Jesper med en af sine utallige flotte put and take ørreder taget på bombarda.
Fiskeri med bombarda kan være en super effektiv metode, når du fisker i put and take søen. Her giver P & T eksperten Jesper Kjærgaard fra Team FTM dig en masse tips til det praktiske fiskeri.
AF JESPER KJÆRGAARD
JEG HAR FISKET i mange år, men da jeg fik børn, begyndte jeg mere og mere at værdsætte put and take fiskeriet med alle de gode ting, som den slags fiskeri tilbyder. Det giver blandt andet mulighed for hurtige ture uden meget planlægning, og man kan altid være sikker på, at der er fisk, uden at man behøver at tage på længere ture.
Når man fisker så meget put and take, som jeg gør, så er det dejligt at komme ud til forskellige vande, og her er vi heldige i Danmark, for vi har rigtig mange put and take søer – alle med forskellige udfordringer og deres egen skønne naturoplevelser. Nogle er meget store og naturlige, mens andre er små og hyggelige. Det er nemt at gå på internettet og finde dem – samt læse, hvad de har at tilbyde.
En af de mest effektive metoder ved put and take søen er bombardafiskeriet, som jeg her vil give dig en kort introduktion til:

Flydende bombarda som denne anvendes, når der skal fiskes højt i vandsøjlen. Bemærk den femleddede svirvel, der sikrer perfekt rotation af agnen – samt modvirker kink på linen.
Valg af bombarda og grej til put and take fiskeri
Bombardaflåd er lavet til at kaste langt, og har du fisk, som står langt ude i søerne, er der ikke et bedre våben end en bombarda. Jeg bruger selv bombardaer på op til 60 gram, men oftest anvendes de i størrelser fra 15-20 gram, men jeg har dem så små som 5,5 gram. Alle disse størrelser har deres berettigelse i forskellige situationer og vande.
Når der er en så stor spændvidde i størrelsen på bombardaerne, kræver det, at man fisker dem med forskellige stænger: Små bombardaer på 5,5 gram fiskes på en 6 – 7 fod UL stang som også kan bruges til blink- eller gummifiskeri, men min mest brugte bombardastang er typisk fra 12 – 14 fod, hvilket svarer til længder fra 3,6 – 4,2 meter. Det er nemlig nødvendigt, hvis man skal fiske med de lange forfang, som der ofte skal til for, at fisken ikke bliver skræmt væk, når den store bombarda rammer vandet med et markant plask.
Kastevægten på mine stænger vælger jeg ud fra, hvor langt jeg behøver at kaste. Det er nemlig vigtigt for mig altid bruge så lille en bombarda som muligt for at skræmme mindst muligt. Og med en mindre bombarda mærker fisken også så lidt modstand som muligt. Jeg foretrækker hjul med ekstra store spoler kombineret med et relativt lille hjulhus. Med denne kombination kaster man længere ud på grund af mindre linemodstand – uden at hjulet er for stort og klodset.

Jesper med belønningen for en givtig dag med bombardaen.
Sådan fisker du bombardaen i put and take´en
Jeg vælger normalt at fiske aktivt og skifte jævnligt mellem bombardaer, som går i forskellige dybder. Fiskene har nemlig ofte en bestemt dybde i søen, som de føler sig bedst tilpas i, og den dybde – som ofte skifter, prøver jeg altid at finde.
Som flydende bombarda bruger jeg typisk FTM Walker eller FTM Runner, som er bedst i de øverste 0-1 meter, hvor man med et eller flere splithagl prøver at affiske de relevante dybder. Hvis så fisken går endnu dybere, vælger jeg en synkende bombarda som fx FTM Dancer i netop den vægtklasse, der passer bedst til en given indspinningshastighed i den dybde, hvor fiskene helt aktuelt går.
En bombarda, som er lavet til at gå i en speciel dybde, er afstemt, så det synker langsomt og derefter går i en bestemt dybde ved normal indspinning. Det er noget, man skal prøve sig lidt frem med, for alt efter din inspinningshastighed, så varierer fiskedybden lidt. Som vejledning har de synkende bombarda´er typisk fået påtrykt en angivet dybde, hvor man kan forvente, at de skal gå i. Det kan fx være 0-0,25 meter eller 0,5-1 meter, 1-2 meter eller 2-3 meter o.s.v. Husk at lægge mærke til disse angivelser, for det er meget vigtigt at finde den rette dybde – og fiske effektivt i den hele tiden.

