De sydsvenske sandartsøer, ligger inden for få timers kørsel fra Gøteborg, Helsingborg eller Malmø, og her kan virkelig være noget at komme efter. Fisk & Friis sandartekspert Flemming Madsen guider dig på vej.

Af Flemming Madsen

Sommerfiskeriet efter sandart er noget du bør prøve. En lille håndregel: Er vandet klart – så fisk om natten, er vandet grumset – så fisk om dagen. Så er muligheden for succes endnu større.

Sommerfiskeriet efter sandart er noget du bør prøve. En lille håndregel: Er vandet klart – så fisk om natten, er vandet grumset – så fisk om dagen. Så er muligheden for succes endnu større.

FOR ET PAR ÅR SIDEN havde jeg en typisk oplevelse, som på mange måder fortæller forskellen på at være søfisker i Danmark og i Sverige En planlagt nattur til Furesøen var allerede startet om eftermiddagen. Vejret var stille, klart og varmt. Et klassisk højtryksvejr, der om sommeren næsten altid er ensbetydende med godt sandartfiskeri – i klare søer om natten og i uklare om dagen. Trods en, synes jeg selv, ihærdig indsats indtil lige efter solopgang, endte turen helt uden fangst eller endsige kontakt.

Woblere, lige som jiggen, er også en favoritagn til sandarten. Og igen – hav dem i forskellige farver, også i glow.

Woblere, lige som jiggen, er også en favoritagn til sandarten. Og igen – hav dem i forskellige farver, også i glow.

Lettere misfornøjet satte jeg kursen mod min hjemadresse i Sverige, godt og vel 100 kilometer væk. Egentlig var det meningen bare at tage hjem for at få sovet, men vejret var alt for godt til den slags. Alt nødvendigt grej lå stadigvæk i bilen, så bevæbnet med to stænger og min egen båd, stævnede jeg et par timer senere ud fra den lille havn i Gamla Boo. Det var formiddag på Östra Ringsjö, og insekterne var stået op lige­som fiskerne i de tre både, som lå og vertikalfiskede. Vejret var det bedst mulige til strandtur – dvs. vindstille, skyfrit og allerede over 20 graders varme og det var trods alt stadigvæk kun formiddag.

Som det ofte er tilfældet om sommeren, befandt en stor del af fiskene sig i midt-vandet ud over søens dybere partier. Det tog en lille time at lokalisere de største koncentrationer og samtidigt afkode dagens foretrukne agnvalg og -hastighed. Og så gik det ellers stærkt. Fiskene var åbenbart i et helt forrygende jagthumør, og med korte intervaller var der enten hug eller fast fisk.

Når du fisker i sommervarmen, skal du være meget opmærksom på din indspinning, for det kan godt betale sig at have god fart på sin agn.

Når du fisker i sommervarmen, skal du være meget opmærksom på din indspinning, for det kan godt betale sig at have god fart på sin agn.

Formiddag blev til tidlig eftermiddag. I køleboksen lå resterne af madpakken og et par flotte 2,5 kilos sandarter, men derudover havde jeg genudsat 20 andre samt tre bonusgedder, hvoraf den længste var 110 centimeter lang. Kontrasterne til gårsdagens fiskeri på Furesøen kunne dårligt have været større. Sådan startede min sand­artsafari i Sverige!

HELE SVERIGE er proppet med søer, omkring 100.000, og faktisk mange flere afhængig af, hvilken størrelse man regner fra. Som sandartfisker og dansker er det naturligt nok Sydsverige, som er mest interessant. Ganske særligt Småland og Västra Götalands län er beriget med gode fiskesøer, og det er til tider sværere at vælge fra end at vælge til. Under alle omstændigheder er der masser af plads, og for det meste også rigeligt med fisk til alle der gør en indsats

Længst i syd, og i nogen udstrækning i forbindelse med større byer eller landbrugsområder, kan søerne være næringsrige. Det vil sige, at de har relativt klart vand vinter og forår, men med stigende mængde grønalger, efterhånden som sol og varme slår igennem. Langt størstedelen af søerne er dog mere eller mindre skovomkransede med karakteristisk hummus, eller tefarvet, vand hele året rundt. De har hårde bundforhold, klipper og sten, både under og over vandet

Sandarten elsker bløde agn. Så garder dig med forskellige typer af jigs i forskellige størrelser.

Sandarten elsker bløde agn. Så garder dig med forskellige typer af jigs i forskellige størrelser.

Som regel er der mange båd­ramper til rådighed. Flere søer har sågar flere forskellige at vælge imellem. Det er dog ofte ramper af en beskaffenhed, der er bedst egnet til mindre både og firhjuls­trukne biler. Den rigtige gode nyhed er imidlertid, at det som oftest er gratis at benytte ramperne.

DYBDEKORT er mulige at fremskaffe til en mængde søer. Enten kan de downloades gratis eller købes. Endvidere skal man være opmærksom på, at mange kort er lavet over gamle opmålinger. Søernes dybeste områder er sjældent blevet misset, men store sten som i nogle tilfælde ligger faretruende tæt på overfladen er i visse tilfælde ikke kommet med på kortet til stor fare for motorbenet og den videre færd.

