Det er tun som denne, der kan give fiskeoplevelser for livet på Mallorca. Her Sven Hille med sin flotte blåfinnede tun.
Ud over kulturelle seværdigheder, kulinariske highlights og en facinerende natur med flotte kystlandskaber og smukke strande, byder Mallorca også på et super spændende lystfiskeri. Følg med Sven Hille til øen, der nok er en hel del mere kendt for sol og grisefester end blåfinnet tun og sværdfisk.
AF SVEN HILLE
MALLORCAS RY SOM PARTY-Ø har i mange år afholdt mig fra at rejse derned, men i sommeren 2018 tog jeg alligevel på en tur dermed. Da rejsen var ret spontan, var der ikke meget tid til planlægning og forberedelse, men alligevel var det hemmelige mål hurtigt fastlagt: Den blåfinnede tun!
Det startede med et kort opkald til den tyske biggame-globetrotter Jürgen Oeder. Jürgen gav mig kontakten til en af Mallorcas mest kendte biggame-fiskere: Vicence Riera. Vince, som han kaldes af sine venner, har saltvand i årerne og er en af de mest kendte lystfiskere på Balearerne. Han har gjort sin lidenskab til sit arbejde – og det er en lidenskab, som han som indehaver af og kaptajn på – nemlig en imponerende Tiara 41, som han deler med lystfiskere fra hele verden.
Ud på Middelhavet efter blåfinnet tun
Fiskeri efter blåfinnet tun står øverst på hans liste. Allerede som 19-årig fangede Vince sin første tunfisk. Siden dengang har han år efter år perfektioneret sit udstyr samt sin fisketeknik, og i 2017 satte han kronen på værket med fangsten af en tunfisk på 348 kilo, som var den største, der nogensinde er fanget ved Mallorca.
Allerede ved indflyvningen til lufthavnen kunne jeg se de vandområder i den nordøstlige del af øen, som Vince helst fisker i sammen med sine gæster, men mit fiskeri startede dog fra kysten. Her spinnefiskede jeg om natten fra havnemolen efter små barracudaer, hornfisk og hestemakreller – og jeg havde held i sprøjten! På fjerdedagen var betingelserne endelig ideelle til en bådstur med Vince.
Efter en kort nat gik turen i retning af Alcudia, hvor jeg fik en hjertelig modtagelse af Vinces engelske kæreste og andre lystfiskegæster. Vi sejlede i en fantastisk solopgang ud mod en undersøisk kant, hvor havbunden indenfor få kilometer falder fra 100 ned til 1000 meter. I dette område stiger næringsrigt vand op, og som følge af det, er der enorme mængder af fødefisk – og dermed også rovfisk.
Tunjagt i ”Supermarkedet”
Vince kalder området for „Supermarkedet“. Her kommer de store rovfisk nemlig med regelmæssig mellemrum for at afhente et måltid mad. Ude på pladsen smed bådcrewet rutineret anker, og så fiskede vi med „sabiki-rigs“ efter byttefisk, der lignede en kæmpe sky på ekkoloddet. Vi fangede ret hurtigt de første hestemakreller, som blev holdt friske i agnbajlen ombord, indtil de kom på krogen. Der blev sat tre stænger i forskellige dybder – og grejet var håndlavede tunge og tykke biggame-stænger med rulleøjer og nye Shimano-Tiagra hjul.
Straks efter, at vi havde sat stængerne, dukkede de første tunfisk op på ekkoloddet. Vince og Charlotte prøvede hele tiden at tilpasse agndybden, og pludselig huggede en stor tun på stangen, som fiskede direkte bag ved båden.
Den vildeste tunfight
Fisken rev linen af hjulet som et eksprestog, og min krop blev pumpet fuld med adrenalin. Jeg sprang hurtigt i fight-stolen og mærkede med det samme tunfiskens enorme kraft. Sikke en kulisse: Her sad jeg i en toptunet biggame-båd ud for Mallorcas kyst med de nordøstlige bjergrygge som panorama udsigt og fightede mit livs første tunfisk!
Inden vi startede fiskeiet, aftalte vi, at fiskene hurtigt og skånsomt skulle måles, tagges og genudsættes for at hjælpe med at samle videnskabelige data om denne fantastiske fisks vandring. Derfor fightede vi fisken hårdt for at undgå en for stor tilsyring af fiskens muskulatur. Med et godt teamwork og ved hjælp af en haleslynge lykkedes det os efter kun 25 minutter at sikre fisken, trække den ombord samt måle og tagge den. Efter et par hurtige fotos blev fisken forsigtigt genudsat. For mig var det hele som om, at det blev afspillet i time-lapse, der nu er printet fast i min hukommelse.
Mission Tun accomplished
Det gik stærkt. Efter kun to en halv time kunne vi sige „mission accomplished“. Drømmen om min første tunfisk var nu blevet til virkelighed. Men Mallorca har mange flere fiskearter og fiskemetoder at byde på, så vi fortsatte fiskeriet ret kystnært: Målet var at fange en Dentex. Denne fremragende spisefisk kan blive op til en meter lang og veje 20 kilo.
Vi trollede med en wobler lige under overfladen, og den yngste gæst ombord på båden var heldig at fange sit livs første og ekstremt stærke snapper. Efter endnu et par Dentexer stoppede vi tilfredse og fiskemætte en fantastisk fiskedag, og på vejen tilbage i havn, lagde vi allerede planer for den næste fisketur.
Dagens eventur var dog ikke forbi endnu, for det hele endte med, at en af Vinces gæster fangede en sværdfisk som bifangst under tunfiskeriet. Udover tunfisken er sværdfisken også en af Vinces absolutte yndlingsfisk, og efter et par hurtige fotos blev den selvfølgelig nænsomt genudsat.
Mallorca – tag på fisketur
Med sin nye Tiara tilbyder Vince fra og med den kommende sæson specielle fisketure efter sværdfisk, og kombi-ture efter tun og sværdfisk er også på programmet. Men uanset din yndlingsfisk og -metode, så vil Vince gøre alt for at opfylde dine fiskeønsker – uanset om du er hardcore-fisker eller familiefar. Du kan rejse direkte fra Kastrup til Palma de Mallorca med forskellige flyselskaber, og rejsetiden er cirka to timer. Læs mere på www.fishing-mallorca.net eller ring til Vince på +34 675 44 73 05 eller til Charlotte, der kan tale engelsk på: +34 667 93 09 02.
Artiklen blev oprindeligt publiceret i Fisk & Fri 2/2019