Nogen gange skal put-ørrederne bare hives op helt nede fra bunden, og også på disse dage er det godt at have styr på teknikken. Følg med Fisk & Fris Carsten Bech til ørredsøen og lær et par tricks, der kan give dig rigtig mange fisk på en god dag.
Af KARSTEN BECH
Min intro til P&T-fiskeri var flydende bait – altså ørreddej – fisket lige over bunden. Dengang blev det fisket med 30 gram fly fastmonteret på linen, og en stang smidt i græsset. Når stangen var på vej mod vandet, var der fisk på. Der er heldigvis sket en del udvikling hen over årene, og i dag fisker jeg med et setup der er mere fleksibelt, men endnu vigtigere – det giver mange flere fisk.
Men først en introduktion af metoden: Ørreddej, som fås i flere mærker, farver, med/uden glimmer, diverse duftstoffer osv., er en effektiv agn til fiskeri i P&T. Det er der flere forskellige grunde til. Den primære er, at bait trigger fiskens hugrefleks ved at påvirke flere sanser. Her tænker jeg især på synssansen i form af farve og lugtesansen i form af duftstoffer. En anden fordel ved bait er, at den er flydende. Den kan dog også købes i synkende udgaver til fiskeri efter bombardaflåd. Det, at baiten er flydende, gør det muligt at fiske den tæt ved bunden, hvor der ofte vil være fisk. I al sin enkelthed monteres et lod på linen, og 30-50 cm efter loddet monteres en lille enkeltkrog eller trekrog. Herpå monteres en lille kugle af bait. Når man har kastet rigget ud, vil loddet synke til bunds, og den lille kugle af bait vil svæve de 30-50 cm over synket. Super effektivt.
Fisk mere effektivt
Men det kan gøres mere fleksibelt og især væsentlig mere velfangende. Selve ideen med teknikken er, at fisken skal sluge baiten, og derved kroges. Hvis fisken mærker modstand, når den tager baiten, vil den som oftest spytte den hurtigt ud igen. Et rig, hvor fisken kan tage agnen uden modstand, fanger derfor flere fisk, end et fastmonteret rig. Derfor er det vigtigt, at man benytter et gliderig, altså et rig hvor loddet løber frit på linen, så fisken ikke mærker modstand.
Et problem ved denne type rig, fisket med et normalt lod, er dog at loddet kan bore sig ned i den bløde bund, eller hvis der er vandplanter eller grene på bunden, så kan linen vikles ind i disse. Sker det, så vil fisken mærke modstand, og spytte baiten ud. Løsningen på dette er at benytte en Bottom Detector. Dette er et lod, som i udformning minder om et bombardaflåd, der indeholder en smule opdrift, så det står lodret i vandet. Derved kommer linen 10-15 cm op over bunden, samtidig med, at loddets udformning gør, at det ikke synker ned i blød bund.
Med bait over bunden
Når man skal fiske med bait over bunden, er det bedst, at hovedlinen er flettet line. Der er flere fordele ved denne type line. Dels er det lettere at registrere hug, da linen er uelastisk, men mere vigtigt er det, at linen flyder, og derfor ikke synker ned på bunden som en monofilline vil gøre. På hovedlinen monteres først en Bottom Detector – fx 15 grams versionen fra Magic Trout og herefter en gummiperle samt en svirvel. I svirvlen monteres forfanget. Jeg bruger et forfang, der er cirka to meter langt af 0,20 mm fluorocarbon. For let at kunne ændre på den dybde jeg vil fiske i, montere jeg en T-sinker på forfanget. En T-sinker er et lille lod, der sættes fast med to stykker silikonerør. Det gør, at den er let at flytte op eller ned af forfanget, og jeg kan derfor hurtigt justere min fiskedybde fra fx 30 cm til 150 cm, uden at jeg skal skifte mit forfang. For enden af forfanget binder jeg en lille enkeltkrog størrelse 6-8, og så er rigget klar til fiskeri.