Hvis ikke du kender søen godt, bør du undlade at sejle i planende fart udenfor eventuelt afmærkede sejlruter. Under alle omstændigheder er det en god idé at have en ekstra propel med til hovedmotoren og naturligvis også det fornødne værktøj.

Vær opmærksom på, at når man søger efter information på en sø via internettet, så findes der i rigtig mange tilfælde både to, tre eller flere søer med det samme navn.

I visse tilfælde vil det være nødvendigt at stedfæste søen efter hvilket län den ligger i, samt relation til nærmeste større by.

NÅR DET GÆLDER FARVEVALG er der visse ting, der er vigtige at have for øje. De naturlige farver er førstevalget i klart vand, hvor­imod skrigende farver med meget kontrast – eventuelt glow – som oftest er bedst i uklart vand. Dagfiskeri er generelt bedst i uklare søer, hvorimod nattefiskeri oftest er bedst i klarvandede søer. Vandtemperaturen er meget afgørende for sandarts aktivitetsniveau, herunder deres fødeindtag. I sommervarmt vand spiser de op til tre procent af deres egen kropsvægt hver dag. Præsentation er en vigtig brik for at få puslespillet til at gå op.

 

Jans Lystfiskershop

 

Hvis vejret er meget skiftende, eller hvis vandet er koldt, vil natur eller gummi-agn – bevæget i ad­stadigt tempo være et godt sted at starte. I perioder med stabilt vejr derimod – og i særdeleshed, hvis det er sammenfaldende med den varme årstid – kan man roligt skrue gevaldigt op for tempoet og dørge med bl.a. wobler kan være meget effektivt. Tommelfinger-regel til dørgehastigheder forår: 0,6-1,5 knob – forsommer: 1,0-2,0 knob – højsommer: 1,5-3,0 knob – efterår: 1,2-2,5 knob.

Mindstemål og fredningstider:

I Sverige er det sådan, at ejere, lejere eller bestyrere af fiskevandet i store træk selv bestemmer. Det gælder for eventuelle kvoter, fiskeregler, herunder tilladte antal stænger m.m. Al nødvendig information skulle gerne kunne læses på ens fiskekort eller i nogen udstrækning på diverse hjemmesider. Trods store forskelle er der dog en række forhold, som flertallet er enige om.

Mindstemål, teknik og begrænsning

(1) Mindstemål for sandart: 45 centimeter

(2) Antal stænger: oftest to stænger per person, men der er eksempler på både en og ti!

(3) Fangstbegrænsning: to-tre sand­arter per dag/person, hvis den eksisterer

(4) Planerboards og sideplanere: Forbudte – som regel

(5) Hastighed: Generelt er der fri hastighed på langt de fleste søer, dog kan der være følsomme områder fx ved strandnære bebyggelser, natur, yngelområder og fuglereservater, hvor der gælder nedsat hastighed.

Diverse nyttige hjemmesider

www.svenskafiskevatten.se
www.ljungby.se
www.visit-varnamo.com
www.visitsmaland.se
www.hultsfred.se
www.swedishnature.se
www.lantmateriet.se
www.kurresfiskeshop.se
www.jerryfiske.se
www.melica.se/lodkartor/index.htm
www.smhi.se/kunskapsbanken/hydrologiska-data-1.5946

Bolmen
Størrelse: 184 km2
Dybeste punkt: 37 meter
Middeldybde: 5,4 meter
Vand og søsætningsramper er der nok af. Gennemsnitsstørrelsen på fiskene er i den lave ende, men der bliver stadigvæk fanget et pænt antal 5-6 kilos sandarter hvert år. Aftenfiskeriet plejer at være bedst, men som altid er der undtagelser, og det lokale vejr spiller naturligvis en afgørende rolle
www.bolmensweden.com
www.bolmenmarin.g.se
www.sportfiskecenter.nu

Åsnen – Smålands næststørste sø
Størrelse: 150 km2
Dybeste punkt: 16 meter
Middeldybde: 3 meter
En udfordrende sø at navigere på pga. usædvanligt mange øer, skær og i det hele taget meget varierende dybder, især mod den lave ende af skalaen. Vandet er brunt i farven, men ikke decideret uklart. Farven på agnen kan være meget afgørende for succes eller det modsatte. Sandartfiskeriet er visse år rigtigt godt, og her er der ikke kun tale om en lilleput bestand. Der bliver fanget fisk i alle størrelser, men naturligt nok flest mindre
www.sydsverige.dk/?pageID=857 og www.sydsverige.dk/?pageID=95
www.user.tninet.se/~ije404d/sv/fiske.htm

Mjör
Størrelse: 55 km
Dybeste punkt: 48 meter
Et specielt trollingkort giver tilladelse til fiskeri med fire stænger, men ikke til brug af planerboard eller sideplanere. Mjörn har i mange år været fast leverandør af store gedder og i en del år også af store sandarter. Trollingfiskeriet med 15-18 centimeter woblere om aftenen og natten igennem, er den i særklasse mest populære metode. Ikke sjældent er det 5-7 kilos sandarter, som bliver fanget, men også de store på 9-10 kilo er faldet som ofre i nattens gerninger. Vertikal feberen er naturligvis heller ikke gået ubemærket hen på Mjörn. Således er der fanget sandart op til 9,5 kilo på metoden.
www.asff.nu
www.mjornkortet.nu

