Patrice Barat er af de fiskere, som mange lægger mærke til ved P&T søen. Han skiller sig ud fra mængden ved at fiske en rasende effektiv form for fluefiskeri, hvor der kun lægges korte kast til fisk han har spottet svømme langs bredden. Og det giver ofte mange fisk – rigtig mange fisk. Fisk & Fri’s Karsten Bech har fuldt i hælene på ham og prøver selv kræfter med sightfiskeriet.

Af Karsten Bech

Polaraidbriller er blandt fluefiskerenes vigtigste udstyr når der skal sightfiskes. Brun/amber er en god allround farve og gul er det bedste valg til overskyede dage eller skumringsperioder.

Polaraidbriller er blandt fluefiskerenes vigtigste udstyr når der skal sightfiskes. Brun/amber er en god allround farve og gul er det bedste valg til overskyede dage eller skumringsperioder.

JEG HAVDE SÅDAN SET droppet fluefiskeri i P&T. Ikke fordi jeg ikke fangede fisk, for det gjorde jeg i høj grad. Men mere fordi jeg kunne variere mit fiskeri mere og hurtigere med spinnestangen end med fluestangen. Faktisk var jeg overbevist om, at jeg fangstmæssigt kunne følge med hvilken som helst fluefisker. Den selvsikkerhed blev dog smadret fuldstændig en tidlig sommerdag

Får baghjul af fluefiskerens sightfiskeri

Jeg er stået op kl. 5, men alligevel skinner solen varm på himlen, da jeg ankommer til søen. Der er ikke mange fiskere, som har været så tidligt oppe på denne smukke sommerdag, men i den anden ende af søen, er en fluefisker i gang med at fighte en fisk.

Da jeg ankommer til den plads, jeg har udset mig, har fluefiskeren fisk på igen, og inden jeg får agnen i vandet, lander han fisk nummer tre. – Det kan kun bliv en go’ dag, tænker jeg, men den tanke er helt forsvundet tre fisketomme timer senere. I tre timer har jeg ikke haft et hug, mens jeg kan se fluefiskeren kroge og lande fisk efter fisk efter fisk efter fisk. To af disse fisk, har han endda kroget stort set ved siden af mig..

 

Forshaga Sportsfiske Akademin

 

Selvom jeg ikke er meget for det, er der ikke andet at gøre end at sluge kamelen, og finde ud af hvad han gør, som jeg åbenbart ikke kender til. Og det var sådan, jeg møder Patrice Barat.

Patrice Barat med en af dagens fine fisk fra Pinds Mølle Put & Take. Alle fiskene vi fangede denne dag havde flotte hele finner, og var generelt super flotte. På trods af overskyet vejr har Patrice polaroid briller på, for at minimere genskinnet fra overfladen, og derved lettere spotte fiskene.

Patrice Barat med en af dagens fine fisk fra Pinds Mølle Put & Take. Alle fiskene vi fangede denne dag havde flotte hele finner, og var generelt super flotte. På trods af overskyet vejr har Patrice polaroid briller på, for at minimere genskinnet fra overfladen, og derved lettere spotte fiskene.

JEG MØDER AF OG TIL FISKERE, som virkelig kan deres kram, og Patrice Barat er en af dem. Der er ikke mange fluefiskere, som kan matche hans evner, når det gælder sightfiskeri i P&T, og dette på trods af at han ikke har fisket med flue i ret mange år. Hvad det skyldes, kan være svært at svare på, men en af grundene er mange fisketure.

Polaroidbriller og grej der matcher fiskeriet efter de synlige regnbuer

PATRICE fisker rigtig meget, dog er det først, når vandet begynder at blive varmet op i slutningen af april/starten af maj, at han begynder sit sightfiskeri. Dette skyldes en grundlæggende nødvendighed for at dyrke sightfiskeri – nemlig at fisken opholder sig ved overfladen. Og det sker først, når vandet bliver varmet op.

Især i starten af perioden kan fiskeriet være svært, da fiskene kun opholder sig ved overfladen i kort tid ad gangen. Ofte har man kun få sekunder fra man ser fisken, til at den dykker ned igen, så det er med at være klar. Da fiskene skal spottes, er det en absolut nødvendighed at man benytter polaroidbriller. Disse fjerner genskinnet fra vandoverfladen, og man ser væ­sentlig flere fisk end uden briller.

GREJET er heller ikke helt uden betydning. Fiskeriet foregår sjældent på afstande over 5-6 meter, så det er ikke de lange kast, der er brug for. Til gengæld er det vigtigt, at grejet er optimeret til korte præcise kast. Det vil sige, at fluelinen helst skal have en forholdsvis kort tung klump, så stangen lades hurtigt. Ofte kan det være en fordel at bruge en lineklasse højere end stangen er beregnet til, eller at benytte liner med kort klump – som fx Rio Outbound Short. Fluen skal præsenteres lige foran fisken, så det er en fordel, at forfanget er flourcarbon, som synker hurtigere end almindelig nylon, og som er mere usynlig for fisken. Brug ikke et alt for tykt forfang: En spids på 0,20-0,23 er passende.

Et kig i Patrice Barats flueæske. Fluerne længst til venstre har to guldhoveder, og kommer hurtigt ned til fisk der går længere nede i vandet. Fluerne i midten har et guldhoved og er effektive til fisk der går tættere på overfladen, mens udgaven med skum er perfekt til fisk, der cruiser lige under overfladen. Gummibensfluerne helt til højre, er til når fiskene ikke vil havde den hvide marabouflue..

