FISKFinesse og føling bag stikket afhænger i høj grad af binderen, men der findes en del hjælpemidler, som kan gøre resultatet flottere. Bindetråden er bestemt en af dem, og en tynd og stærk tråd er i langt de fleste tilfælde at fortrække. Vi har tørnet de tyndeste udgaver af Berkleys superline, Nanofil om krogene – og er positivt overrasket over resultatet.

Tekst og foto: Andreas Aggerlund

Nanofilspolerne er mildest talt uegnet til fluebinding, men med en boremaskine kan man let overføre superlinen til en gammel bindetrådsspole.

Nanofilspolerne er mildest talt uegnet til fluebinding, men med en boremaskine kan man let overføre superlinen til en gammel bindetrådsspole.

FLUEBINDERE er altid på udkik efter nye og spændende materialer – fx små dimser, som kan gøre livet bag stikket lettere og forhåbentligt også gøre det endelige resultat endnu bedre. Branchen er dygtig til at forny sig selv og lancerer hvert år et væld af spændende nyheder, men det sker også ofte, at man finder brugbare materialer som ikke ligger på forretningernes bugnende fluebindingshylder. Et godt eksempel er superlinen Nanofil. Den efterhånden ret populære fiskeline fås i ekstremt tynde udgaver, som af flere grunde egner sig glimrende til fluebinding; den lægger sig pænt på krogen, den er flydende og suger ikke vand. Og så er den ekstremt stærk – tykkelsen taget i betragtning.

Vi har testet linen i 0,02 mm og 0,04 mm – og er imponeret af dens set med fluebinderøjne gode egenskaber. Den ligger sig pænt og relativt fladt rundt om krogen samtidig med at den har et næsten gennemsigtig udseende. Den er helt stum, hvilket kan være både godt og skidt, men den holder faktisk ret godt på materialerne. Desuden er den som de fleste andre liner, der er fremstillet af Dyneema, meget stærk. Faktisk er den så stærk, at man skal passe på ikke at skære sine materialer over med den tynde »bindetråd«.

Tæt på tråden
For at have noget at sammenligne med, får du her en stribe macro fotografier af forskellige populære bindetråde. Alle bindetråde er tørnet 30 gange om en str.18 Tiemco 2457 Scud krog.

 

Friluftsland

 

BINDETRÅD er ikke bare bindetråd. Der findes et bredt udvalg af tykke, tynde, stumme, elastiske, runde og flade. Alle har de deres styrker, svagheder og berettigelse. Nogle fluebindere er af den overbevisning, at man skal vælge sig én eller ganske få bindetråde og lære dem godt at kende. Det kan der på sin vis være noget fornuft i, og det virker helt sikkert for dem, men jeg hælder nu stadig til at vælge det rette værktøj til opgaven og Nanofil i tykkelserne 0,02 mm og 0,04 mm kan meget vel være svaret til en lang række af mine meget små fluer.

Midge Tube Mysis synes måske ikke af meget, men den kan være udslagsgivende på dagen.

Midge Tube Mysis synes måske ikke af meget, men den kan være udslagsgivende på dagen.

Imitationsfluebindere vil elske at binde med Nanofil. De fleste materialer kan sikres med ganske få tørn af den næsten usynlige »tråd«, og den vil aldrig knække for dig. Er man til Black Gnat, Caenis eller andre mini tørfluer er Nanofil sikkert også en kærkommen nyhed. Nanofil er som skabt til de helt små tørfluer, den fylder ikke meget mere end Danvilles populære Spiderweb, men den er mange gange stærkere. Desuden er den flydende og suger ikke vand.

Skal man ridse nogle af Nanofilens ulemper ved bindestikket op, er dens stumhed nok den første, men det kan dog være svært at få visse materialer til at sidde godt med en stum bindetråd, hvilket betyder at den helt enkelt ikke egner sig til visse mønstre. Materialer som egernhale og i det hele taget glatte hårmaterialer, er svære at fæstne ordentligt med en stum bindetråd. Her er en traditionel spunden tråd som Uni, UTC eller Benecchi at fortrække. Desuden egner tynde og stærke bindetråde sig generelt ikke til hjortehårsfluer, da de har en tendens til at skære materialerne over.

Med en meterpris på godt en krone, er det selvfølgelig ikke en »bindetråd«, man bruger til alle fluer. Men har man fluer, der af den ene eller anden grund kræver lidt ekstra, er Nanofil absolut et godt alternativ til hvad man ellers finder på markedet.

Sådan binder du den
Midge Tube Mysis er den absolut mindste flue i min kystæske. Denne lille str. 12 kystflue kræver en ret stærk bindetråd for at fæstne, den lidt bøvlede Midge Tuben sikkert. Førhen anvendte kevlartråd til dette mønster, men Nanofil fylder væsentligt mindre og giver et langt flottere resultat på de små kroge.
Jeg må erkende at mysisfluer ikke får den samme mængde fisketid som resten af mine fluer. Men der er altid et par stykker i æsken og det er sket mere end én gang at de har reddet dagen.

Matarialer:
Bindetråd: Nanofil 0,02 mm.
Krog: Mustad 34007 str. 12. eller anden lille krog.
Krop: Midge tube clear med 4-6 strå pearl crystal flash inde i.
Dubbing: Valgfri hvid blandet med pearl flash.
Øjne: Kuglekædeøjne str. Xsmall.

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This