Dansk småbådsfiskeri har gennemgået en enorm udvikling siden Fisk & Fri publicerede de første numre i starten af firserne. Vi har taget en snak med to erfarne småbådsfiskere – Michael Hermansen og Erik Kusk Larsen om alt det vand, der er løbet gennem propellerne siden da.

Af Bo Troelsen

Især hvad bådelektronik angår har udviklingen været enorm. Hvem ville i 1982 troet, at en plotter som denne skulle blive hvermandseje blandt bådfolket.

Især hvad bådelektronik angår har udviklingen været enorm. Hvem ville i 1982 troet, at en plotter som denne skulle blive hvermandseje blandt bådfolket.

JEG SAD FOR NYLIG og bladrede nogle gamle udgaver af Fisk & Fri igennem. Her faldt jeg over en god artikel, der hed »Havfiskeriets læderhalse« skrevet af Niels Vestergaard. Når man læser en sådan artikel, kan man ikke lade være med at reflektere lidt over den kæmpe udvikling, der har været bl.a. på udstyrssiden i småbådsfiskeriet i de forløbne 30 år. Artiklen blev yderst nostalgisk, da jeg kunne læse om udstyr som fx det skrivende ekkolod og radiotelefonen, som var noget af det elektronik, man brugte i småbåde dengang. Ak ja – det var i de gode gamle dage… En Mopa Sprint var blandt entusiasterne en populær båd til havfiskeri, så jeg måtte sande, at der unægtelig er sket en hel del mere på den front siden da.

Jeg har derfor taget en snak om udviklingen siden da, med to der om nogen ved, hvad der rører sig på småbådsfronten i dag, nemlig Erik Kusk Larsen, der driver hjemmesiden småbådsfiskeri.dk og Michael Hermansen, sidstnævnte er medarrangør af små­båds­træf og skribent på hjemmesiden.

MICHAEL HERMANSEN er gift, har to drenge og er bosiddende i Gjøl, hvilket er strategisk godt placeret midt imellem øst- og vestkysten.

Småmådsfiskeriets udvikling i Limfjorden

– Hobbyen som lystfisker kom nok ind med modermælken, fortæller Michael. – Jeg kan ikke huske, at jeg ikke har fisket, og mine første minder går tilbage til da jeg var fire år, og var med min far på fjorden i hans træbåd. Sammen med min søster fangede jeg så godt, at min far ikke fik sin egen snøre i vandet. Dengang rummede Limfjorden masser af ål, skrubber, torsk, ulke samt ålekvabber, og alt blev fanget på sand­orm, som vi selv gravede.

Selvom bådene er blevet større og bedre, er der dog én ting i dansk småbådsfiskeri, der ikke har ændret sig siden bladet først udkom i 1982 - og det er hyggen. Der skal fx meget til at slå en varm sommerdag på dækket i godt selskab med en fiskestang i hånden.

Selvom bådene er blevet større og bedre, er der dog én ting i dansk småbådsfiskeri, der ikke har ændret sig siden bladet først udkom i 1982 – og det er hyggen. Der skal fx meget til at slå en varm sommerdag på dækket i godt selskab med en fiskestang i hånden.

Siden da er der sket meget med fiskebestanden i Limfjorden, og jeg har ikke fanget torsk i Limfjorden siden 1995. Gennem tiden har jeg fisket fra en række forskellige både, primært mindre joller, som mest egner sig til fjordfiskeri og enkelte ture på havet, når vejret er helt perfekt.

For seks år siden købte jeg sammen med min far en Ryds styrepultsjolle, og begyndte i højere grad at tage på Vesterhavet for at pilke torsk. Det fiskeri er vi blevet så bidt af, at vores Ryds ikke var stor nok, og da jeg i Fisk & Fri i 2008 læste om »Havets kriger« en Warrior 135, var jeg solgt, og siden februar 2009 har jeg sejlet i netop sådan en båd. Denne båd har så højt et fribord, at jeg med sikkerheden i top, kan give arven som småbådsfisker videre til mine to sønner.