Et kig i Patrice Barats flueæske. Fluerne længst til venstre har to guldhoveder, og kommer hurtigt ned til fisk der går længere nede i vandet. Fluerne i midten har et guldhoved og er effektive til fisk der går tættere på overfladen, mens udgaven med skum er perfekt til fisk, der cruiser lige under overfladen. Gummibensfluerne helt til højre, er til når fiskene ikke vil havde den hvide marabouflue..

NÅR FØRST MAN HAR SPOTTET EN FISK, begynder det spændende. Ofte reagerer fiskene nemlig forskelligt, så det handler ofte om at forsøge sig lidt frem. Man placerer sig, så man kan komme til at kaste foran fisken. Som regel skal fluen placeres kort foran fisken, så den synker ned lige foran snuden på den. Nogle fisk tager fluen resolut, når den kommer dykkende, mens andre fisk skal tirres ved at fluen bevæges med små nøk med stangtoppen. Virker ingen af disse ting, må man prøve at hjemtage fluen med små nøk, og virker dette heller ikke, kan det ofte være effektivt at lade fluen synke ned foran fisken, og så accelerere den hurtigt mod overfladen. Der findes dage, hvor fiskene bare ikke vil hugge, men på de rigtige dage er sightfiskeri en af de mest effektive og spændende fiskemetoder.

Fluerne skal kunne ses – både af P&T-ørrederne og fluefiskeren

En regnbue har taget fluen og kæmper en god kamp på det lette fluegrej.

En regnbue har taget fluen og kæmper en god kamp på det lette fluegrej.

FLUERNE skal hurtigt ned i vandet, og skal være synlige, så man kan følge dem med øjnene. Der findes flere forskellige mønstre, som opfylder dette, men generelt er mønstre med indslag af hvidt, og belastet med enten kuglekædeøjne eller guldhoveder rigtig effektive. Patrice Barat bruger et hjemmelavet mønster med hvid hale af marabou, et gult hackle der er klippet ned, og to guldhoveder. De to guldhoveder får fluen hurtig ned til fisken, og sammen med den lange hale af marabou får fluen en fantastisk gang i vandet, når der nøkkes lidt med stangtoppen. Hvis fiskene ikke vil hugge på fluer med hale af marabou, kan det som regel betale sig at skifte til en flue med gummiben, eller til en lille nymfe. Selve mønsteret betyder ikke det store, det er mere skiftet i størrelse og bevægelsesmønster, der betyder noget.

AT DYRKE SIGHTFISKERI I P&T kræver først og fremmest venlighed og et stort smil. Det kan måske lyde lidt tosset, men fiskeriet kræver, at man bevæger sig rundt mellem andre fiskere ved søen, og helst uden at de føler, at man træder dem over tæerne. Den letteste måde at gøre dette på, er at smile venligt, og spørge ind til fiskeriet. De fleste fiskere har intet imod en lille sludder, og mange spørger ofte interesseret ind til fluefiskeriet, så et par minutters samtale er ofte givet godt ud. Af og til møder man dog folk, der bliver irriteret eller sågar vrede, og så er der ikke andet at gøre end at gå langt uden om dem. Det er heldigvis sjældent, at man møder disse folk. Det fleste der dyrker P&T-fiskeri ved heldigvis, at det i bund og grund handler om at hygge sig, og ikke om hvem der fanger flest fisk.

- Der er en, lyder det fra Patrice Barat, som kaster og straks kroger fisken. Vi ankom til søen for 30 sekunder siden, og inden der er gået to minutter, er den første fisk på land. Effektivtfiskeri må man sige! Bemærk i øvrigt hvor tæt på land fisken hugger.

– Der er en, lyder det fra Patrice Barat, som kaster og straks kroger fisken. Vi ankom til søen for 30 sekunder siden, og inden der er gået to minutter, er den første fisk på land. Effektivtfiskeri må man sige! Bemærk i øvrigt hvor tæt på land fisken hugger.

FLUEFISKERE, der dyrker sightfiskeri er upopulære i flere P&T-søer, og enkelte steder bliver de bortvist. Dette skyldes i bund og grund uvidenhed og misundelse. Det er et faktum, at sightfiskeri i perioder giver mange fisk, og jeg har da også set fluefiskere, der fanger 10-15 fisk på få timer. Men jeg har også oplevet fluefiskere der efter flere timers forgæves fiskeri tager tomhændet hjem. Sandheden ligger et sted midt imellem. Fluefiskerne har ofte deres bedste dage, når vandet er varmt, og fiskene går efter helt små agn. Sådanne dage er det ikke er let at være spinnefisker. Og så er det jo træls at se sidemanden vælte sig i fisk. Omvendt er der dage, hvor der stort set ikke er fisk i overfladen, og så er det altså ikke let at være sightfisker.

DET VIGTIGSTE ELEMENT i sightfiskeri er dygtighed! Patrice Barat sagde engang til mig: – Hvis du ser på 100 fluefiskere, så er det kun de fem, der virkelig fanger mange fisk. Jeg ville gerne sige, at jeg hørte til de fem, men det er desværre ikke sandt. I hvert fald ikke endnu. Men jeg er i fuld gang med at blive det, på den eneste måde det er muligt. Jeg øver og øver og øver. Så hvis du tror, at alle fluefiskere der dyrker sightfiskeri bare skovler fisk ind, så kan jeg kun sige prøv det! Det er meget sværere, end det ser ud. Men mestrer du først teknikken, vil du opleve en af det mest spændende og effektive fiskemetoder i P&T.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This