I Opala River er der gode chancer for flotte fjeldørred som denne.

Nordøst for de japanske Øer ligger Kamchatka Halvøen. Med det Skotske Hav på den vestlige side, og Berings Havet på den østlige. Vi har været på vej fra København over 11 tidszoner for, at lande i hovedbyen Petropavlovsk. Vi er i Rusland, og efter en nat i Moskva med en tur på den Røde Plads, er vi klar til afgang med den store MI 8 helikopter, der skal klare vores sidste rejse til Opala River på det sydøstlige Kamchatka.

AF PETER NORSKER

 

PÅ KAMCHATKA er fiskepresset betydeligt lavere end i Alaska, da man ikke på samme måde har en “industri”, der lever af at flyve fiskere ud, fra eksempelvis Lake hood i Anchorage. Der bor ca. 400.000 mennesker på Kamchatka Halvøen, hvoraf størstedelen bor i “hovedstaden” Petropavlovsk. Bare 50 kilometer uden for byen, bliver asfalten til grusvej og herfra kommer man ikke videre, med mindre man benytter 4-hjulstrækkere, special køretøjer eller helikoptere.

Opala River har opgang af alle de 5 kendte stillehavs laksearter: Pink, keta, coho, sockeye og king salmon. Foruden laksene, er Opala berømt for sine store vilde regnbuer som når størrelser op til 6 kg. Hertil er der masser af dolly varden (indenlandsk ørred), havgående char og sibirisk char. Vi er her i september for at kombinere fiskeri efter stationære regnbuer og nystegne sølvlaks.

I helikopter på vej til fiskeparadiset

Jeg har besøgt elven før, og spændingen stiger, da vores gear er læsset ind og vi finder vores plads i den store MI8 helikopter. Vejret er klart og solrigt og vi får en fantastisk udflyvning med udsigt til det smukke og vilde landskab.

Vi kan allerede ved indflyvningen over elven se, at der står laks i elvens klare vand. Efter landing, spiser vi en kort frokost og vores rafts bliver klargjort til turen, med al vores bagage der er pakket i vandtætte tasker. Og så går det ellers ned af elven. Overalt langs elven, ser vi spor af Kamchatkas store bjørne, der er i familie med Alaskas Grizzly bjørne. Altså dyr i den helt store kaliber, næsten dobbelt så store som de sort bjørne. Vores guider er da også er bevæbnede, og alle deltagere har fået udleveret en flair – en forstørret stjernekaster med røg og knald, til at skræmme nærgående bjørne væk. Vi oplever dog ikke nogen ubehagelig kontakt med bjørne på denne tur, men det er nu meget rart, at føle sig sikker alligevel. Under vores sejlads ned af elven, ser vi falke, fiske-ørne og ikke mindst Stellars havørne. De har verdens største vingefang og ligner et mindre bombefly, når de passerer os.

Guiderne klargører vores gummibåde, mens vi rigger grejet til og begynder at fiske.

Guiderne klargører vores gummibåde, mens vi rigger grejet til og begynder at fiske.

Masser af stillehavslaks i Opala Elven

Opala Elven er en af de smukkeste elve, som jeg har fisket, igennem mine mere end 20 år på tur med fluestangen. Her i september breder efterårets farver sig langsomt omkring elven, i smukke gule farver. Opala er klarvandet med en dybde på 0,5 – 3 meter. En perfekt flue-elv, med massevis af næring og vandplanter opstrøms – altså optimale forhold til opvækst for laksefisk.

Området omkring elven varierer fra store åbne græssletter, til birkeskov med store mængder af bær. Opala har sit navn fra den store sovende vulkan, der står som et mægtigt vartegn for hele området. Man finder også områder med varme kilder nær ved elven, som man kan tage et bad i. I september ligger gennemsnits temperaturen på 10 – 18 grader om dagen – en behagelig temperatur af fiske i. Det er estimeret, at der går mere end 5 milllioner laks op i elven, der er mere end 100 km lang, og af dem, er ca. 30.000 Sølvlaks der starter deres opgang i september. Jo længere nedstrøms vi sejler, desto flere laks ser vi, i større og større grupper, indtil vi når havet.

