Havørredfiskeri i de kolde måneder er ofte mest actionpræget i fjordene, men nogle gange skal der en del opsøgende arbejde til for at finde fiskene. Præcis derfor kan der være en god pointe i at droppe vadefiskeriet og prøve fjorden fra båd i stedet. I fjorden er bølgerne sjældent store, og en mindre båd kan hurtigt føre en fra plads til plads – samt give en helt ny vinkel på fiskeriet.

Takst og fotos: Gordon P. Henriksen

En lille let stang som fx denne 6 fods Gunki Kaze og en spinner, er en sjov samt effektiv kombination til fjordfiskeriet.

En lille let stang som fx denne 6 fods Gunki Kaze og en spinner, er en sjov samt effektiv kombination til fjordfiskeriet.

BÅDEN SØSÆTTES på slæbestedet ved Gundestrup i Lammefjorden en tidlig vinter morgen, og der er ikke langt til den første fiskeplads. Vi har hørt, at ørrederne er på pletten, men rygterne fra kystfiskerne er, at de går lige uden for kastelængde – selv for bombardafiskerne. Men dét bliver ikke et problem for os i båden.

Kim og Casper er ivrige for at komme i gang. Det er første gang de skal prøve at fiske efter havørred fra båd, og de er ikke længe om at opdage fordelene samt bekvemmeligheden ved at stå højt og tørskoet i en båd. Casper udnytter hurtigt den visuelle fordel ved at have øjnene placeret langt over vandoverfladen og spotter en ringende fisk uden for kastelængde. Med et par små klik på I-Pilot fjernbetjeningen sniger vi os – drevet af elmotoren – af sted i den rigtige retning. Casper lægger et præcist kast, og kort efter er dagens først fisk kroget. Det er en mindre fjordørred lige omkring målet, og ikke just en fisk der har forsidepotentiale, – men hva’ fanden. Vi er godt i gang.

Kim Jønsson genudsætter en typisk farvet fjordørred. Fisken huggede på en Frede med Blodtud fisket på flydeline.

Kim Jønsson genudsætter en typisk farvet fjordørred. Fisken huggede på en Frede med Blodtud fisket på flydeline.

Båden får hurtigt ført os til flere fjordørreder og en lækker plads

Et par små fisk mere kommer op at vende i båden, hvorefter vi beslutter os for at suse nordpå og prøve det lange rev der stikker ud fra nordsiden af Lammefjorden. Ingen af os har fisket der før, men vi har luret på pladsen via Google Earth. Da vi ankommer, ser den endnu mere giftig ud end forventet. Muslingebælter, ålegræs, sand og mudderbund samt store sten strækker sig hen over et langt, langt rev, og så vidt vi ved, går der aldrig vadefiskere her. Tænkt at have så fed en plads helt for sig selv.

Igen er det Casper, der spotter en stime på fire eller fem ørreder helt oppe på det lave vand, som vi desværre skræmmer. Måske er vejret lige lidt for godt i dag. Kort derefter får jeg øje på en plet med lidt uroligt vand, og vi sniger os straks nærmere ved hjælp af elmotoren. Casper kaster langt forbi stimen og spinner langsomt ind. Han får flere forsigtige nap på et lille hvidt Nail blink bag bombardaen – en effektiv kombination i øvrigt. Pludselig sidder den der, og en farvet fisk på to tre kilo springer fri af vandet, men så er den væk.

Fjordfiskeriet byder også på overraskelser. Her i form af en stor regnbueørred, som stod blandt en stime mindre havørreder.

Fjordfiskeriet byder også på overraskelser. Her i form af en stor regnbueørred, som stod blandt en stime mindre havørreder.

Båden giver bonanzafiskeri – og vi har ørrederne for os selv

En ny plads skal prøves, og vi suser ned mod dæmningen igen. Denne gang på et helt nyt område, hvor vadefiskerne ikke kan komme til. Og her er ørrederne. Vi fanger alle sammen fisk – en blanding af mindre farvede og blanke fisk. Pludselig kroger Kim en seriøs fisk, der virkelig hiver line af hjulet. Casper er klar med nettet, mens jeg griber kameraet. Fisken viser en stor bredside ca. fem meter fra båden, og der er ingen tvivl om, at det er en god fisk. Men det lilla skær fortæller os, at dette ikke er en blank havørred, som vi først troede, men derimod en undsluppet regnbueørred, der har forvildet sig op i Lammefjorden. Jo fjordfiskeriet er bestemt fuld af overraskelser til tider. Vi får landet samt vejet fisken til 4,25 kilo, og vi kan ikke lade være med at grine af hele situationen. Faktum er, at Kim og Casper nok fisker ca. ti gange så ofte i P&T søerne end på kysten, og derfor er det da ret ironisk at dagens største og flotteste fisk fanget i en fjord – lige netop er en regnbueørred… Vinterdagene er korte, og snart sejler vi mod havnen igen. Der er vist ingen tvivl om, at Casper og Kim er klar næste gang jeg ringer og spørger, om de vil med ud i båden og jage fjordørreder.