Valg af bait
Så skal man have valgt bait. Det vigtigste er selvfølgelig, at den er flydende. Men ellers er mulighederne uanede, både hvad angår duft og farve. Selv deler jeg det op i lyse farver og mørke farver. De lyse er fx gul, orange og hvid, mens de mørke farver er sort, brun og blå. Hvis ikke jeg får fisk på en lys farve, skifter jeg til en mørk og omvendt.
Med hensyn til duft er der flere muligheder. Jeg har fanget fisk på de fleste men foretrækker lakrids, ost eller hvidløg. Hvorfor disse dufte virker, skal jeg ikke gøre mig klog på. Men de virker! For at forme baiten, tager man en lille klump ud af glasset. Den skal være ca samme størrelse som en tommelfingernegl. Rul baiten nogle gange mellem hænderne, og tryk krogen ned i baitkuglen. Nu kan bait og krog rulles forsigtigt mellem hænderne, og derved formes. Jeg foretrækker at lave en kugle, som jeg trykker til en lidt aflang form og flad foroven. Den form gør, at hvis en fisk svømmer rundt om eller forbi baiten, vil fiskens bevægelse få baiten til at svinge lidt i vandet, hvilket kan være med til at trigge fiskens hugreflekser.
Tid til at fiske
Når man har bundet rigget, og formet sin bait, så er det tid til at fiske. Der er to muligheder – nemlig aktivt eller passivt. Ved passivt fiskeri, kaster man ud et sted i søen, hvor man mener fiskene er. Her efter er det bare at lade rigget ligge stille på bunden. Duftstofferne vil nu spredes i vandet, og være med til at lokke fiskene til. Er der ikke sket noget efter 15-20 minutter, kan det være en god ide at kaste hen i et nyt område.
Det er vigtigt, at stangen er placeret i en stangholder, der kan vinkles, så stang og line danner en vinkel på ca 90 grader. Det kan fx være den nye stangholder fra Magic Trout, som muliggør hurtig placering af stangen og let justering af stangens retning i forhold til, hvor ens bait er placeret. Når stangen er placeret, strammes linen forsigtigt op, og herefter løsnes bremsen, så fisken kan tage baiten uden modstand. Linen behøver ikke at være helt strammet op, bare der ikke dannes en stor linebue.
Der er to måder at se om fisken har taget agnen. Den mest simple er, at man kan høre hjulets knarre, hvis fisken trækker line af hjulet. Så er det med at tage stangen, holde hånden på hjulet og give modhug. Husk at stramme bremsen efter modhugget. Der er dage, hvor fisken ikke bare tager baiten, men hugger forsigtigt. Det kan man se på stangtoppen, som vil give nogle små nøk, når fisken hugger. Tag forsigtigt stangen, og slå bøjlen fra, så fisken kan tage baiten uden at mærke modstand. Vent så, til fisken begynder at svømme med agnen, før der gives modhug.
Det er dog væsentlig mere effektivt at fiske sin bait aktivt. Dels får man affisket en masse vand, og ikke bare et afgrænset område, dels får man en ekstra trigger til ørredens hugrefleks i form af bevægelse. Ved aktivt fiskeri kan det være en fordel, at afstanden fra bait til T-sinker øges. Det giver mere bevægelse til baiten. Som regel bruger jeg en afstand på cirka en meter. Fisketeknikken er ret simpel. Kast ud, og lad bottom detectoren synke til bunds. Drej nu 1-1,5 omgange på hjulet. De fleste spinnehjul tager 60-70 cm line ind pr omgang på hjulet, og en omgang på hjulet vil derfor trække din bait ca de samme antal cm ned mod bunden. Efter en omgang på hjulet holder du pause. Nu vil baiten stige fra bunden med det antal cm du har fra bait til T-sinker – fx 100 cm. Når du har holdt pause lidt, drejer du endnu en omgang, så en pause og så fremdeles. Ved hug slår man bøjlen fra, og lader fisken svømme med agnen. Vent 5 sekunder og giv så et modhug.
Og så er der den sidste store fordel ved denne teknik. Det er så let at have 2-3 glas bait liggende i sin taske -så man er altid klar.