På floattrip ned af elven efter laks og ørred

Vi starter vores float længere opstrøms, og sejler herfra cirka en uge ned af elven. På det øvre stræk jagter vi regnbuer med vores Egg Sucking leach og musefluer, som de grådigt kaster sig over fra deres standpladser i elven. Alle deltagere er begejstrede for de smukke regnbuer og alle mand har fanget flere af dem, allerede den første dag. Alle lystfiskere burde opleve disse smukke vilde fisk på deres hjemmebane, og mærke deres vildskab i strømmende vand på en fluestang.

Vores MI 8 helikopter lander ved Opala River, og det hårde slid med at få alt gearet ud kan begynde.

Vores MI 8 helikopter lander ved Opala River, og det hårde slid med at få alt gearet ud kan begynde.

 

Heroppe fisker vi med flydeline eller lettere sink tips efter regnbuerne, og som jeg fisker nedover elven kommer et hårdt hug på fluen. Jeg strammer op og er ikke i tvivl om, at en regnbue har taget fluen. Jeg fisker med en 10 fods klasse 7 stang, som giver mig lidt mere længde til at styre fluen og nu, under fighten, er det også en fordel at have ekstra længde. Fisken kommer ind, og Brian tager et par billeder før vi sætter den tilbage i det klare vand – livet er skønt.

Opala River har en stor bestand af forskellige ørredarter. Der er rigtig mange fisk per kvadratmeter, takket være den store mængde af laks som stiger op i elven. Det giver masser af føde og især regnbuer og char har en fest, på alle de ørred æg som driver ned af elven. Opgangen af laks starter i maj for så, at slutte helt ude i starten af november. Særligt stammen af regnbuer, som ikke er en Steelhead-stamme, har en meget kraftig statur og er bomstærke. Det er faktisk svært at få de største på land, takket være deres vildskab – en vildskab der overgår sølvlaksens!

Mange slags forskellige fisk

Længere nede får vi kontakt med flere chars, som minder om de grønlandske fjeldørreder. De er stærke fightere, og kaster sig frådende over vores æggeimiterende fluer. Vi fanger også Keta og Pink Salmon. De første nystegne sølvlaks overrasker fiskerne med deres vildskab. Først tror de at det er store regnbuer, men nej, det er fine fisk i 4 – 5 kilos klassen. På de nedre stykker tager laksen over, og vi kan se større grupper af forskellige laksearter. Vi går målrettet efter sølvlaksen og de tager villigt fluen. Når vi altså kan placere den lige foran deres hoveder i strømmen. Det kræver sink tip liner og belastede fluer, der skel justeres i forhold til de strømforhold laksen står i. Friske sølvlaks er herlige fightere, der er knald på, når de tager fluen med heftige udløb og hård fight. Vi fisker med 10 fods stænger i klasse 7/8. De kan tage presset og passer godt til strømvand.

Jens Peter med en smuk nystegen sølv laks.

Jens Peter med en smuk nystegen sølv laks.

Drømmefluen til sølvlaksen

Broman har fundet drømmefluen til sølvlaksen. Hans vægtbelastede Egg Sucking Leach flue, kan de nemlig ikke stå for, og han fanger den ene fisk efter den op til 5 kg. Sølvlaksene er nystegne og bomstærke fightere, der er betydeligt kraftigere bygget end atlantiske laks i samme længde. Brian og Jens Peter har også godt fat om fiskeriet, og flere er der både to to og tre fiskere med fuld flex på samme tid, på denne fine lille plads ,midt ude i elv deltaet.

Vi bevæger os ned af elven, der byder på spændende oplevelser med bjørne, som holder sig i behørig afstand. Selv har jeg en fantastisk oplevelse med en bjørn, bare 40 meter væk, på den anden side af elven. Den er dog fokuseret på at fange laks, men jeg kan godt se på min bådfører, at han holder et godt øje med bjørnen. En af dagene ser vi tre forskellige bjørne på en dags raft ned af elven. De mange laks i elven lokker alle typer fiskere til! Et float ned af elven er en udviklingshistorie, hvor man ser den øvre del af elven, og betragter hvorledes den forandrer sig og breder ud. Man følger også faunaen og dyrelivet, og hver nat camperer vi langs med elven på nye fiskepladser. Forholdene ændrer sig hele tiden og man fisker også fra raften. Her starter vi med at fange ørreder/char, for at ende med laks, med massevis af action Du kan læse meget mere, og se flere billeder fra Opala River, på norskerflyfishing.com. 

 

Harald Nyborg

 

Broman fighter en regnbueørred, på hans Egg Sucking Leach super flue.

Broman fighter en regnbueørred, på hans Egg Sucking Leach super flue.

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This