Inspireret af tunfilmene fra i går har vores anden fiskearkæolog – Per Ekstrøm – været på jagt efter flere gamle tunfilm: Der findes faktisk en tunfilm på nettet, som er endnu ældre end dem, som du så i går – nemlig fra 1929 fortæller Per, der igennem tiden har lavet adskillige artikler for Fisk & Fri gennem snart 30 år.

Tunfiskeri på Sjællands odde

Filmcentralen anfører det er i perioden 1940-49. Det er forkert. For det var i sommeren 1929. De 3 englændere som fiskede var Ramsay, Hanmann og Mitchell-Henry.  Ramsay fangede 1, Hanmann 2 og Mitchell-Henry 1 tun. Alt nævnt i Sportsfiskeren januar 1930. Den omtalte Grosserer Kai Møller var den første der fangede en tun på Stang og hjul i Danmark, nemlig d. 7. august 1928. Der findes også et klip på samme side med en stor tun der sprættes op. Det er Ludvig Svendsen, der forestår den blodige affære.

Nederst kan du se et fedt gammelt foto, hvor Mitchell-Henry fra engelsk havn fangede en tun på 386 kg i 1934. På det tidspunkt vist nok europarekord, men det var før registreringerne hos IGFA. Mitchell-Henry kunne i øvrigt ikke fordrage amerikaneren Zane Grey, der fik et tunhjul hos Hardy opkaldt efter sig. Selvom det beviseligt var det bedste, nægtede Mitchell-Henry at anvende det.

 

Forshaga Akademin

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This