Når fisk med manglende, eller meget lille, jagtinstinkt skal trigges til at hugge, er det vigtigt, at du bombarderer fiskens sanser med stimuli. Så med viden om fiskens sanser, og hvilke agn der påvirker dem, vil du booste din succes ved P&T-søen.

AF KARSTEN BECH

Der er dage, hvor regnbuerne i P&T-søen hugger ukritisk på hvad som helst, men dette var ikke sådan en dag. Jeg havde mit UL-grej med og fiskede løs med mikro- og småblink i alle farver og størrelser. Fiskene reagerede på mine spoons, og fulgte efter dem over flere meter, men jeg kunne ikke få det til at hugge. En ny fisker kom ned til søen, og monterede en spinner, der i størrelse var mere egnet til geddefiskeri, men allerede efter få kast, havde han fisk. Resten af dagen gik med, at jeg ikke fangede noget, mens fiskeren med spinneren fik flere fisk. Det var en hård men lærerig lektion i, at der nogle gange skal mere end bevægelse og farve til, for at få fiskene til at hugge. Sidenhen er jeg blevet væsentlig klogere på, hvad der skal til for at fiskene hugger, især med inspiration fra de tyske P&T-fiskere, som griber fiskeriet an på en helt anden måde, end vi gør i Danmark.

Udløs hugget fra regnbueørreden

Regnbueørrederne i P&T er opdrætsfisk, og mangler derfor nogle af de instinkter, som de vilde fisk har. Det vigtigste instinkt de mangler, set med en fiskers øjne, er jagtinstinktet. De har ikke haft et behov for at jage føde som små, og dette instinkt er derfor ikke særligt veludviklet. Det vil sige, at der ofte skal mere til, for at få dem til at reagere og hugge på vores agn.

Det hele handler om stimuli. Altså at påvirke – stimulere – så mange af fiskens sanser som muligt, for at trigge, eller vække kan man vel sige, fiskens naturlige jagtinstinkt. Fisk har flere forskellige sanser, hvor synssansen som regel er den, vi fiskere udnytter, når vi fisker eksempelsvis med farverige spoons. Men jo flere sanser vi kan påvirke hos fisken, desto større er sandsynligheden for, at den hugger. Det vil altså sige, at vi skal fiske med agn, der påvirker flere sanser. Synsansen er jo ret lige ud af landevejen. Hvis agnen er synlig for fisken, er der en chance for den hugger. Men fisk har også en lugtesans, en smagssans, en høresans, en sidelinje samt en følesans. Der er altså mange parametre, hvor vi kan påvirke fisken, og dermed øge vores chance for hug. Det er en ting, som grejproducenterne er opmærksomme på, og der findes derfor flere forskellige agn og diverse tilbehør, som øger stimuli, og dermed sandsynligheden for hug.

Farve, smag, duft og trykbølger. Magic Trout Curly B-Bobbles er en superagn til P&T-fiskeri.

Farve, smag, duft og trykbølger. Magic Trout Curly B-Bobbles er en superagn til P&T-fiskeri.

 

Put and take agn med smag og duft

Smags- og lugtesans hører lidt sammen, da agn med smag, også indeholder duft. Det oplagte eksempel her, er forskellige former for naturlig agn. Er du ikke til at fedte rundt med regnorme, så er der masser af kunstige agn, der indeholder smags- og duftstoffer. B-Maggot, B-Fish, Curly B-Bobbles og T-Worm er eksempler på gode gummiagn fra Magic Trout, der alle indeholder duft og smag. Er du mere til fiskeri med f.eks. flue eller blink, så er det muligt at tune denne form for kunstagn med duft- og smagsspray. Et godt eksempel er Flavour Spray fra Magic Trout. Du giver bare din kunstagn et spray, og så laver den et duftspor i vandet, som er med til at lokke ørrederne.

Put and take agn, der lyder godt

Høresansen er en lidt mere kompliceret sans at påvirke. Der findes som sådan ingen P&T-agn, der udsender lyd. Men lyd er en vigtig stimuli. Se blot på geddefiskeriet, der inden for de sidste par år har gennemgået en forvandling, hvor store jigs kombineres med rattles (små plasticrør med metalperler), er slået igennem, med fantastiske fangster til følge. Ved P&T-søen er det typisk ikke selve agnen, der kan afgive lyd, men de tilbehørsdele du kan bruge sammen med din agn. En ting der revolutionerede mit P&T-fiskeri var et flåd med det imponerende navn ” Ultrasonic Tremarel – La Rattle Float”. Bag dette lange navn gemmer der sig et forholdsvis simpelt flåd, der gemmer på en lille hemmelighed, som man opdager, hvis man ryster flåddet. Inde i flådet er der nemlig placeret en rattle, af den type der også bruges til geddefiskeri. Når flåddet fiskes aktivt, ved at vippe let i hånden mens man spinner ind, afgiver det lokkende lyde, som tiltrækker fiskene.

