynder kort efter også at fange folks opmærksomhed.

Karpedebut for Morten. B. Rasmussen i den kæmpe sø

For en gennemsnitlig karpefisker i halvfemserne er Sorø Sø’s areal på 210 ha en stor mundfuld, men en flok ihærdige karpefiskeri får omsider hul på bylden og fanger nogle af søens gamle karper. Det er også her – på bredden af Sorø Sø, at Morten for første gang stifter bekendtskab med karpefiskeriet.

Et par tigernuts får det sidste boost af duftstoffer, inden de ryger i baljen for at lokke karpene til fadet.

Et par tigernuts får det sidste boost af duftstoffer, inden de ryger i baljen for at lokke karpene til fadet.

Efter længere tids overtalelse lykkedes det i maj 2005 for Mortens tidligere studiekammerat og nære ven Troels at få lokket Morten med ud på karpetur. Liggende på en pressening fra Harald Nyborg med soveposen trukket godt op over næsen, spenderer Morten sin første nat under åben himmel på jagt efter sin første karpe. Lettere stivfrossen og med en sovepose iklædt rimfrost vågner de to kammerater tidligt om morgenen, for blot at konstatere, at Mortens debut som karpefisker ikke gav noget som helst udover en anderledes og intens naturoplevelse.

Resten af 2005 sæsonen fisker Morten sporadisk efter karper i nogle nærliggende småvande. Han fanger beskedent med fisk, og når det endelig lykkes, er det primært mindre karper. Trods de beskedne resultater, har de første oplevelser med karpefiskeriet vækket en interesse, som i de kommende år for alvor tager fart. I løbet af vinteren bliver der investeret i karpegrej, og der gøres klar i kulissen til en 2006 sæson, hvor der skal fiskes igennem til den store guldmedalje. Med andre ord: Karpefeberen raser på varmeste blus.

MASSEVIS AF KARPER bliver det til i de kommende år: Blot to dage efter, at isen er gået på Sorø Sø i april 2006 er Morten på sæsonens første karpetur. Med blot et par grader varmt vand, er fangst chancerne minimale, men det kan ikke stoppe karpefeberen. Det bliver dog til et nul i fangstjournalen på premieren. Blot to måneder efter sætter Morten ny sørekord i skælkarpe i med et pragteksemplar på 12,4 kilo, hvilket var en forbedring på 900 gram af Frederik Tange’s tidligere rekord.

Morten med sin flotte nye PR-spejlkarpe på 15,2 kilo fra Sorø Sø taget i maj.

Morten med sin flotte nye PR-spejlkarpe på 15,2 kilo fra Sorø Sø taget i maj.

150 OVERNATNINGER bliver spenderet ved bredden af Sorø søerne i løbet af 2006. Sidst i november når Morten endnu en milepæl, da sørekorden i Pedersborg Sø bliver slået med en kompakt spejlkarpe på 14,2 kg – hans fjortende fisk over 10 kilo

Mortens debut sæson bliver efterfulgt af 2007, som beriger ham med yderligere 14 pragtfulde karper over 10 kg, heriblandt endnu en sørekord i Pedersborg Sø. Denne gang må indehaveren af skælkarpe rekorden se sit navn blive henvist til historiebøgerne. 2008 resulterer i 18 over 10 kilo og i 2009 glider hele 28 over 10 kilo i netposen. I 2010 bliver det til 15 og 2011 igen imponerende 28 ti’ere. I skrivende stund har Morten påbegyndt 2012 sæsonen for godt tre uger siden, og de første 4 karper over 10 kilos grænsen er allerede noteret i bogen. Intet mindre end enestående må man blot erkende!

Ekstrem fiskeindsats bag de mange store karper til Morten i Sorø Søerne

Mortens to drenge Victor og Jesper elser at være med deres far på tur. Her er det Jeppe der beundrer fars fangst.

Mortens to drenge Victor og Jesper elser at være med deres far på tur. Her er det Jeppe der beundrer fars fangst.

FLID ER KODEORDET. Der hersker ingen tvivl om, at Morten ikke er kommet sovende til sådan en fangstjournal. Karpefiskeri er en tidskrævende form for lystfiskeri. Mange timer er tilbragt i venteposition bag teltdugen i alt slags vind og vejr, og stort set altid er overnatninger ved søbredden på­krævet, hvis der skal karper på land.

Størstedelen af Mortens fangster er gjort mellem solnedgang og solopgang. Men hvordan kan al denne fisketid egentlig lade sig gøre, fristes man måske til at spørge. – Det er såmænd ganske simpelt, forklarer Morten. Prioritering og planlægning tilført en livstil der indebærer rigtig meget tid ved og på vandet.