På agnfronten er der også sket meget i dansk småbådsfiskeri. I 2006 introducerede Fisk & Fri brugen af store softbaits som disse til fx torsk og helleflynder – og årene efter i 2009-2011 så også metoder som vertical jigging og dropshotting efter torsk dagens lys for første gang i Skandinavien her i bladet.

På agnfronten er der også sket meget i dansk småbådsfiskeri. I 2006 introducerede Fisk & Fri brugen af store softbaits som disse til fx torsk og helleflynder – og årene efter i 2009-2011 så også metoder som vertical jigging og dropshotting efter torsk dagens lys for første gang i Skandinavien her i bladet.

I LØBET AF ET ÅR fisker jeg typisk efter sild og hornfisk i Limfjorden samt makrel, torsk og fladfisk på det åbne hav. Især pirkefiskeriet giver i Vesterhavet mange spændende bifangster, hvor både rød og grå knurhane, lubbe, sej og lange er blandt de mest velsmagende

Fiskegrejet er primært bløde pirkestænger, kombineret med gode multihjul og fletline, som gør at selv de mindste bid kan registreres. Her er der en kæmpe forskel til de gode gamle dage for 30 år siden, hvor man typisk fiskede med relativt elastiske nylonliner, der gjorde det meget sværere at holde bunden i stærk strøm og registrere huggene.

Som mange andre lystfiskere er jeg lidt grejfikseret. Derfor er båden også ved at være udstyret med en hel del elektronik, som slet ikke eksisterede dengang i de glade firsere, hvor Fisk & Fri så dagens lys første gang.

Jeg har to Garmin 720; én som anvendes til ekkolod med dual frekvens og en udmærket transducer, samt én som anvendes til kort, radar og brændstofmåler. Jeg har selvfølgelig også monteret en VHF radio samt en AIS modtager, og al elektronik er fra Garmin. For øjeblikket er jeg ved at installere en radar, som et vigtigt bidrag til sikkerheden om bord. Mit motto er vel som for så mange andre: »Jeg vil ikke gå ned på grejet«

Jeg fisker både i Limfjorden, fra Vestkysten og Østkysten, og har altid båden på trailer, så det er hurtigt at komme af sted, når vejret arter sig. Båden sættes på vestkysten primært i fra stranden i Løkken, mens der er masser af slæbesteder på Østkysten som benyttes – primært Hals. Indtil videre har jeg især praktiseret det kystnære fiskeri efter mindre torsk, og har stadig den første tur på revet til gode, men den indgår i planerne for 2012, hvis ellers vejret vil arte sig, slutter Michael.

ERIK KUSK LARSEN er årgang 1957. – Jeg startede mit fiskeri med min far i Limfjorden ud fra Staun, vest for Nibe, fortæller han. – Da jeg var syv år gammel, begyndte jeg sammen med kammeraterne fra byen at ro rundt omkring i vores gamle træjolle.

Nye tider for bådfiskeriet i Limfjorden

Erik Kusk Larsen har dyrket småbådsfiskeri siden tresserne, så han har prøvet lidt af hvert.

Erik Kusk Larsen har dyrket småbådsfiskeri siden tresserne, så han har prøvet lidt af hvert.

– Den gamle træ jolle blev med tiden udskiftet med en Poca 16 med en 7,5 hk Mercury påhængsmotor, fortsætter han. – Senere kom en 20 hk. Mercury på og derefter en 30 hk. Mariner

Midt i firserne begyndte jeg at fiske ud for Øster Hurup, hvilket gav rigtig gode fladfisk fangster, og sidst i firserne begyndte jeg at fiske på Vesterhavet.

Den første tid brugte vi et lod med en snor i til at måle dybden, når vi skulle finde kanterne af revlerne, men da vi kom et stykke ind i halvfemserne, købte jeg et Humminbird Wide 128 ekkolod, hvilket virkelig var en milepæl i min udvikling som småbådsfisker, der forbedrede fiskeriet væsentligt

I 1999 fik jeg bygget en Norma 550 styrpult jolle med targa bøjle. Båden er en åben fiskerjolle, der er 5,50 m lang og 2,03 m bred – speciel lavet til kystnærtfiskeri ved Vestkysten og monteret med en ny 40 hk Suzuki 2T påhængsmotor. Den blev senere udskifter med en 60 hk E. F. I Yamaha. I dag sejler jeg med en ny Selva Dorado 60XSR E.F. påhængsmotor. Her blev Humminbird Wide 128 så flyttet over, og der kom også en Garmin 126 GPS på styrpulten.

