De fleste Put & Take fiskere ved, at Berkleys Powerbait er den rene killer i ørredsøen. Berkley har nu videreudviklet succesen med en stribe Powerbait-softbaits, som kan fiskes på flere forskellige måder. Fisk & Fri har haft disse duftagn til test i Put & Take søen, og vi er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se mere til denne type agn ved søerne fremover.

Tekst: Casper Larsen

Forfatteren Casper Larsen fik mange fine fisk på de nye gummidyr

Forfatteren Casper Larsen fik mange fine fisk på de nye gummidyr

TUREN GÅR TIL Simons Put & Take denne mandag morgen i slutningen af marts. Det er ikke helt tilfældigt, at vi har valgt en hverdags morgen. Her er nemlig knap så mange lystfiskere som i weekenden, men stadig mange fisk at fange efter udsætningen, der typisk er fredag. Samtidig har Simon udsat en kæmpe portion fisk for en uges tid siden, til åbningen af søen, så her skulle være en solid mulighed for at få noget action med fiskestangen

I dag har vi inviteret en morgenfrisk Gordon med ud at fiske og fotografere. Han har en masse nye softbaits med duftstoffer med i tasken, som skal afprøves. De hvide jigs/power grubs har været anerkendt og benyttet af Put & Take fiskere i flere år, og har mange gange før vist sit værd, men dem, Gordon har med, har kun lige ramt det danske grejmarked. Det skal blive spændende at se, om gummidyrene der bl.a. imiterer små fisk og haletudser kan stå distancen mod de mere sikre kort fra grejæsken. Her er virkelig sket meget på markedet for gummiagn med duft, og man fornemmer, at det er et område i konstant udvikling.

Som Berkleys andre produkter er alle disse gummidyr også med Berkleys helt egen hemmelige duftformel, som er testet og udviklet i egne laboratorier samt bassiner. Der er brugt millioner af dollars på denne forskning, og de udvikler konstant videre på deres duftagn, som nok kommer til at fylde mere og mere i fremtiden.

Tid til test af duftagnene ved ørredsøen

Preben rigger, som altid, sin stang til med en gennemløber, og jeg smider et flydende bombar­daflåd på min stang samt et langt forfang. Gordon er lidt mere alternativ og tager et let jighoved fra sit aborrefiskeri og monterer på en spinkel jigstang. Først nu bliver det svært, for her er rigtig mange varianter at vælge imellem – og det minder lidt om at stå i en slikbutik med en masse små vingummier i forskellige farver og former. Jeg vælger en lille Power Minnow i fem centimeter i farven chartreuse og Gordon forsøger sig med en Ripple Grub i Mango Blue. Med sine 8 centimeter er jeg noget skeptisk om den måske er for voldsom til de til tider sarte regnbueørreder, men vi får at se.

 

Owner Taff Wire

 

Gordon kombinerede et bombardaflåd med en lille pink Powerbait Dropshot Minnow, hvilket resulterede i denne ørred på ca. fem kilo.

Gordon kombinerede et bombardaflåd med en lille pink Powerbait Dropshot Minnow, hvilket resulterede i denne ørred på ca. fem kilo.

JEG MONTERER et lille lod en halv meters penge over minnow’en og får kastet ud. Jeg spoler flåddet langsomt ind og føler, at jeg har et lille puf til agnen, men ender med at kaste ud igen. Igen er der ingen respons, og da flåddet er inde foran, kan jeg se at minnow’en, som er en fiskeimitation, gå helt lige og kedeligt gennem vandet. – Hmm tænker jeg, og vælger at sætte et lille lod mere på linen og kaster igen ud. Allerede da jeg får kontakt til flåddet, er der en fisk der hugger, men slipper hurtigt gummidyret igen. Da jeg efter nogle få runder på hjulet laver et spinstop, er der igen fisk henne og hugge på agnen, og denne gang kroges den.

