Miljøminister Karen Ellemann var med til Varde Å genslyngningsdagen – en dag der markerer et fornyet håb for vandløbets ørred-, lakse- og snæbelbestande.

INITIATIVGRUPPEN Frit Løb grundlagde allerede i 1993 sin vision om at lægge Varde Å tilbage til det naturlige åløb, og gruppen har siden arbejdet bag kulisserne for at fremme projektet.

Det bliver en festdag – både for os og for de mange laks, ørreder og snæbel, når vandet får frit løb, og fiskene kan vende tilbage til både de 16 genskabte kilometer af åen og de øvre dele af Varde Å-systemet, siger gruppens talsmand, Jørgen Kvist Jensen.

Men forbedringerne ved Varde Å må ikke stoppe her, siger gruppen.

Nu handler det om at få forholdene i resten af å-systemet i orden. Der er stadigvæk spærringer, der stopper fiskenes vandring, og gyde- og vandløbskvaliteten trænger også til et løft, siger Jørgen Kvist Jensen.

Den største og mest påtrængende opgave er ifølge Frit Løb-gruppen at få retableret Holme Å. Det lille vandløb er på samme måde som Varde Å kanaliseret væk fra sit naturlige åløb.

På et møde for 600 Venstre-folk i Arnbjerghallen i november 1993 støttede Venstres daværende formand Uffe Ellemann-Jensen varmt projekt Frit-Løb og det lokale engagement. Siden har det til tider været en både lang og tung proces at komme så langt med Varde Å, og vi frygter, at Holme Å bliver glemt midt i glæden. Vi så meget gerne en konkret plan for Holme Ås frie løb, siger Jørgen Kvist Jensen.

Han opfordrer miljøminister Karen Ellemann til, at staten påtager sig en aktiv rolle ved Holme Å – og inviterer hende samtidig på en kombineret kano- og vandretur for ved selvsyn at besigtige Holme Ås kvaler.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This