Et gæng friske småbådsfiskere trækker deres både op på Vestkysten efter en god dag på havet.

Et gæng friske småbådsfiskere trækker deres både op på Vestkysten efter en god dag på havet.

– ET PAR ÅR SENERE blev ekko­loddet udskiftet til en Lowrance X-91 sort/hvid, beretter Erik. – Efterfølgende blev GPS’en udskiftet til en af de allerførste Garmin 525, der kom til landet. Så havde man lige pludselig søkort i, det var et fremskridt der kunne mærkes, når man var på vandet for at fiske og finde nye fiskepladser: En funktionalitet man nok ville have grinet af som en april­snar, hvis den havde været bragt i Fisk & Fri nr. 1 fra juni 1982. Senere kom der en Mtec 500 VHF i, og der blev taget VHF certifikat. Herefter har pilke/småbåds­fiske­riet været i højsædet, sammen med min søn Tommy som fast makker

Her i foråret fik jeg en Garmin 4010 monteret i en Marine Docking Station fra fiskekortet.dk med et Garmin ekkolodsmodul GSD 24, og det er noget, der virker godt efter min mening. Det næste jeg skal have investeret i til båden, er en Garmin 200i med AIS pakken til. Jeg har opbygget en waypoints samling, som er opbygget ved at bytte mig frem – og med manges hjælp er det blevet til omkring 10.000 waypoints fordelt ud over det meste af landet.

SOM SIKKERHEDSUDSTYR i båden har jeg drivanker, VHF, diverse nødraketter, store knæk lys, radar reflektor, og kompas hvis GPS’en svigter, pointerer han. – Som lys på båden er der ankerlanterne på targa bøjlen, side lanterner rød /grøn, og stik i båden til to søge projektere, som jeg altid har i båden. Desuden har jeg altid en nyopladet mobil telefon, selvom der ikke er signal alle steder. Jeg har også et langt slæbe/ankertov med i båden under sikkerhed + anker. De oppustelige redningsveste har vi på sammen med vore flydedragter, som vi bruger så langt hen på sommeren, som vi kan holde til at have dem på

 

Havørred - Refleksioner på kysten

 

Jeg går ikke længere ud på havet end 11 mil fra land på vestkysten på grund af sikkerheden i en åben jolle. Hvis det blæser op uden varsel, hvilket jeg har prøvet nogle gange, hvor det er gået fra vindstile til over 10 ms på 10 min, så er det langt ind i modvind…

Læs mere om småbådsfiskeri anno 2012

www.smaabaadsfiskeri.dk www.smaabaadsklub.dk www.j-s-k.dk www.pike85.dk Tjek altid vejrudsigten før du sejler ud på fx www.dmi.dk eller http://ifm.frv.dk Få gode råd om sejlads hos Søsportens sikkerhedsråd www.soesport.dk

– MIT FISKERI i dag forgår mest fra Hals og op omkring Skagen, ned til Klitmøller og lidt i Limfjorden. Mit bedste fiskeområde er farvandet omkring Nr. Lyngby, for her har vi ikke prøvet at have 0 ture endnu, afslører han

– Normalt kommer jeg også nogle få gange om året til Hanstholm efter makreller og torsk, men efter at vi i 2010 har købt et lille sommerhus i Hou nord for Hals, er det der vi jagter makreller og hornfisk. Vi sejler ud igennem renden til Halsbarre Fyr.

Siden jeg startede pilke fiskeriet i 1999, har jeg på nær nogle få år næsten kun følt fremgang i fiskeriet efter torsk og fladfisk- og 2012 er startet godt med gode fangster af pæne torsk på vestkysten.

Jeg går ikke op i hvad man fisker med, det er op til en selv. Det er oplevelsen ved fiskeriet og kammeratskabet, det kommer an på. Det er det der giver livskvalitet, slutter Erik med et lunt smil.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This