Softbaits med duft – de gør det godt i testen

Her er tale om en rigtig god fisk, der virkelig gør sit for, at det ikke skal lykkedes mig at fange den. Men op kommer den, og gummidyret har allerede vist sit potentiale. Et par kast efter har jeg igen fast fisk, og metoden er den samme. En masse spinstops der får minnow’en til at dale, gør den for attraktiv til, at fisken kan modstå den. Imens har Preben også flere gode hug på gennemløberen, og der er virkelig gang i den i dag. Gordon står og jigger sin agn ind i små nyk med stangen, men det er først, da han prøver at fiske den langsomt med monoton indspinning, at der sker ting og sager! Nu har Gordon lige pludselig max tur i den og lander flere flotte og store fisk på Ripple Grubs i forskellige farver fisket på et 5 grams jig­hoved.

De nye Powerbait softbaits fås i et stort udvalg af modeller og farver. Fælles for dem alle er den indbyggede lokkende duft.

De nye Powerbait softbaits fås i et stort udvalg af modeller og farver. Fælles for dem alle er den indbyggede lokkende duft.

FISKENE ser ikke ud til at værre generet af den lidt store agn – tvært imod. Rillerne i kroppen skulle skabe nogle vibrationer i vandet, som fiskene skulle reagere på – og noget tyder på, at det er tilfældet. Ripple Grub’en ligner allermest en forvokset haletudse, når dens hale arbejder i vandet

Efter minnow’en har vist sit værd, skifter jeg nysgerrigt til en Puls Shad i pearl white, og med samme rig kaster jeg igen et godt stykke ud i søen. I andet og fjerde kast har jeg fisk, der hugger på shad’en men det er først nogle kast senere, at en fisk virkelig gør alvor af sine tilnærmelser og inhalerer shad’en, så en fight kan begynde. Det er en hidsig regnbue på den gode side af fire kilo, som ender med at tabe kampen om liv eller død. Preben har i mellemtiden skiftet til bombarda og flue og faktum er, at han ikke har de samme antal hug, som er tilfældet for os med de duftende gummidyr

Jeg driller den gamle lidt, og det ender med, at vi bytter stang for at se om det fiskeren den er gal med. Men ak, jeg fanger da en fisk på fluen, men Preben og Gordon har gang i et sandt bonanzafiskeri med gummidyrene i de mange forskellige farver og former. Da vi har fisket nogle timer, er det tid til at få hygget med noget mad, og traditionen tro har vi medbragt grillen.

Et let jighoved og en Ripple Grub i farven mango var en giftig cocktail, da de nye agn skulle afprøves i Simons Put & Take. Vær ikke bange for at trække den langsomt og kedeligt ind.

Et let jighoved og en Ripple Grub i farven mango var en giftig cocktail, da de nye agn skulle afprøves i Simons Put & Take. Vær ikke bange for at trække den langsomt og kedeligt ind.

Da duften af grillede pølser og hvidløgsbrød rammer min næse, bliver jeg pludseligt forfærdeligt sulten og indstiller fiskeriet for at assistere Preben ved grillen. Da vi sidder og hygger med maden efter en formiddag med et godt og spændende fiskeri, er vi alle tre ret hurtige enige om, at Berkley har fået udviklet nogle rigtig interessante softbaits med duft. Og de ser mere end bare interessante ud – de virker faktisk.

Typer af softbaits med duft og metoder til at få regnbuerne i tale

Men som alle andre agn og endegrej skal de fiskes rigtigt for at udnytte deres potentiale som storfanger agn. Derfor har vi inkluderet en guide til, hvad der virkede for os, og hvordan vi fiskede de forskellige gummidyr med succes. Fremtiden ser rigtig spændende ud, og der vil ikke alene blive udviklet flere produkter, men fiskemetoderne til at udnytte disse agn vil også blive udviklet – så eksperimenter endelig videre derude.

