Radio4 har i dag fået et interview med Henrik S. Lund fra Danmarks Fiskeriforening samt fiskeriminister Mogens Jensen omkring en eventuel tunkvote til Danmark:

– Danmarks Fiskeriforening ser et kæmpe potentiale i selv en lille tunkvote, siger Henrik S. Lund fra organisationen. – Hvis vi kombinerer tunfiskeri med lystfiskerturisme, vil fiskene have langt større værdi, end hvis de bare fanges og omsættes normalt. Både Kina, Japan og Korea har kvoter på blåfinnet tun, mens Danmark, hvor fisken rent faktisk forekommer – ingen har. Det er ikke fair, slutter han.

At Danmark pt ikke har en tunkvote er historisk betinget, i det Danmark ikke forhandlede sig til en del af kvoten, da den oprindelig blev fordelt, fordi den slet ikke forekom i Danmark på det tidspunkt.

På Radio4´s spørgsmål om, hvad fiskeriministeren vil gøre for, at Danmark kan få en tunkvote svarer Mogens Jensen: – For det første skal vi kunne dokumentere, at tunen rent faktisk er i Danmark – hvilket DTU Aqua pt er i gang med i forbindelse med det store mærkningsprojekt. For det andet skal vi forhandle os til en andel i tunkvoterne, og det kan kun ske på den måde, at vi bytter med nogle andre kvoter på andre fiskearter, som vi har i forvejen. Det betyder, at vi her i Danmark skal blive enige om, hvilke kvoter vi så skal bytte med – hvilket ikke er helt let. Vi har som et led i bestræbelserne på at få tunkvoter intensiveret vores mødedeltagelse i de fora, hvor disse ting diskuteres i EU og ICCAT (The International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas), men man skal være klar over, at det vil tage tid. At få en dansk tunkvote ligger pt ikke lige om hjørnet, og er ikke noget jeg kan klare med et fingerknips, siger Mogens Jensen.

En af de ting, der ifølge Mogens Jensen komplicerer processen, er Brexit, der vil kunne udløse en ”fiskerikrig”, som kan få afgørende betydning for, hvordan det danske fiskeri kan udvikle sig – og dermed også om Danmark kan få en tunkvote.

Du kan høre hele interviewet i sin eksakte ordlyd på Radio4 her.

FOTO: Emil Engelbrecht – Fishingbeyond

Kystblink Harald Nyborg

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This