Fiskemadlavning behøver ikke være så svært. Faktisk er en af de mest guddommelige spiser foreller grillet naturel med salt, peber og dild serveret med en kølig hvedeøl – præcis som de urgamle bayerske traditioner foreskriver det.

Af Jens Bursell

 

Friluftsland

 

Groft salt og peber samt lidt dild drysses inden i fisken, lige før den ryger på grillen.

Groft salt og peber samt lidt dild drysses inden i fisken, lige før den ryger på grillen.

– BAYERN – alene navnet er noget man ofte forbinder med knødel, pølser, eisbein og schweinhaxn samt hele det der rustikke køkken, griner mad og øl eksperten Bjarke Bundgaard, idet vi sætter os på en stor træstamme i skoven for at få en velfortjent slapper, mens grillkullene bliver mere og mere varme. – Tyskerne har dog også en stor kærlighed til fisk som fx foreller. Bayern ligger langt fra havet – og i gamle dage var fisk derfor på mange måder en luksusspise, hvor det måske har været lidt omvendt i Danmark, hvor vi er tæt på kysten.

Det interessante er, at hver gang man er til en byfest i Bayern, så vil man typisk se masser af boder, hvorfra der kommer en liflig duft af grillede foreller – og sådan har det været i generationer lang tid før man begyndte at grille fisk i Danmark, fortsætter han.
– Og når man er til disse fester – så er øl jo det fælles element – uanset om man vælger at spise pølser eller foreller. En af de øltyper, som Bayern er kendt for – er bayersk lagerøl samt ikke mindst hvedeøllet. Især hvedeøllen har nogle rigtig spændende muligheder sammen med grillede foreller og laksefisk i det hele taget.

Små foreller skal blot have nogle minutter, inden de er klar til at skylle ned med en kold hvedeøl.

Små foreller skal blot have nogle minutter, inden de er klar til at skylle ned med en kold hvedeøl.

– HVEDEØLLET føles meget cremet og blødt i munden, typisk fordi det er tappet med gær, pointerer han. – Desuden er denne type af øl en meget frugtig øl, der er ovre i den søde ende, hvilket giver en meget nænsom smag, der passer fint til det fine lyse kød fra foreller og laksefisk. Alkoholen arbejder godt med det fede i fisken, hvilket giver en perfekt modsætning, der fuldender smagen. Sidst, men ikke mindst, er kulsyren lige med til at rense ud og give en god fornemmelse af friskhed. Så det må siges at være en velgennemprøvet kombination. Hvedeøl – passer altså perfekt ind i universet af forskellige retter med netop foreller og laksefisk.

Bjarke Bundgaard med en af sine yndlingsspiser – grillet forel af den allermest simple, men velsmagende slags.

Bjarke Bundgaard med en af sine yndlingsspiser – grillet forel af den allermest simple, men velsmagende slags.

FREMGANGSMÅDEN er uhyggelig simpel, forklarer han. – Fisken kan enten grilles direkte med skin, skæl og det hele – hvilket selvfølgelig er det letteste. Alternativt kan den pakkes ind i folie en papilotte med smør og diverse krydderurter.

Sådan gør du: Spræt fisken op, fjern indvoldene og skær hovedet af. Rens godt med vand og dup fisken, så den er tør. Drys godt med salt og peber på – og læg et par gode duske dild ind i bugen på fisken. Og så er det ellers bare med at få fiskene op på grillen. Er der god varme, skal mindre foreller på 2-300 gram ikke have mere end 3-5 minutter på hver side – og når kødet bliver så løst, at det slipper benene, er der serveret. Herefter er det ellers direkte fra grillen over på bordet – og med et koldt glas øl til, bliver det ikke særlig meget bedre. God appetit, slutter Bjarke.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This