Fisk og Fri’s Morten Ramsgaard har taget en anderledes lystfiskerforening under luppen – og set hvad en øget fokus på fællesskab kan gøre for lystfiskeoplevelsen.

Af Morten Ramsgaard

 

Harald Nyborg

 

Robin Abresevic er en ihærdig og dygtig lystfisker. Det ses bl.a. på kasketten, der er prydet med mange af Fisk & Fri’s P&T og Rekordfisk nåle.

Robin Abresevic er en ihærdig og dygtig lystfisker. Det ses bl.a. på kasketten, der er prydet med mange af Fisk & Fri’s P&T og Rekordfisk nåle.

WAUH – flex på klingen. Og jeg er lige kommet. – Det bliver godt det her, tænker jeg. Der er smæk på, og alligevel skal fighten afvikles med kløgt, idet der er et be­svær­ligt og farligt stykke med siv langs bredden, som ørreden er lige ud for. Det bliver ikke nemt, men lystfiskeren er tålmodig – og tydeligvis en af de mere erfarne. Han er fikseret, der hvor han står, og oddsene er ikke gode. Det står på nogle minutter, men til sidst trækker ørreden en smule ud og kan ikke undgå at komme på land. Flot fangst, flot sceneri og tilmed en meget glad fanger. Sådan!

Jeg er taget på reportage i Roskilde Fiskeland, hvor et event er i gang med at blive afviklet. Det er arrangeret af Balkan Express, som er en serbisk-dansk venskabsforening for lystfiskere. Jeg er her for at høre historien om Balkan Express – og måske fiske lidt med dem, hvis alt skulle gå op i en højere enhed. Det er først på formiddagen, og som reporter gælder det om at få de bedste øjeblikke foreviget. Der er derfor kun én ting at gøre; gribe kameraet og komme i arbejdstøjet – nøjagtig som når man fisker. Det gælder om at se sit snit, når chancen er der.

En lystfiskerforening med rødder i Balkan

Balkan Express har langt over 100 medlemmer og mange af dem er mødt op til den årlige P&T konkurrence og sammenkomst

Balkan Express har langt over 100 medlemmer og mange af dem er mødt op til den årlige P&T konkurrence og sammenkomst

OM BALKAN EXPRESS kan man sige det samme. Den opstod ud fra en idé om at starte en kulturforening med lystfiskerinteresse som omdrejningspunkt. Med lidt mere end fem år på bagen er Balkan Express et relativt nystartet initiativ, som inden for den korte periode har været i stand til at få mobiliseret mere end 100 medlemmer. – Og hvis Facebook ikke lyver, så taler vi nok nærmere om 167 medlemmer, fortæller én af de fire initiativtagere bag det hele – Ljubisa Trailovic. De tre øvrige er Jovan-beni Amzujkic, Vineto Trailovic og Robin Abrasevic – alle med serbiske aner.

Kultur- og lystfiskerforening forankret i fællesskabet

– EN KULTURFORENING er normalt ikke noget, de fleste forbinder med lystfiskeri, men det var det, det skulle være, fortsætter Ljubisa. – Der var ikke noget, som var mere naturligt for mig, idet jeg oprindeligt er opvokset klods op af Donau-floden. Vi vil give noget af vores identitet som serbere og indvandrere tilbage til det danske samfund. Folk skal komme her og hygge sig i stedet for at tage i byen og lave ballade. Det kan vi aktivt gøre med lystfiskeri, og oven i købet så alle kan få gavn af det. Sådan blev det, og sådan er det, pointerer Ljubisa, der til daglig har sin gang i Hillerød, hvor han også er en del af Integrationsrådet i kommunen.

Balkan Express er altså en kulturforening med lystfiskeri som speciale, der ikke har noget fast lejet fiskevand. Konceptet går ud på at fiske der, hvor man har lyst, og gøre det sammen med nogle mennesker, som deler den interesse. Det skal man lige forstå. Turene går, udover til konkurrenceevents, ofte til ønskelokaliteter som Gaula og Mørrum, og for tiden spares der blandt andet sammen til en Canadatur, som er lidt dyrere. Gaula-turen er en fast, årlig begivenhed, hvor Balkan Express har erhvervet sig en campingvogn og ombygget den, så der er plads til ni personer. Og der er kamp om pladserne til de ture

Robin Abrasevic er blandt initiativtagerne til Balkan Express, og han er da også en af tovholderne i dagens store arrangement.

Robin Abrasevic er blandt initiativtagerne til Balkan Express, og han er da også en af tovholderne i dagens store arrangement.

