Danmark har massevis af små lækre skovsøer der er mere end oplagte til en familiefisketur med uforglemmelige fiskeoplevelser. Følg med Bo Troelsen på en tur i det grønne.

Af Bo Troelsen

En livlig 4-Play var lige det der skulle til at afsløre, hvad der gemte sig under træernes hypnotiserende spejlinger i vandet.

En livlig 4-Play var lige det der skulle til at afsløre, hvad der gemte sig under træernes hypnotiserende spejlinger i vandet.

JEG SIDDER sammen med min yngste søn ved bredden af en smuk skovsø en dejlig sommeraften. Vi nyder synet af skoven, der er klædt i flotte grønne farver. Og mens skovens dyr og fugle leverer baggrundsmusikken til vores fisketur, forsvinder min søns rød/ hvide prop pludselig i hidsige ryk under overfladen. Min søns takel er agnet med et par store regn­orme, og det er dem der har fristet, hvad der skal vise sig at være en fin aborre. Han smiler over hele femøren, da han uden problemer lander fisken. Og da hans far efterfølgende får en fin gedde, er aftenen fuldendt og vi traver det korte stykke tilbage til vores hus.

For et års tid siden, var jeg så heldig at flytte ind i et nyt hus sammen med min familie, hvor vi har en skovsø kun 30 meter fra vores have. Det var på vores ture i skoven, at mine drenge og jeg fik øje for de fantastiske overraskelser fiskeriet i skovsøerne kunne give, og det har givet os mange hyggelige stunder at sidde med fiskestangen sammen og nyde den pragtfulde natur, mens vi ind i mellem hiver en fisk op, som vi tager med hjem til vores grill eller rygeovn.

Aborrer er der ofte masser af i de fleste skovsøer - men pas på børnene ikke stikker sig på piggene.

Aborrer er der ofte masser af i de fleste skovsøer – men pas på børnene ikke stikker sig på piggene.

Hvis du aldrig har prøvet at fiske i en af de mange hundrede skovsøer og moser der findes i Danmark, kan jeg stærkt anbefale at tage på en rigtig skovtur med madkurv og fiskestænger – for der kan vente nogle store overraskelser. Det er oven i købet et fiskeri for hele familien, hvor selv de allermindste kan være med, når blot man holder godt øje med dem. Mange steder i statsskovene findes der også shelters med bålplads, hvor man kan tilberede og nyde fangsten, samt eventuelt udvide turen med en overnatning i sovepose og shelter. Børnene vil helt sikkert elske at ligge i soveposen, og lytte til skovens lyde, mens natten sænker sig.

Når du finder en skovsø du har fået lyst til at fiske i, er det første du skal gøre at finde ud af om du må fiske i den. Er det en kommunalt ejet skov kan du ringe til kommunens tekniske forvaltning og spørge dem om reglerne, det har jeg selv gjort et par gange med held.

Er det en statsskov, skal du spørge Skov og Naturstyrelsen – du finder et link til deres hjemmeside nederst i artiklen. Hvis det er en privatejet skov, er det selvfølgelig skovens ejer, du skal spørge. Det vigtigste er dog, at du aldrig begynder at fiske før du ved om det er lovligt.

SKOVSØERNES FISKEARTER. Mange undrer sig over, hvordan der kan komme fisk i søer og moser, hvis der ikke er bække, der kan lede nye fisk til søen. Men det sørger mange af søens svømmefugle for, da fiskenes æg kan klæbe sig til deres ben. Dermed bliver de ført til en ny sø, hvor de udklækkes. I nogle søer bliver der også udsat fisk af lystfiskere og skovejere, men dette er dog ikke lovligt uden tilladelse, da det i værste fald kan ødelægge søens økosystem.

Du kan finde mange forskellige fiskearter i skovsøerne, alt efter forhold som fx dybde og klarhed. Fisk som aborre, gedde, ål, skaller, karper, karusse, brasen, hork, sandart og suder er nogle af arterne du kan være heldig at fange. Men de mest almindelige er skalle, gedde og aborre. Her får du en lille begynderguide til de tre mest almindelige fisk, du vil møde i skovsøerne:

Med et godt greb i kæben glider aborren ikke så let ud af hånden.

Med et godt greb i kæben glider aborren ikke så let ud af hånden.

SKALLEN er en af de mest udbredte fisk i skovsøerne, og er derfor en af de fisk, du ofte vil få på krogen. Skaller bliver sjældent mere end 25 cm lange. Der æder blandt andet plankton og er derfor vigtig for søens økosystem. Derudover er den en vigtig byttefisk for bl.a. gedden. Skallen er ikke nogen speciel god spisefisk. men den er rigtig sjov og let at fange.