– VIGTIGST af alt er selvfølgelig mine to drenge Victor og Jeppe, fortsætter han. – Fælles for dem begge er, at de elsker at være i naturen samt selvfølgelig selskabet og oplevelserne sammen med deres far. På den front har jeg virkelig været heldig. Der findes ikke noget bedre end, at vågne op med sine to sønner i teltet en skøn sommermorgen. Det skulle da lige være en stor karpe, der flår adskillige meter line af hjulet, griner han

– En ting er sikkert. Alle de timer jeg tilbringer ude i naturen er unikke, pointerer han. – Naturen, skoven og dagligdag ved vandet er verdens bedste form for fjernsyn. Der sker altid noget nyt, hvert eneste minut.

Farvel og på gensyn. En flot Sorø karpe bliver forsigtigt genudsat, så den kan vokse sig endnu større.

Farvel og på gensyn. En flot Sorø karpe bliver forsigtigt genudsat, så den kan vokse sig endnu større.

– NATUREN tilfører én den reneste form for medicin til kroppen, og årstiderne har hver deres charme at byde på. Foråret er dog uden tvivl min absolutte favorit årstid. Alt springer ud i takt med døgnets lyse timer bliver flere. Det er en uendelig dejlig tid, slutter Morten.

Jeg takker for de mange hyggelige timers sludren, mens solen kaster dagens sidste stråler bag trætoppene. Det er nu karperne begynder at fouragere langs åkandestænglerne og det store væltede bøgetræ, hvis enorme stamme strækker sig langt ud i søen. Og jeg kan garantere for, at Morten sidder klar bag stængerne…

Sorø Lystfiskerforening
Ønsker du at opleve Sorø Søernes karpefiskeri kan du købe dag- eller ugekort via www.dagkort.dk. Dagkort kan endvidere købes hos Sorø Camping, Cykelhuset og Sorø Turistkontor. Hvis du vil fiske meget i søerne er det billigst at melde sig ind i Sorø Lystfiskerforening af 2012: www.s-lf.dk.

 

Grejxperten

 

De bedste karpepladser i Sorø Sø
1: Familieplads 1. Borde og bænke er opstillet ved søbredden. En typisk sommerplads (juni-sep), hvor karperne trækker langs dybdekurverne tæt under land på begge sider af søen. Små spredte åkandebælter og smalle strækninger af rørskov på begge sider udgør gode pladser at søge karperne. Desuden findes en del bælter af vandremuslinger på skrænterne.
2: Premiere pynten. En alsidig helårsplads, som kan overraske med fornemt fiskeri. Typisk fiskes på skrænterne ud til storsøen, plateauerne lige i indgangen til smalsøen eller langs sivkanten på selve pynten
3: Snogeholm. En fin plads til 2-4 karpefiskere beliggende på en halvø. Igen kan der fiskes på skrænter, rørskov og spredte åkandebælter. Pladsen på halvøen med gamle egetræer er sjældent benyttet, hvilken er en skam. En herlig fredfyldt naturoplevelse
4: Familieplads 2. Endnu en plads med borde og bænke. Beliggende i søens vestlige del. Et par hundrede meter ude ligger Ran grund, som man nemt kan affiske ved hjælp af båd og masser af line på karpe hjulene. Yderligere er der en del grøde- og åkandebælter, som til tider er en magnet for karperne
5: Fredes Bænk. En fredsommelig halvø med indbydende smuk soransk natur. En lille top med en dybde på 1,3 meter findes knap 100 meter ude. På den østlige del af pladsen er et større åkandebælte, som er indenfor kasteafstand. En typisk 3-sæsoners plads – forår, sommer og efterår.
6: Sydsiden. Flere pladser med passende mellemrum er beliggende på sydsiden af Sorø sø. Her kan man kan sejle sine takler på de grunde, som ligger et par hundrede meter ude i søen. Pladserne fisker stabilt sæsonen igennem, men især om efteråret kan man være heldig at opleve et ekstraordinært givtigt fiskeri
7: Andebugts pynten. En fin plads med mange muligheder. Et større plateau beklædt med grødebælter ligger indenfor kasteafstand en smule vest for pladsen. Modsatte bred byder på masser af rørskov, hvor dybdekurverne skærer tæt på. Karperne trækker ofte ind og ud af Andebugten, og dermed ligger pladsen godt. Igen er efteråret til tider en virkelig hot årstid
8: Sejlforeningen. Denne plads er en af søens eneste, hvor en båd ikke er en decideret nødvendighed for at kunne fiske effektivt. Fiskeriet foregår på skrænterne, som løber tæt på land, og dermed nemt kan nås indenfor kasteafstand
9: Sorø Lystfiskerforenings klubhus og bådstation med 8 både
10: Sorø Lystfiskerforening båd­station med to både.

Mortens personlige rekorder

Gedde: 12.55 k Aborre: 2.125 k Sandart: 5.100 k Skælkarpe: 13.300 k Spejlkarpe: 14.900 k Suder: 3.850 k Ål: 1.800 k

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This