Kern Leo Lund er en af landets mest innovative fluebindere, og hans vellignende rejefluer flytter grænserne for hvad, der er imitationsfiskeri på kysten. Følg en tur med Kern på kysten og bag stikket.

Af Andreas Aggerlund

En smuk østersøfisk fra det nordlige Møn er faldet for Perfect Leo Shrimps overbevisende bedrag.

En smuk østersøfisk fra det nordlige Møn er faldet for Perfect Leo Shrimps overbevisende bedrag.

VI GÅR UD i det rolige vand på den sjællandske nordkyst. Der er et fint skydække og en svag riflen på overfladen. De foregående dage har Kern fanget rigeligt med fisk i badekarret, som vi fisker os hen imod, og det er let at se hvorfor. Det markant afgrænsede, men dybe badekar, er omsluttet af masser af sand, der efter de dykkende terner at dømme, er fyldt med tobis. Vi påbegynder fiskeriet og lægger de første kast udover det indbydende vand. Der går ikke længe, før jeg får en mindre havørred på en Perfect Leo Shrimp. Kern, som er ophavsmand til denne rejeflue, har imidlertid sat en fræk lille tobis på, som hurtigt giver fast fisk. Det er desværre også en mindre en af slagsen, der hurtigt ryger tilbage. Der er tydeligvis fisk inde – nu skal vi bare finde de store. Heldigvis går der ikke længe før Kern løfter sin hvide Kern Leo Lund signature stang på en, efter stangens krumning at dømme, noget tungere fisk. – Den er go’, lyder det fra Kern, som i samme øjeblik mister fisken, der spytter fluen midt i et fint udløb.

Kern Leo Lund afsøger systematisk badekarret ved sit hjemmevand. Det er ikke mange fisk, der går ubemærket forbi den garvede kystfluefisker i det klare rolige vand.

Kern Leo Lund afsøger systematisk badekarret ved sit hjemmevand. Det er ikke mange fisk, der går ubemærket forbi den garvede kystfluefisker i det klare rolige vand.

KERN LUND er dygtig på kysten, ingen tvivl om det. Den garvede fluefisker har pisket de danske kyster til skum i snart 40 år, og han kører fortsat ufortrødent på. Han er en fryd at fiske med, og han besidder stadig den samme umiddelbare begejstring, som da han startede sin kystkarriere tilbage i slutningen af 70’erne.

Det er gennem årene blevet til rigtigt mange flotte fisk, men især de seneste år har Kern udøvet noget bemærkelsesværdigt givtigt fiskeri. Spørger man Kern selv, skyldes det til dels hans realistiske fluer. De får helt enkelt de noget sværere store fisk til at tage, i stedet for blot at følge. – De vellignende fluer er skabt efter mange års iagttagelse af byttedyr, forklarer Kern.

– Jeg har altid et vågent øje til, hvad der forgår mellem mine vadestøvler, når jer er på kysten. Både hvad angår farve, form og bevægelse, og det er måske lige netop derfor mine fluer er så effektive? Desuden lader jeg i høj grad udbuddet af fødeemner vælge, hvad jeg binder for enden af forfanget. I mit lokalområde er det min klare overbevisning, at rejer er det primære byttedyr det meste af året. Men der er selvfølgelig også perioder, hvor en hurtig tobis er mere effektiv, slutter han.

Sådan binder du Perfect Leo Shrimp:

 

SOM SJÆLLANDSK KYSTFLUEFISKER ved jeg, at store fisk ikke hænger på træerne – og slet ikke på Nordkysten, hvor Kern lægger de fleste fisketimer. Derfor er det også tankevækkende, at han fanger så mange store fisk. Kern binder nogle velfangende fluer – det kan vi alle være enige om. Han ved så afgjort også, hvordan de skal fiskes, men hans evne til at finde de store fisk er måske den mest udslagsgivende variabel i ligningen. Det er nærliggende at konkludere, at det hans erfaring efter mange års slid på kysten, som han i dag høster frugten af.

Kern får snart en stang opkaldt efter sig. Her ses proto­typen på A. Jensens Kern Leo Lund Signature.

Kern får snart en stang opkaldt efter sig. Her ses proto­typen på A. Jensens Kern Leo Lund Signature.

KENR BOR I HUNDESTED og kender de lokale pladser til hudløshed. Han ved hvor og hvornår de store fisk kommer forbi, og lader i høj grad sit fiskeår styre af dette. I hans lokalområde er der især to perioder, som er interessante. Den første er, når de store fisk trækker ud af fjordene i midten af maj. Dette fiskeri efter store fisk, falder desværre typisk sammen med, at hornfiskesæsonen er på sit højeste, så der skal pilles nogle næb af fluerne, før den stor fisk hugger. Men det er hele be­sværet værd, når der ligger fem kilo sølv og glinser i forårssolen. Den næste periode er i slutningen af august, hvor ørrederne trækker den anden vej. I denne periode fisker Kern mest om aftenen, og det kræver mange ture at ramme dem. Ofte er fiskene inde i korte perioder af 1-3 dages varighed, hvorefter der let kan gå en uge inden næste hold kommer forbi. I denne periode besøger Kern kysten enormt hyppigt, for ikke at misse trækket.

Kern kan stå i vandet på ti minutter fra hans hoveddør, hvilket betyder, at det bliver til en del kortere ture og med cirka 150 kystture om året, har han altid fingeren på pulsen. Der bliver dog også plads til nogle længere ture, som ofte går til Møn eller Stevns.

Dette drive og denne dedikation til fiskeriet, er fællesnævneren for alle de dygtige fiskere, jeg kender. Kern dyrker jagtinstinktet, og den store mand svarer ur-kaldet, med en nærmest barnlig glæde over selv de mindste fisk. Derfor er jeg sikker på, at vi vil se flere velfangende kreationer fra Kerns stik i fremtiden, men indtil da må du her »nøjes« med Perfect Leo Shrimp.

 

Grejxperten

 

Rejer på rør

Rejefluer på rør kan være en god ide. Især hvis det som Perfect Leo Shrimp er en flue, der tager lang tid at binde. En rørflue holder nemlig længere, da krogen nemt kan skiftes, hvis den ryger på en sten eller bliver rusten. Desuden giver rørfluer en større fleksibilitet i forhold til krogvalget, som frit kan varieres i størrelse og krogtype. Bindeteknisk kræver det en anelse omstilling, men når først det grundlæggende er på plads, er der ikke den store forskel.

 

 

Materialer til Perfect Leo Shrimp

Krog: Gamakatsu F314. Her er en str. 4 brugt

Krop: SLF og STF Dubbing

Belastning: Valgfri er er der brugt tagrende klippet i strimler

Hale: STF dubbing og Spanflex i farven »ginger«

Øjne: Brændt mono med sort epoxymaling

Ben og rygskjold: Elastiksnor fra hobbyforretning

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This