Hvad siger du til at prøve dybhavsfiskeri fra en boreplatform efter kæmpestore rødfisk – med massevis af kæmpelanger og brosmer som bifangst? Følg med Asgeir Alvestad og Geir Sivertzen på det vildeste havfiskeri i den norske del af Nordsøen.
Af Asgeir Alvestad
DET ER IKKE FØRSTE GANG vi har fisket ved olieplatforme. Sidste gang var det i Den Mexicanske Golf for et par år tilbage. De kunstige strukturer på platformene fungerer som en magnet på fiskene – præcis som et rev. Men til forskel fra mange af de mere kystnære rev, er der ikke samme grad af forurening og overfiskeri så langt fra land.
Rødfisk ved boreplatformen
STATOILS HERDRUN, som ligger 175 kilometer fra den midtnorske kyst, er destinationen for vores usædvanlige fiskeprojekt. Platformen er verdens største flydende betonplatform, og er en kombineret bore- og produktionsplatform for olie og gas. Den 350.000 tons store installation, som er forankret på 350 meter vand, har en besætning på 200 mand: Det er det perfekte sted til en havfiskeoplevelse ud over det sædvanlige.
Grunden til, at vi har kastet os ud i det store olieeventyr, er at vi har hørt rygter og set fotos af storfisk taget på håndliner fra flere forskellige platforme gennem en årrække. Specielt bed vi mærke i en serie gigantiske rødfisk på over 10 kilo fra Heidrun Platformen.
EVENTYRLYSTNE havfiskere har gennem de senere år fanget flere kæmpe rødfisk på stor dybde ud for Andøya og Sørøya. Den største stangfangede rødfisk er Martin Wijnias fisk på 9.020 kiko taget på Sørøya i 2008 – og billederne fra Heidrun demonstrede tydeligt, at hvis der var noget sted, at en ny verdensrekord var inden for rækkevidde – så var det her.
Den imponerende rødfisk
Disse fantastisk flotte og farverige fisk kan blive ældgamle – og det siges, at eksemplarer i den størrelse vi fangede, kan være op mod 80 år gamle. Det er helt fantastisk at fange rødfisk som alle er over 5 kilo, når maksimalstørrelsen under normalt havfiskeri ikke er meget mere end 2-3 kilo. Vi fiskede kun med én krog af gangen, for at undgå for mange bifangster – og for at gøre det lettere at hejse fisken de 30 meter op gennem luften til platformen. Agnen var typisk en hel makrel, som med elastiktråd blev omhyggeligt surret fast på taklet med 1-2 Mustad Beak Hooks str. 10/0. Taklet blev fisket med et glidetakel på en bom og et halvkilos lod. Fiskene var meget sky og svære at kroge, hvilket blev løst med en stingerkrog bagerst på agnen. Jeg brugte et Penn International 30VSX hjul fyldt med med 850 m 0,39 Fireline. Stangen var en Penn Seahawk 7’ i lineklassen 20-60 lbs. Udstyret fungerede upåklageligt, og kan klart anbefales til dybhavsfiskeri som dette.
D. 27. JULI tager vi helikopteren fra Kristiansund, og efter en times flyvning i klamme overlevelsesdragter, kan vi sætte benene på den impoerende konstruktion.
Efter en varm velkomst fra platformchefen, og en udførlig gennemgang af sikkerhedsprocedurerne er vi klar til at fiske. Vi agner et par makreller op på slæbetakler med en str. 10/0 enkeltkrog og et lod på et halvt kilo for enden af den 800 meter lange 0,39 mm Fireline.
