“Mede Niels” har haft stor betydning for starten på dansk medefiskeri i halvfjerdserne og firserne. Øret være hans minde.

Niels Larsen – alias ”Mede Niels” – gik desværre bort den 2. oktober. Her får du historien om medefiskeriets første pioner, der vil blive savnet – både for sin person og alt det han har været for dansk lystfiskeri.

 

AF BJARNE JOHANSEN

 

DA MEDEFISKERIET I DANMARK var i sin spæde begyndelse i midten af 1970’erne, var Niels en af drivkræfterne i udbredelsen af medefiskeriet herhjemme. Til at starte med havde han en dyrehandel i Grindsted, men begyndte via sit firma M. N. Grej, at importere og sælge maddiker, orm, forfoder og fiskegrej målrettet på medefiskeriet.

Han solgte i starten forfoder fra Sensas, Top-Secret og senere Van De Eynde samt Wielco, og på grejsiden var det mærker som Sensas, Inesti-Pole flåd samt Turbertini m.fl. han handlede med. I 1987 skiftede selskabet navn til DanBait, og dette blev hans levevej, indtil han solgte firmaet, da han gik på pension.

 

Hvidovre Sport

Mede Niels gjorde et stort arbejde i DSF

På forbundsplan har Niels også gjort sig bemærket. I årene 1979-82 var Niels medlem af Danmarks Sportsfiskerforbunds medeudvalg, og Sportsfiskeren skrev i anledning af hans fratræden: Allerede flere år før der overhovedet var tænkt på et medeudvalg i DSF, arbejdede Niels som Danmarks første egentlige medefisker på at delagtiggøre andre i denne nyeste gren af sportsfiskeriet. Det skete dels som lærer ved adskillige aftenskoler og dels sammen med sine drenge fra Grindsted, hvor de weekend efter weekend kørte Jylland igennem fra øverst til nederst. Overalt, hvor der var vand til det, viste de for andre, hvad det moderne medefiskeri vil sige. Både i årene før og i sin tid i medeudvalget har Niels mere end nogen anden tegnet dansk medefiskeri.

Medekonkurrencerne ved Grindsted

Niels arrangerede i perioden 1983 til 2003 Danish Spring Cup og Danish Open konkurrencer i Grindsted Engsø, indtil kommunen lukkede for fiskeriet, idet de ville gøre søen til en badesø. Her kunne vi danskere deltage i internationale konkurrencer med deltagere fra Holland, Tyskland og Sverige. Vi boede på Grindsted Vandrehjem, hvor vi om aftenen fik spillet fodbold, kortspil og fik festmiddag. Det var en rigtig hyggelig tid, og dengang var der mange aktive danske medeklubber og kamp om at komme til at fiske Senior DM, idet dette kun var for de bedste hold. De nye og mindre gode hold først skulle kvalificere sig via 2 division for at komme med til Senior DM.

 

De kendte mærker fra stævnerne ved Grindsted Engsø vil ikke gå i glemmebogen - takket være "Mede Niels".

                           De kendte mærker fra stævnerne ved Grindsted Engsø vil ikke gå i glemmebogen – takket være “Mede Niels”.

Mede Niels blev akkurat 80 år

I lørdags var jeg og mange andre med til at fejre Niels’s 80 års fødselsdag. Dagen startede med en grillpølse, derefter en lille fiskekonkurrence i Kurt’s Sø, hvor Carlo Iversen havde lave en kongeplads til Niels og pyntet op med flag. Vi var 24 deltagere fordelt på 8 hold af 3 fiskere, og vi havde nogle rigtige hyggeligt timer.

Efter fiskeriet skulle vi have festmiddag, men inden vi skulle spise holdte Niels en rørende tale. Han så godt ud og var meget glad for at se os gamle venner og medefiskere. Jeg fik snakket lidt med Niels og spurgt til hvad han fik tiden til at gå med nu, hvor han var på pension. Han fiskede stadig markel i Lillebælt og sild i Odense havn. Han hjalp med at lave mad et par gange om ugen, og hver fredag var han på Brørup Marked med en stand. Mens jeg sad og snakkede med ham, blev han pludselig stille og vi fik ringet 112. Læge og ambulancen kom, og han havde fået en hjerneblødning: Niels døde 6 timer senere.

Uden Mede Niels Larsen var dansk medefiskeri ikke blevet så stort dengang i 1980’erne og 1990’erne. Da jeg startede med at deltage i medekonkurrencer midt i 1980’erne var vi 71 deltagere til VMU stævnerne, som var udtagelsen til landsholdene. Det var dengang, hvor vi kørte fra Skals Å i nord, til Nordborg i syd, videre over Fyn og til København for at deltage i de mange fiskestævner, der blev arrangeret.

Såfremt du kunne tænke dig at bidrag til Niels’s mindesten kan du give et bidrag til familien via mobilepay 7415QF. Niels skal begraves i morgen fredag d. 07.10.2022

 

Æret være Niels’ minde, du vil altid være i vores tanker.

 

Friluftsland

 

Niels Larsen sammen med Berit Johansen der i 1990 blev nummer 3 individuelt ved Junior DM.

Niels Larsen sammen med Berit Johansen, der i 1990 blev nummer 3 individuelt ved Junior DM.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This