GEDDEN er en rigtig rovfisk med et imponerende tandsæt, som man skal vare sig for at komme i nærkontakt med. Du bør derfor altid medbringe en lang tang til at løsne kroge, når i fisker efter gedder. Gedden kan blive over en meter lang, og nå en vægt på over 20 kilo, så det er en fisk der kan give enhver lystfisker kamp til stregen. Gedden står som regel i skjul mellem siv og vandplanter og lurer på sit bytte, som den lynhurtigt angriber, når en fisk intetanende svømmer forbi den. Gedden kan sågar finde på at angribe selv store ællinger. Mindre gedder er gode spisefisk, især røget eller som fiskefrikadeller. Store gedder bør forsigtigt genudsættes for at opretholde en sund bestand.

ABORREN er også en af de fisk der er meget udbredt i skovsøerne, hvor den hovedsaligt lever af småfisk og insekter. Aborren kan blive op til ca. 50 cm, og opnå en vægt på godt et par kilo, men dem er der langt i mellem i en skovsø. En speciel ting ved aborren er dens følsomhed over for ændringer i luftrykket, hvilket har betydning for aborrens lyst til at hugge. Det skyldes at aborren har en speciel svømmeblære som gør den meget følsom over for pludselige ændringer i lufttrykket, da den ikke er i stand til at lave en hurtig tryk udligning, den bliver med andre ord skidt tilpas ved lavt luftryk og mister lysten til at æde. Så skal du fiske efter aborre er det bedst når lufttrykket er mellem ca. 1010 og 1020 hpa.

 

Hvidovre Sport

 

Aborren er en rigtig god spisefisk, og den står også højt på gedden og sandartens spiseseddel. Vær opmærksom på aborrens ryg­finne, der består af nogle meget spidse pigge, som man let kan stikke sig på, hvis man ikke er forsigtig. Den bedste måde at holde en aborre på, er at sætte en tommelfinger i munden på den, og holde fast med pegefingeren.

ABU Reflex er en sikker vinder – både til skovsøens aborrer og gedder.

ABU Reflex er en sikker vinder – både til skovsøens aborrer og gedder.

ET LET SPINNESÆT er helt fint til de fleste skovsøer. Det behøver ikke at være noget særligt dyrt grej – bare det fungerer. Som endegrej vil jeg til gedderne vælge et par gode geddewoblere – fx 4 Play fra Savage Gear. Når du fisker efter gedder, bør du altid bruge et geddeforfang, som den ikke kan bide over. Gedde blink og tandemspinnere er også en god medicin til søens top rovfisk.
Til aborrer bruger jeg små farvestrålende spinnere og woblere – gerne i røde farver. Du kan også med held bruge store regnorm under et gammeldags rød/hvidt kork flåd, og med et par splithagl på linen til at holde ormene i den rette dybde. Fordelen med orme taklet er, at det fungerer fint til alle søens fiskearter på nær gedden og sandarten, som foretrækker lidt større agn.

 

Fisk i skovsøerne
På Skov og naturstyrelsens hjemmeside kan du finde mange af skovsøerne i Danmark.
Børn skal ikke have et fisketegn, men er man mellem 18 og 65 år skal man være i besiddelse af det statslige fisketegn, som man kan købe på posthuset og på www.fisketegn.dk
På www.naturstyrelsen.dk/Naturoplevelser/Adgang/Ansorg_aktiviteter/ finder du alle de oplysninger, som du har brug for, når du færdes i naturen. Her er også nogle telefonnumre, så du kan ringe, hvis der er noget du er i tvivl om.
Der findes mange søer, hvor det er gratis at fiske. I andre søer skal du købe et fiskekort for at fiske. Hvis der er skilte med fiskeri forbudt, skal det overholdes. Husk, at det er dit ansvar at sætte dig ind i reglerne, inden du begynder dit fiskeri.
Husk at næsten alle fisk i søerne har fredningstider og mindstemål, som du også skal sætte dig ind i før du begynder fiskeriet.
Du kan finde fredningstider og mindstemål på Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside www.sns.dk. Her kan du printe reglerne ud og tage dem med på fisketuren, så er du på den sikre side.
Se godt efter børnene når i fisker. Selv en lille skovsø kan være farlig at falde i, da mange af dem har en meget blød bund, der består af slam fra bl.a. blade. Man kan altså ikke altid bare vade ud efter et barn der er faldet i vandet.
Husk at rydde op efter dig, inden du forlader søen og skoven. Fugle og pattedyr kan blive viklet ind i fiskeline, der ligger og flyder. Kroge der bliver efterladt på jorden, kan også gøre stor skade på dyrelivet i skoven. Det er ligeledes forbudt at knække grene af og tænde bål. Tager i familiens hund med, skal den selvfølgelig holdes i snor.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This