Powerbait Softbait: Youfish.dk var den første grejbutik i Danmark til at forhandle et udvalg af de nye softbaits fra Berkley. Agn­ene ligner almindelige gummiagn, men har indbygget duftstoffer, der gør dem ekstra attraktive, hvilket medvirker at fiskene smager et øjeblik længere, når de hugger, så man har lidt mere tid til modhugget. Der findes et væld af modeller, farver og størrelser – ikke kun til P&T fiskeri, men også til aborre, gedde og sandart. Du kan se mere på www.youfish.dk.

Caspers foretrukne våben i putten er et bombardaflåd, og skal der fiskes med duftende softbaits – ja så foregår det selvfølgelig også gerne med bombarda.

Caspers foretrukne våben i putten er et bombardaflåd, og skal der fiskes med duftende softbaits – ja så foregår det selvfølgelig også gerne med bombarda.

Jigfiskeri med duftagn: De nye softbaits fra Berkley fås i forskellige størrelser. De mindste af dem egner sig perfekt til søens sultne ørreder. Gordon havde stor succes med at tage et traditionelt jighoved i 5 gram med en fastmonteret krog, som ikke må være for voldsom og så et gummidyr. Her var især Berkleys Ripple Grub i 8 centimeter med dens meget livlige og lokkende hale i særklasse. Denne montering af agnen er så let, at den bedst kastes med en let spinnestang og tynd line. Prøv forskellige indspinningsmetoder, og se hvad der virker på dagen. Men vær ikke bange for en jævn og monoton indpinning, da der er masser af liv i gummihalerene.

Gummi på fluestangen: Gordon kunne ikke dy sig og monterede et Powerbait Minnow på flue­stangen. Det er vist ikke noget de allerfineste fluefiskere ville nikke anerkende af, men det tror jeg Gordon vil skide på. Han så i hvert fald ud som om han hyggede sig, da han fightede et par pæne regnbuer på flue­stangen.

Gummidyrene fiskede generelt bedst med flere spinstop, så en flyde­line eller intermediate line eller skydehoved er optimalt, hvis fiske­ne er indenfor rækkevidde. Det eneste problem kan være, at gummidyret trækker sig ned af krogen i kastet og dermed ikke går rigtigt. Det kan forhindres ved at bruge en krog med modhager på skaftet og/ eller benytte en smule sekundlim på krogskaftet.

En lille Power Minnow monteres på en enkelkrog, og sikres med et klat sekund lim. Så har du lige pludselig en effektiv gummiflue til putten…

En lille Power Minnow monteres på en enkelkrog, og sikres med et klat sekund lim. Så har du lige pludselig en effektiv gummiflue til putten…

Bombarda rig til Powerbait gummidyr: Her er tale om det efterhånden klassiske set-up med et bombarda­flåd som kastevægt og et langt forfang, der skal benyttes efter flåddet. Bombarda’en må gerne veje fra 20-30 gram, da nogle af gummidyrene er lidt store og derfor giver noget mere vindmodstand, end fluerne. Lav en stanglængde forfang eller så langt du kan styre – jo længere desto bedre. Brug nylon på 0,20-0,28 mm og monter en enkelt krog – fx Kamasan Wide Gape str. 4 samt et lille splithagl på 0,4-1 gram (fx BB eller AAA) cirka en halv meter over krogen. Varier med forskellige splithagl, indtil du har fundet den dybde, fiskene står på

Du kan eventuelt fiske rigget med et intermediate bombarda, men ellers er det samme set-up

Gummidyret agnes, så krogen kommer ud i midten af bunden på »dyret«. På den måde sikrer du dig, at den går rigtigt i vandet. Kig på den i vandet og se om du synes gangen ser fin og lokkende ud. Kast så rigget ud og fisk det langsomt ind med flere og lange spinstop undervejs

Hugger en fisk, spinnes der videre, indtil du føler et konstant træk, og så kan et kontrolleret modhug gives. Fiskene tager sig gerne god tid til at smage og tygge på agnen p.g.a. duftstofferne

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This