Bådens klare fordele ved fjordfiskeri

Fordelene ved fjordfiskeri fra båd er mange. For mig er den største måske det sociale og hyggelige ved at være i en båd sammen, hvor der er fred og ro til at snakke, mens man fisker, hvilket kan være svært, når kammeraten går 100 meter længere nede af kysten. Men det er jo en smagssag.

Den største fiskemæssige fordel, må nok siges at være det, at man nemt kan komme fra sted til sted. De fleste, der fisker meget i fjordene fra land, prøver ofte flere pladser i løbet af en tur. Isefjorden, som er den fjord nærmest mig, er en af sjællands mest populære havørredområder om vinteren. Men mange af pladserne som fx Bramsnæs Vig og Tempelkrogen ligger altså et godt stykke fra parkeringspladserne, hvilket giver meget spildtid i bilen – uden agn i vandet og chancen for hug.

 

Hobie Outback fiskekajakker.dk

 

Selvfølgelig tager det lidt tid at gøre båden klar og få den i vandet via en af bådramperne, men når man først er i gang, så fisker man stort set effektivt hele tiden. Frem for alt, tager det ikke lang tid at rykke fra plads til plads, mens man søger efter fiskene. Og når man først har fundet dem, er det bare med at gå til den, for fiskene i fjorden går ofte i stimer.

Man kan også være heldig at finde de blanke havørreder i fjorden om vinteren.

Man kan også være heldig at finde de blanke havørreder i fjorden om vinteren.

En anden væsentlig fordel er selvfølgelig manglen på begrænsninger, når det gælder pladsvalg. Der er ikke én eneste plads, der er uden for kastelængde, hvor der skal vades for dybt eller man skal gennem privat jord for at komme derned. Næ, der er sådan set frit valg på alle hylder – bortset lige fra fredningszoner, som selvfølgelig også skal respekteres af bådfiskerne.

Derudover er der næsten ingen begrænsninger på hvor meget grej, du kan slæbe med. Hvis man ønsker det kan man både have en flue-, blink- og bombardastang rigget klar hele tiden. Der er stort set også plads til uendeligt med madpakker, termokander, kameraudstyr og grejæsker. Skal det være rigtig luksus, tager jeg en Cobb Grill med og griller pølser i båden. Det er altså noget, der luner en kold dag på fjorden.

Ulemperne er der faktisk ikke mange af. Selvfølgelig kræver det tilgang til en båd, og allerhelst en der har lidt udstyr i form af kortplotter ekkolod og en frontmonteret elmotor, hvis man vil have maksimalt ud af sine ture. – Og det koster selvfølgelig noget. Flere foreninger har dog både liggende i fjorde, og nogle har trailerbåde liggende, som man selv kan transportere.

Til vinterfiskeriet er det bestemt også en del lunere ikke at skulle stå i vand til livet, og den højere placering gør det også langt nemmere at spotte fiske på afstand.

Til vinterfiskeriet er det bestemt også en del lunere ikke at skulle stå i vand til livet, og den højere placering gør det også langt nemmere at spotte fiske på afstand.

 

Nyttig info til fjordfiskeri fra båd

Ejer du ikke en båd: Man behøver ikke at have egen båd eller kende en kammerat med båd for at komme en tur på fjorden. Sjællandske Sports- og Lystfiskerforeningers Samarbejdsudvalg (SU) har en Linder Sportsman 400 aluminiumsjolle med motor til gratis udlån, og der er også muligheder i diverse lokalforeninger. Roskilde og Omegns Lystfiskerklub (www.rolk.dk) har fx en jolle m. motor liggende i Veddelev Havn i Roskilde Fjord. Undersøg nærmere i dine lokale foreninger, eller tag det evt. op til næste generalforsamling, om jeres klub kan investere i en jolle med motor til fjordbrug.

Slæbesteder: Mange små havne i fjordene har gode slæbesteder, som er gratis eller kan benyttes mod et lille beløb. Fisker man meget samme sted, kan man ofte købe et årskort. En god hjemmeside til at få overblik over slæbesteder i dit område er www.slaebesteder.dk – vær dog opmærksom på, at den ikke nødvendigvis er helt opdateret.

Grejet til bådfiskeri: Grejet til fiskeri fra båd behøver ikke adskille sig fra det, du bruger fra land – og dog. Der er nogle væsentlige forskelle i fiskeriet. Kastelængden er knap så afgørende, da man altid kan sejle en anelse tættere på og nok skal få dækket masser af vand af uanset hvad. Derfor foretrækker jeg lidt lettere og kortere spinnestænger end jeg ellers bruger på kysten. De kortere stænger er lidt mere praktiske at håndtere, og en let stang gør det en fornøjelse at fighte de mindre fisk, som der jo er en del af i fjorden. Min yndlings stang er faktisk en helt lille let 6 fods stang med en kastevægt på 5-20 gram, men som alligevel har rygrad nok til havørred fiskeri. Man kan ligeså godt benytte lidt lettere agn end man ellers plejer. Små blink, kystwoblere og endda spinnere er super agn, når der skal fiskes fra båden. Et net er også vigtig, da man ikke lige har mulighed for at kane fisken på land. Her er et foldbart net ideelt, da det kan stuves væk, når det ikke er i brug

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This