Finjasjön
Størrelse: 11 km2
Dybeste punkt: 13 meter
Middeldybde: 3 meter
En af Sveriges mest kendte sandartsøer, og indtil for et par år siden, også en af de bedste. Den stigende popularitet har om ikke decimeret bestanden, så i det mindste gjort fiskeriet noget mere udfordrende. Især de større fisk har lært et og andet om, hvad de skal undgå. Og apropos store fisk, så blev søens rekord slået to gange med kort mellemrum i forsommeren 2008. De to sandarter vejede 9,7 og 9,88 kilo. Det er med andre ord endog meget sandsynligt, at der svømmer indtil flere sandarter rundt i søen over de magiske 10 kilo. Vertikalfiskeri er efterhånden det mest udbredte på søen, hvorimod fiskeri med levende agn nok er det mest effektive. Dørg var en både populær og effektiv metode, men her er i hvert tilfælde jeg kommet til kort et antal gange indenfor de seneste to år. Fiskeri fra midt om sommeren, frem til efterårets begyndelse, er normalt ikke godt pga. kraftig grønalgevækst.
www.finja-batforening.s
www.finjagos.blogspot.com

Mjör
Størrelse: 55 km
Dybeste punkt: 48 meter
Et specielt trollingkort giver tilladelse til fiskeri med fire stænger, men ikke til brug af planerboard eller sideplanere. Mjörn har i mange år været fast leverandør af store gedder og i en del år også af store sandarter. Trollingfiskeriet med 15-18 centimeter woblere om aftenen og natten igennem, er den i særklasse mest populære metode. Ikke sjældent er det 5-7 kilos sandarter, som bliver fanget, men også de store på 9-10 kilo er faldet som ofre i nattens gerninger. Vertikal feberen er naturligvis heller ikke gået ubemærket hen på Mjörn. Således er der fanget sandart op til 9,5 kilo på metoden.
www.asff.nu
www.mjornkortet.nu

Ivösjön
Størrelse: 54,2 km2
Dybeste punkt: 50 meter
Middeldybde: 11,3 meter
Søen er nok bedre kendt for sit geddefiskeri, men sandart findes og trives altså også – hjulpet godt på vej af årlige udsætninger. Umiddelbart kan det være svært at finde og fange sandarterne i søen. Undtagelsesvis virker de dybeste områder i søen ikke som en magnet på sandart om sommeren. Derimod holder vanddybder mellem 6 og 14 meter en del fisk, men selvfølgelig ikke alle. Trofæfisk på 7-8 kilo er der fanget nogle af, og det ville undre mig, om ikke der snart dukker sandarter på 9-10 kilo op i fangsterne – måske bliver det dig, som fanger én af dem.
www.ivosjo.co
www.ivosjon.nu

Ringsøerne

Ringsjön: Fællesbetegnelse for tre sammenhængende søer: Sätofta, Västra og Östra Ringsjon.

Sätoftasjön
Størrelse: 4,2 km
Dybeste punkt: 17,5 meter
Middeldybde: 3 meter

Västra Ringsjön
Størrelse: 14,8 km
Dybeste punkt: 5,4 meter
Middeldybde: 3,1 meter

Östra Ringsjön
Størrelse: 20,5 km2
Dybeste punkt: 16,4 meter
Middeldybde: 6,1 meter
Ringsøerne, og i særdeleshed Östra, er absolut et besøg værd. Fiskeriet har skiftet meget gennem årene, ikke mindst pga. problemer med alger, og dermed til tider meget nedsat sigtbarhed m.m. Af samme grund er der af to omgange iværksat biomanipulation ved opfiskeri af skidtfisk. Søerne er specielle på et par afgørende punkter. Bl.a. er de, som vist nok de eneste i Sverige, erklæret som værende af særlig interesse for riget pga. erhvervsfiskeriet. Altså må alle andre interesser vige, herunder lystfiskeri. I praksis betyder det en hel del bundgarn, nedgarn og flydegarn. Garnene begrænser således adgangen til flere af de gode områder, og lystfiskeriet bliver derved besværliggjort. Endelig er der en reel risiko for, at brug af motor under fiskeri vil blive forbudt fra den 1. juni 2011.
På positivlisten er afstanden til Øresundsbroen. Dernæst er der en stor bestand af mindre sandart op til ca. 2,5 kilo og få kæmpestore. Til gengæld er der bekymrende få mellemfisk i størrelsen over tre kilo. Med en enkelt undtagelse er de rigtig store sandarter blevet fanget i garn. Undtagelsen er fra den 2. juni 2007, hvor Anders Mortier fangede én på 11,22 kilo.
www.ringsjon.se
www.ringsjon.co
www.ersfk.blogspot.co

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This