Fiskene skal selvfølgelig ikke hugge på flåddet (det gør de nu alligevel engang imellem), men på den agn, der fiskes 1-2 meter bag flåddet. En anden mulighed for at stimulere fiskens høresans er at benytte glaskæder. Det lyder måske lidt mærkeligt, men Sonar Glass Chain fra Magic Trout, er designet til at fungere som kastevægt, samtidig med at den afgiver lyd ved indspinning. Igen skal man vippe let med håndledet for at der afgives lyd. Glaskæder kan virkelig være effektive fisket med en Curly B-Bobbles som agn 50-70 cm bag kæden.

Med et Ultrasonic Tremarel - La Rattle Float kan man trigge flere af ørredernes sanser. Ved at vippe med håndleddet under indspinning, laver flådet vibrationer (ringene man kan se på overfladen), og udsender lyd. Flåddet tiltrækker fiskene, som hugger på agnen der kommer lige bag flåddet.

Med et Ultrasonic Tremarel – La Rattle Float kan man trigge flere af ørredernes sanser. Ved at vippe med håndleddet under indspinning, laver flådet vibrationer (ringene man kan se på overfladen), og udsender lyd. Flåddet tiltrækker fiskene, som hugger på agnen der kommer lige bag flåddet.

 

Ultrasonic Tremarel - La Rattle Float

Ultrasonic Tremarel – La Rattle Float

 

Det skal føles rigtigt for ørreden

Følesansen er normalt noget vi forbinder med hænderne, men tænk bare på når du spiser, hvordan du med munden kan ”føle” madens tekstur. Er det noget blødt som grød eller sprødt som et æble. På samme måde kan fisk føle med deres mund, hvilket også er årsagen til, at man ved fiskeri med hårde agn som spinner eller spoons, kan opleve at fisken når at spytte agnen ud, eller kun hugger meget forsigtigt. De kan simpelthen føle, at der er noget forkert i konsistensen.

For at få fisken til at beholde agnen i munden, er det derfor vigtigt, at agnen har en konsistens, der føles naturlig for fisken. Det er derfor jigs, baits og naturlige agn mange dage fungerer bedre end hårde kunstagn. Her må jeg bare nævne to agn som skiller sig ud: Regnorm, som ikke slås i konsistens – og så T-Worm fra Magic Trout, der er tæt på. Det er et softbait, der er designet til at fisken holder den i munden lidt længere, hvilket øger chancen for at kroge fisken. Softbaitet er simpelthen lidt tykkere og blødere end mange andre softbais, og er derfor mit sikre valg, på dage hvor fiskene er meget forsigtige.  

Regnbueørrederne registrerer alt

Sidelinjen er fiskenes svar på Peter Parkers, altså Spidermans, supersans. Han kan simpelthen fornemme farer, uden han kan se den. Det er lidt det samme med fiskens sidelinje. De kan fornemme bevægelse, eller mere præcist trykbølger, i vandet med sidelinjen. De behøver derfor ikke at kunne se en agn, for at vide at den er der. Agn der skaber trykbølger, som for eksempel en Bloody Spinner, vil derfor trigge denne sans med det roterende blad, der udsender trykbølger. Så rotation er altså godt, og heldigvis forholdsvis let at lave på anden vis også. Især forskellige former for bait, kan let formes så det roterer i vandet, ligesom måden man monterer agn på krogen, kan være med til at skabe rotation.  Men også agn, der har ribber, eller en kraftig hale som T-worm eller Curly B-Bobbles udsender trykbølger i vandet.  

Kasper fra Magic Trout Teamet med en ordentlig moppedreng, der ikke kunne stå for en Curly B-Bobble fiske på et lille jighoved. Ved at lave jighovedet ramme bunden under indspinning skabes lyd i vandet, som tiltrækker fiskene.

Kasper Nielsen fra Magic Trout Teamet med en ordentlig moppedreng, der ikke kunne stå for en Curly B-Bobble fiske på et lille jighoved. Ved at lave jighovedet ramme bunden under indspinning skabes lyd i vandet, som tiltrækker fiskene.

Er der så en konklusion på denne lange gennemgang af sanser – ja det er der! Man skal altid påvirke mindst en sans, for at trigge en fisk til at hugge. Men jo flere sanser man trigger, desto større er sandsynligheden ofte for at trigge fisken til hug! Det vil sige, at hvis man kombinerer en agn med duft og smag, med et flåd som fx Ultrasonic Tremarel – La Rattle Float, så mangedobler man sandsynligheden for, at fisken hugger.

 

Ultrasonic Tremarel - La Rattle Float er efter min mening en af de bedste innovationerne inden for P&T-fiskeri. Det er udviklet af Magic Trouts testfiskere, og med dets evne til både at skabe lyd og vibrationer et sikkert valg i P&T-søen. Kombiner det gerne med 2 B-Maggots fisket 1-2 meter bag flåddet, eller brug det i en kombination med bait og bait-forfanget fra Magic Trout.

Ultrasonic Tremarel – La Rattle Float er efter min mening en af de bedste innovationerne inden for P&T-fiskeri. Det er udviklet af Magic Trouts testfiskere, og med dets evne til både at skabe lyd og vibrationer et sikkert valg i P&T-søen. Kombiner det gerne med 2 B-Maggots fisket 1-2 meter bag flåddet, eller brug det i en kombination med bait og bait-forfanget fra Magic Trout.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This