To af Jespers yndlingsbombardaer, der kan købes i Harald Nyborg. Bemærk fiskedybdeangivelsen på den nederste.
Bombarder der lokker fiskene til
Selv er jeg blevet meget glad for bombardaer med små metalkugler i – eksempelvis FTM SpitFire. Put and take ørreder er opvokset under helt andre vilkår ind fritlevende fisk, og lyden fra metalkuglerne minder fiskene om den lyd, der kommer, når foderautomaten på dambruget smider ørredpiller ned i vandet. Her er det de små kugler, som glider frem og tilbage inde i bombardaen, der efterligner lyden af ørredpiller, som rammer vandet.
Nogle dage er ørrederne meget nysgerrige, hvilket betyder, at alt som rammer vandet og larmer skal undersøges, og her er SpitFire bombardaerne bare guld værd.
Vælg det rette forfang til dit bombardafiskeri
Længden på mit forfang afhænger meget af, hvad for en bombarda jeg fisker med, og hvor stor den er. Til et normalt flydende bombardaflåd, bruger jeg typisk 2-4 meter, mens jeg til et lille 5,5 gram bombarda normalt kun har et forfang på 1-1,5 meter. Til et synkende bombarda, som ikke flyder på vandet, har jeg erfaringer med, at fiskene slet ikke er så bange for dem. Her kan jeg sagtens fiske med lidt kortere forfang på fx 1,5 – 2,5 meter.
Jeg bruger gerne en lidt stivere forfangsmateriale som flurocarbon, fordi det filtrer mindre. Fluorocarbon har også den fordel, at materialet er sværere at se under vandet. Jeg anvender tykkelser fra 0,16mm og op. Igen bruger jeg ikke tykkere forfang, end jeg behøver, for fisken ser rigtig godt under vandet, og agnen går mere livligt efter en tyndere line. Derfor: Jo tyndere forfang, man kan slippe af sted med, desto bedre.

Sasame Wurm er en fantastisk krog til bombardafiskeri i put and taken.
Kroge og svirvler til bombardafiskeri
Krogen er nok det vigtigste, da den afgør, hvor mange fisk du får kroget. Min favorit er en krog som Sasame Wurm, der er en virkelig skarp enkeltkrog med et stort kroggab. På denne krog lander jeg en meget høj procentdel af mine fisk. Krogens form gør, at baiten hurtigt ryger af krogen i tilslaget, hvorved det bliver lettere at kroge fisken
Svirvlerne skal være gode samt pålidelige, og her bruger jeg en femleddet svirvel med hægte fra FTM, for at min bait skal kunne bevæge sig så meget som muligt. Nogle af de agn, som jeg fisker med, roterer mange tusinde gange, inden de kommer ind, og det opbygger modstand i linen. Hvis den ikke kan komme af med den og ”aftwiste” ved hjælp af en god svirvel, så stopper din agn med at rotere ordentligt.
Valg af agn til bombardafiskeri i put and take´en
Der er næsten ingen grænser for, hvad jeg kan finde på at smide for enden af min bombarda. Det kan være alt fra en wobler til en flue – eller nogle af alle de nye spændende gummiagn fra FTM Omura. Min favorit er dog ørreddej eller ”bait”, hvor jeg selv former agnen og sammensætter farverne efter, hvad der er bedst på dagen.
De optimale farver og former skifter ofte fra dag til dag eller uge til uge, og man skal ikke være ked af at variere ofte, indtil man finder det helt rette melodi.
Her giver Jesper Kjærgaard dig de mest basale tips til grej og kast. med bombarda putten.
Du kan få flere tips og tricks på Jespers Youtube kanal her.