Kasper fra Magic Trout temaet med en fin fisk der huggede tidlig sommer. Teknikken med Ghost Glass og bait er nemlig også effektiv resten af året. Kasper foretrækker at fiske med gul bait med ostesmag.
Fiskeri med flydende ørreddej helt ned over bunden kan være den helt rette medicin til de sløve sommerørred. Her guider Karsten Bech dig til en metode, der virker perfekt
AF KARSTEN BECH
Sommeren er på sit højeste. Solen bager fra en skyfri himmel, og selv om jeg er tidligt afsted, så er temperaturen allerede langt over 20 grader. De sidste dages fuld sol og varme, har gjort, at vandtemperaturen mere indbyder til en badetur frem for fiskeri. Flere regnbuer svømmer dovent rundt i overfladen, og har, på trods af at de er blevet præsenteret for alt i grejæsken, ignoreret alle mine forsøg på at lokke dem til hug. Jeg beslutter mig for at skifte taktik, og droppe fiskeriet efter regnbuerne i overfladen, og fiske specifikt efter fisk tæt på bunden. Denne sø har et kildevæld i bunden, og vandtemperaturen vil derfor være nogle grader lavere her end ved overfladen.
Med Ghost Glass og ørreddej ved bunden
Jeg rigger op med et Ghost Glass på 4 gram, gummiperle og et Trout Hook Paste forfang med en #6 enkeltkrog. Som agn monterer jeg en kugle MT Trout Bait i gul med hvidløgssmag. Baiten ruller og former jeg, så den får en lille hale, og bevæger sig med små vrikkende bevægelser. De første par kast giver ikke noget, men i fjerde kast er der en forsigtigt kontakt. Jeg vælger at kaste ud i samme retning igen. Denne gang er hugget mere tydeligt, og jeg slå bøjlen over, så fisken kan svømme afsted med agnen og sluge den.
Fisken svømmer et par meter, så stopper den op, og da den igen sætter i gang, giver jeg modhug. Min lette Bloody Sword spinnestang krummer sammen, da en flot regnbue går direkte mod overfladen, og springer fri af vandet. På trods af varmen, giver fisken en fantastisk fight, hvor bremsen på mit Pulseye hjul bliver testet godt og grundigt. Efter et par spring og to lange udløb, er fisken færdig, og jeg kan lande den i mit landingsnet. En fin sommerregnbue på 3 kilo rent.

Ghost Glass i forskellige vægte, gummiperler, Trout Hook Paste forfang og High Speed Swivel. Alt hvad man skal bruge til denne effektive fiskeform. Trout Hook Paste forfangene kommer på rulle, så de er lige til at montere i svirvlen.
Efterhånden som solen varmer vandet op hen over sommeren, bliver regnbuerne svære at fange. Ofte kan man se mange fisk, der svømmer afsted i overfladen, men som kan være umulige at få til at hugge. Men i de fleste søer er der enten et kildevæld, eller dybde nok, til at vandet langs bunden har en lavere temperatur. Det kan derfor være en fordel, at fiske efter de fisk, der opholder sig her. Det er selvfølgelig muligt at bruge små spinnere og blink til dette fiskeri, men der er én metode, hvor man virkelig fisker effektivt langs bunden: Ved at bruge Ghost Glass og flydende bait, er det muligt at fiske sin agn ultra langsomt lige over bunden. Denne teknik minimere desuden antallet af bundhug.
Grejet til fiskeri med Ghost Glass og ørredej
Grejet er forholdsvis simpelt. Man skal bruge en let spinnestang. Om det skal være en kort model som fx Bloody Sword eller Cito fra Magic Trout eller det skal være en længere udgave som fx Spooky er en smagssag. Det er dog vigtigt, at det er en stang, der kan kaste med 2-6 gram. Fordelen ved en lang stang som Spooky, er lidt længere kast. Hjulet skal være påspolet fletline, da det giver en bedre kontakt til agnen, og da fletlinen er flydende, vil den ikke ligge sig på bunden under spinstop, som for eksempel en nylonline vil gøre. Selv bruger jeg Micro T-Braid i 0,05mm. Den er tynd, uelastisk og giver en rigtig god føling med agnen. På selve fletlinen monteres et Ghost Glass i 2-5 gram, alt efter hvor langt man ønsker at kaste. Jo lettere Ghost Glass, jo bedre vil rigget bevæge sig langs bunden. Efter glasset monteres en lille gummiperle og en High Speed Swivel. I svirvlen monteres selve forfanget. Jeg bruger Trout Hook Paste forfang med en #6 enkeltkrog. Det er et forfang på 70 cm lavet af 0,20 mm flourocarbon.

Karsten Bech med en fin sommerørred, der huggede på en varm dag. Fisken huggede helt inde ved land, i en sø der er gravet. Disse søer har ofte en stejl skrænt tæt under land. Fiskene patruljere ofte langs denne.
Flydende bait fisket langsomt over bunden
Den bait man bruger skal være flydende, for at teknikken virker. Der er mange forskellige farver og smage. Selv starter jeg altid med en lys udgave i gul eller hvid. Hvis der ikke har været kontakt til fisk efter 7-8 minutter skifter jeg til en mørk i sort eller brun. Giver det heller ikke noget, forsøger jeg mig med en ny farve som orange, rød eller blå. Baiten rulles til en lille kugle af samme størrelse som en tommelfingernegl. Krogen skubbes ned i kuglen, og med fingrene former man så den endelige form. Jeg foretrækker en lidt aflang form med en tynd hale, hvor fronten på baiten er skrå. På den måde går baiten med små vrikkende bevægelser ligesom en lille wobler. Til netop denne teknik kan det være en ulempe, at forme baiten så den roterer, da det korte forfang hurtigt vil kinkes og kludre.
Fisketeknik med Ghost Glass
Når man har agnet med baiten, kastes der ud. Rigget får lov at synke til bunds, og så starter man sin indspinning. Man kan enten jigge sit rig ind med små korte og langsomme ryk på max en halv meter, eller spinne langsomt ind med små spinstop. Hele ideen er, at baiten vil dykke vrikkende ned mod bunden, når der jigges eller spinnes ind. I pauserne vil baiten flyde langsomt op indtil det svæver over bunden i samme højde som forfangets længde. Et kort forfang vil få baiten til at flyde lige over bunden, mens et længere forfang, vil få baiten til at svæve højere oppe i vandet. Jo længere forfang man fisker med, desto længere skal ens spinstop være. Ghost Glasset vil undervejs ramme bunden, og lave små mudderskyer, som tiltrækker fiskene.
Når man mærker en fisk hugge, er det vigtigt ikke at give modhug. I stedet slås bøjlen over, så fisken kan svømme med agnen og sluge den. En god hovedregel er, at fisken svømmer et par meter, så stopper den op og sluger agnen, hvorefter den svømmer videre. Det er lige når den svømmer videre at modhugget skal sættes.

Min fortrukne form til bait. Rul baiten som en lille kugle, tryk krogen ned i kuglen og rul kuglen mellem hænderne så der formes en tynd hale og et tykkere hoved. Tryk hovedet fladt med tommelfingeren. Hovedet skal være en lille smule skrå, så går baiten med små vrikkende bevægelser i vandet.