– Jeg har fisket fem dage i to store, svenske søer i Skåne og Småland – og trods blikstille forhold samt højsommervejr har fiskeriet været helt fantastisk. Sådan lyder det fra Søren Frederiksen. – På turens første stop fiskede jeg med min gode ven Jakob Nielsen det første døgns tid, hvorefter jeg fortsatte alene de følgende fire dage.

– Formålet var at kastefiske målrettet efter søens rovfisk ved hjælp af Garmins Livescope. Vi havde lidt betænkeligheder ved vejrudsigten med temperaturer op imod 30 grader og vindstille det meste af tiden, hvilket jo normalt ikke er befordrende for fiskeriet. Til alt held havde rovfiskene vist ikke hørt -vejrudsigten eller læst bogen om fiskevejr, for de var i den grad på finnerne.

– Da vi først havde knækket koden for søen, fandt vi fisk efter fisk helt oppe fra overfladen og 6-8 meter ned over 30-40 meter vand, og så var det ellers med at parkere båden rigtigt og placere agnen direkte over fisken. Flere gange huggede glubske sandart lige efter nedslaget og havde halefinnen helt ude af vandet i et kamikaze-angreb på den halvstore Westin-gummiagn. Så i fem dage i streg på to store og meget forskellige, svenske søer leverede Livescopet adgang til fisk, vi ellers aldrig ville have fundet. Resultatet var et rigtigt pænt antal sandart op til omkring 5 kg og nogen gode gedder op til 107cm som bonusfisk.

– Fælles for begge søer var at fiskene var i fantastisk kondition – og enten var helt slukkede eller helt  Som et eksempel på den verden, som åbner sig med de moderne ekkolodsteknologier, kunne jeg en eftermiddag snige mig frem imod en rovfisk, der stod en meter under en stime små byttefisk. Mens jeg lagde an til parkering, så jeg fisken gå til lynangreb på stimen, som øjeblikkeligt splittedes til atomer. Gedden stod alene, sulten og frustreret tilbage og kastede sig naturligvis taknemmeligt over min softbait, som ramte overfladen få sekunder senere…

 

Sightfiskeri med Livescope er utrolig spændende - og en helt vild oplevelse når det hele klapper og hugget falder.

Sightfiskeri med Livescope er utrolig spændende – og en helt vild oplevelse når det hele klapper og hugget falder.

 

Elektronisk prikskydning er fascinerende og vanedannende

– Prikskydning efter søernes store rovfisk er i den grad fascinerende og vanedannende. Naturoplevelsen må lidt vige for fokus på plotterskærmen, men hvad gør det, når der er ”fisk i fjernsynet”? Og før man så lige konkluderer, at det er aaaaalt for nemt at fangesøernes rovfisk med den moderne teknologi, vil jeg lige beskrive de forhold, der skal gå op i en højere enhed, før der er flex på klingen: Først og fremmest skal fisken selvfølgelig findes. Det lyder så nemt, men man skal forestille sig at kigge fremad gennem et støvsugerrør under vandet og få øje på en relativt lille genstand (fisk) 30-40 meter foran båden. Herefter skal båden parkeres i sikker afstand og agnen serveres hysterisk nøjagtigt inden for 1 kvadratmeter, ca 20 meter fra båden alt imens både fisk og båd flytter på sig. Når det så lykkes, sigtes videre med ”støvsugerrøret” så fisk og agn ses på skærmen samtidig, og agnen fiskes lokkende lige over hovedet på den lurende gedde eller sandart. Endelig skal fisken selvfølgelig være i hugget og agnen falde i dens smag, før det hele går op i en højere enhed.

– Og det er faktisk ikke så let, som det lyder! Mange, mange kast forfejles, fisk skræmmes af båd eller agn eller vælger koldt at afvise den serverede gummiagn – men nårdet lykkes, er det den fedeste oplevelse i verden at have fundet og overlistet en af søens prægtige rovfisk. Fanger man så flere fisk på denne måde, sammenlignet med mere traditionelt søfiskeri med dørgede wobblere eller agnfisk? Sikkert ikke, men spændingsniveauet er et helt andet – og selv på de ture, hvor fiskene afviser alt, hvad man serverer, er der adrenalin for alle pengene. På den måde er der aldrig rigtig nulture mere, selvom det langt fra er hver gang, man belønnes med flex på klingen…

– Panoptix og senere Livescopet har derfor i høj grad ændret mit søfiskeri og givet mig så meget mere forståelse for fiskenes adfærd samt ikke mindst rigtig mange fine fisk på CV’et, slutter han.

Hvis du vil vide mere om elektronisk prikfiskeri, så tjek disse fire videoer på Fisk & Fris Youtube:

Sightspin efter søernes rovfisk

Vertikalt efter gedde og sandart

Prikfiskeri med Rasmus Christensen – foredrag del 1 af 3

Prikfiskeri med Rasmus Christensen – foredrag del 2 af 3

Prikfiskeri med Rasmus Christensen – foredrag del 3 af 3

 

Hobie Outback fiskekajakker.dk

 

Prikfiskeri efter søerens rovfisk er super spændende - og det bliver ikke dårligt når en fisk som denne sandart hugger.

Prikfiskeri efter søerens rovfisk er super spændende – og det bliver ikke dårligere, når en fisk som denne sandart hugger. Her Jakob Nielsen med en fin fisk.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This