Spørgsmålet er så, om det kan bære – om det er nok? Det er det tilsyneladende. Medlemstallet vokser støt og roligt, hvilket, modsat mange andre lystfiskerforeninger, viser, at de har fat i den lange ende. Rygtet om fællesskabet og en imødekommende attitude har spredt sig, og folk strømmer til fra nær og fjern med forskellig baggrund.

Et endnu bedre eksempel er netop den event, som jeg her har taget under lup, hvor rundt regnet 70 deltagere var mødt op i Roskilde Fiskeland for at konkurrere, hygge og fiske. Sammenlignet med hvad det ellers koster at deltage i Put & Take fiskekonkurrencer, var prisen her nogenlunde den samme – cirka 300 kroner. For de penge får du fiskekort, tre måltider og lidt at drikke. Maden var naturligvis serbisk inspireret og alle pengene værd – den smagte helt forrygende. Det er her, det kulturelle islæt virkelig kommer på banen, og det retfærdiggør samtidig, at man kalder Balkan Express en kulturforening. Alt i alt et stærkt set-up, der er i stand til at skabe et sammenhold på kryds og tværs af etnicitet, idet både serbere, danskere, svenskere, libanesere med flere har fundet vej til foreningen.

Konkurrence og hygge i Roskilde Fiskeland

MIN KONTAKTPERSON den dag i Roskilde Fiskeland var Balkan Express-medstifter Robin Abrasevic, som flere gange har prydet Fisk og Fri’s fangstrapporter – senest i Fisk og Fri nr. 3, 2012, med en stor femkilos regnbueørred. Han er en virkelig hardcore lystfisker, inkarneret grejsamler og han sætter pris på at støbe blink og binde fluer selv. Robin viser mig rundt, introducerer mig for lystfiskerne og fortæller, at fiskeriet ikke har været godt. Jeg tænker, at det sikkert skyldes, at Roskilde Fiskeland har været for fedtede med udsætningerne, men inden, jeg når at spørge ind til det, fortæller Robin, at udsætningerne har de selv stået for. Hvad, spørger jeg overrasket, for det var da nok det sidste, jeg overhovedet havde forstillet mig?

Balkan Express er en stor forening for lystfiskere med serbiske rødder. Og der er rigeligt med både medlemmer og god stemning i klubben.

Balkan Express er en stor forening for lystfiskere med serbiske rødder. Og der er rigeligt med både medlemmer og god stemning i klubben.

– VI HAR SELV skabt kontakt til Præstkjær Fiskeri, som leverer fisk til Put & Take-vande over hele Danmark, og i dag er der leveret regnbueørreder specielt til denne event, som vi helt har finansieret og stået for. Og Sten Kjær, der driver dambruget, er her også i dag for at fiske sammen med os. Rammen er i orden, og der er masser af fisk i den lille sø her i Roskilde Fiskeland, som vi har booket, kan Robin godt garantere.

Her går det op for mig, at der er tale om folk, der virkelig går op i lystfiskeri mere end normalt, og som har deres egen forståelse af, hvad der skal til for at skabe en meget attraktiv ramme for et så­dant arrangement, som dette. Det er rigtige ildsjæle, der står bag, og som kan løfte opgaven.

EN TUR RUNDT om søen inden middag giver et hurtigt overblik over fangsterne, og det var ikke mange fisk, som var kommet på land. Højest en håndfuld lystfiskere og lidt til havde haft kontakt med de sky ørreder. Én af de lystfiskere, som det var lykkedes for – endda ham der fangede mest af alle og blev dagens storfanger – var også et kendt ansigt i form af Denis Jonaskovic, som virkelig er en put and take specialist. Han tog ikke mindre end seks ørreder den dag. – En rød Montana nymfe fisket utroligt langsomt med bombarda var det der gjorde udslaget, fortæller han.

Fisk & Fri og Hvidovre Sport er blandt de mange sponsorer til det fine præmiebord.

Fisk & Fri og Hvidovre Sport er blandt de mange sponsorer til det fine præmiebord.

Da konkurrencen officielt slutter med præmieoverrækkelse kl. 16.00, var der 11 fiskere, som havde ladet sig registrere ud af mere end 70 deltagere. Største fisk på dagen gik til Buca med et eksemplar på 2,84 kilo, næststørste fisk gik til Dragan S. med én på 2,58 kilo og tredjestørste gik til Zeljko med én på 2,53 kilo.

Da jeg afslutningsvis spøger Robin, Ljubisa, Vineto og Jovan, hvornår de selv skal ud at fiske, nu hvor de ikke når det som arrangør, får jeg et prompte svar: – I morgen tidlig. så har vi søen alene, griner de.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This