Efter vi har haft taklerne nede et par gange, finder vi hurtigt ud af , at hvis vi skal undgå, at småsejene tager agnen på vej ned, så skal vi have meget større agn på. Som sagt – så gjort. Geir bruger sågar det gamle trick med at pakke agnen ind i avispair, som falder af på vej ned, for at undgå de mindre fisk. Og det lykkes fint når de lidt større sej i 4-8 kilos klassen angriber…
TIL SIDST lykkes det os at få de store agn ned på bunden, hvor vi formoder, at de store rødfisk står. Og agnen når knapt nok at røre bunden, før der er hug. Hvilken fantastisk fiskeplads
Vi får store brosmer op til 10 kilo og langer op til 20 kilo, men det er ikke let at lande dem, for vi står på en afsats, hvor der er 30-40 meter ned til havoverfladen. Alle vores fangster skal derfor landes via en gafkrog, som vi sænker ned med et reb..
Efter lidt justeringer finder vi ud af det giver rigtig godt 15-20 meter over bunden, og endelig får vi hug fra de fisk, som vi er ude efter – nemlig rødfisk. De rolige nap bliver til dybt bukkede stænger og da den første store orangerøde fisk viser sig i overfladen efter 10 minutters fight, er vi i ekstase.
Tips til langerne
Selvom det var de kæmpestore rødfisk, vi gik målrettet efter på denne tur, kan man få meget sjov ud af langefiskeriet, som du her får en håndfuld tips til: I modsætning til brosmen er langen meget mere mobil – og svømmer længere op i vandlagene, hvor den i meget høj grad jager ved hjælp af synet. Som udgangspunkt er den dog en bundfisk, så står på bunden. Får du ikke hug her, arbejder du taklet længere og længere op i vandsøjlen, indtil der sker noget – som et minimum op til 10-15 meter over bunden. På Heidrun Platformen fik vi langer helt op til 100 meter over bunden. En bom med et slæbetakel er perfekt, men husk at ophængerne er mindst lige så vigtige til langefiskeri. Placer den nederste ophænger en-to meter over taklet – og et par stykker længere op ad linen. En agnet pirk er også en god metode, men brug rolige bevægelser og varier ved at dunke den i bunden. Fisk så lidt op i vandet – og dunk den ned igen. Fede fiskearter som makrel, sild og laks er den bedste agn. Farverne hvid, gul og selvlysende er suveræn til de nederste ophængere, mens den øverste ophænger bør være mørk, så den står i silhouet mod himlen. Langen elsker iøvrigt alt, hvad der glimter, så spinnerblade og perler samt andre ekstra attraktorer, kan alle være med til at øge hugfrekvensen. Forfanget bør være 1,4 mm eller tykkere.
DE TRE FØRSTE RØDFISK er imellem 5 og 6,5 kilo, så vi er på rette spor – og allerede efter et par timers fiskeri kan vi lande et pragteksemplar på 8,890 kilo – kun 130 gram fra verdensrekorden! Det eneste problem er nu, at dagen var gået så hurtigt, at den var blevet til nat. Vi er derfor nødt til at forlade det eventyrlige fiskeri for at spise og sove.
DEN NÆSTE DAG er vi igen klar, selvom armene er ømme. Det er krævende at krane flere hundrede kilo fisk op fra over 300 meters dybde! Også idag har vi problemer med at komme ned igennem sejstimerne – samt passere de grådige langer og brosmer, der står under sejen. Selvom vi prøver at undgå det, får vi mængder af langer i 10-20 kilos klassen, men når det lykkes os at holde agnen i en dybde, hvor vi ikke konstant får hug fra langer og brosmer – får vi også de eftertragtede rødfisk.
Idag bliver det til 10-12 store rødfisk mellem 5-7 kilo – toppet af en flot fisk på 7,3 kilo. Det ender derfor med, at Geir’s PR-topfisk fra gårsdagen består – ligesom den gamle verdensrekord på 9,020 kilo. Men spørgsmålet er hvor længe verdensrekorden holder. Jeg vil gætte på, at der bliver rift om at komme til at fiske fra Heidrun Platformen i den kommende tid.
Er du blevet nysgerrig efter at vide mere om, hvordan Asgeir Alvestad fisker, så kan du følge med i hans blog på www.eu.purefishing.com/blogs/no/asgeir-alvestad/