Der er igennem årene landet masser af gedder mellem 10 og 15 kilo på Tissø – og det er kun blevet bedre efter erhvervsfiskeriet blev stoppet. Følg med en tur på søen, hvor vi har taget en snak med de to lokale eksperter – René Jespersen og Kasper Andersen.

Af Gordon P. Henriksen

René og Kasper har også haft succes med skaller omend de ikke har brugt det så ofte - mest fordi det er lidt bøvlet at skaffe agn. Her er det René med en fin gedde taget på en skalle nær bunden tæt på Aborreholmen.

René og Kasper har også haft succes med skaller omend de ikke har brugt det så ofte – mest fordi det er lidt bøvlet at skaffe agn. Her er det René med en fin gedde taget på en skalle nær bunden tæt på Aborreholmen.

TISSØ har længe figureret i min bevidsthed som et sted, hvor storgedden potentielt lurede, men i dag er første gang jeg selv har fået mulighed for at fiske her. Et par tidligere tur er blevet aflyst på grund af vejret, men i dag har jeg en aftale med René Jespersen og Kasper Andersen fra Høng Sportsfiskerforening, som har lovet at vise mig lidt rundt på søen.

Et par hurtige gedder på jerk i solopgangen

Det er stadig bælgravende mørkt, da vi mødes ved søen. Rene og Kasper er begge vokset op i Høng: – Vi har kendt hinanden siden børnehaveklassen, men først i 8. klasse fik jeg lokket Kasper med til den lokale å, hvor vi fangede smågedder i rå mængder, fortæller Rene. – Interessen for geddefiskeriet var vakt, og vi gik bare og ventede på, at vi blev 16 år og gamle nok til at tage i båd på Tissø uden en voksen. Da det forjættede land åbnede sig for os, fik den fuld gas og vi fiskede, så tit vi kunne komme af sted, tilføjer Kasper. – Vi var dog lidt begrænset af, at vi kun havde vores cykler, og når man både skal have motor, dunk og redningsveste med på cykel, levner det ikke meget plads til fiskegrej…

Tissø er formet som en stor dyb tallerken og der er ikke mange oplagte pladser ud over selvfølgelig Aborreholmen. Alligevel er der nogle områder der er mere værd at bruge tid på end andre forklarer Kasper og René.

Tissø er formet som en stor dyb tallerken og der er ikke mange oplagte pladser ud over selvfølgelig Aborreholmen. Alligevel er der nogle områder der er mere værd at bruge tid på end andre forklarer Kasper og René.

Jeg glæder mig over vi kom i to biler i stedet for to cykler, og vi får pakket bådene med en hulens masse moderne geddegrej. Snart efter krydser vi søen fra å-indløbet i nordøst til åudløbet i sydvest, hvor vi starter fiskeriet. Der er en fantastisk solopgang, og René fanger hurtigt to mindre gedder på en Buster Jerk. – Dengang fiskede vi jo med små agn – fx klassikere som 18 gram Reflex og Atom blink, forklarer René, mens han afkroger gedde nr. to. – Vi fangede da en del gedder, men der var langt mellem de store. Faktisk fik vi ingen store. Den første større gedde fik Kasper på en rød/hvid Bomber wobler, og den vejede 7,3 kilo.

Ny tilgang til fiskeriet begyndte at give de helt store gedder på Tissø

Det var en kæmpe gedde i vores øjne. Herefter svingede vores fiskeri i intensitet de næste år, og først for ti år siden tog vi for alvor fat på søen igen. Ret hurtigt fik vi hul på bylden og begyndte at lande fisk over fem kilo jævnligt. Vi gik mere grundigt til værks med vores grej og anskaffelse af et ekkolod ændrede vores succesrate markant. Det at kunne se dybder og finde skrænterne er afgørende på en sø som Tissø, siger René og kigger ned på mit medbragte kombilod med det præcise TopoDanmark kort samt integreret ekkolod.

Til kastefiskeri er en Pig fra CWC i geddefarver en af Kaspers favoritter. Ikke så mærkeligt, da det var denne agn der gav ham hans PR på 11,0 kilo i år. Når der skal dørges er gutterne bl.a. glade for Butch wobleren. Som regel i naturlige gedde eller aborre farver men til tider er det en hidsig farve som denne firetiger der virker bedst.

Til kastefiskeri er en Pig fra CWC i geddefarver en af Kaspers favoritter. Ikke så mærkeligt, da det var denne agn der gav ham hans PR på 11,0 kilo i år. Når der skal dørges er gutterne bl.a. glade for Butch wobleren. Som regel i naturlige gedde eller aborre farver men til tider er det en hidsig farve som denne firetiger der virker bedst.

– MED FLERE FANGSTER af gode fisk troede vi, at vi havde fat i den lange ende, men så kom der en ny erhvervsfisker, og han fik virkelig krammet på søens rovfisk, fortsætter René. – Vi mærkede alle sammen en stor nedgang i fangsterne, og søen blev mere grøn om sommeren. Desuden forsvandt de store, frodige rankegrøde bælter, da han trak trawl henover dem. I en længere periode var fiskeriet sløjt, og vi var faktisk ved at opgive søen, men da dispensationen for trawlfiskeri sluttede for fire år siden, gav vi det en chance igen.

En ordentligt dyk i rovfiskefangsterne – men så blev erhvervsfiskeriet på Tissø begrænset

Høng Sportsfiskerforening havde ført forhandlingerne med lodsejerne for Tissø Fællesfiskeri, og lykkedes med at få forhandlet aftaler hjem, der begrænsede erhvervsfiskeriet betydeligt, og derefter kunne effekten mærkes. Det viste sig, at søen nød sin nyvunde frihed, for der begyndte ret hurtigt at komme en stigning i mængden af rovfisk. Eksempelvis fangede vi pludselig mange store aborrer op til 1.65 kilo og masser af gedder mellem 5 og 8 kilo. Dagsfangster på 15-20 gedder var helt normalt. Her iblandt et par stykker over fem kilo hver gang. Vi manglede dog den helt store, og der kom da spredte meldinger om enkelte 10+ere, men vi havde ikke heldet med os.

Kasper Andersen har alene i år landet tre gedder over ti kilo. Her er det den største på 11,0 kilo taget ikke langt fra åudløbet.

Kasper Andersen har alene i år landet tre gedder over ti kilo. Her er det den største på 11,0 kilo taget ikke langt fra åudløbet.

Vi håber på, at heldet er med os i dag og klør på, mens René fortæller videre. – For et år siden døde erhvervsfiskeren Tage Jensen, der fiskede med garn og ruser efter trawl blev forbudt, og der har tilsyneladende ikke været noget erhvervsfiskeri på søen i år overhovedet. Og netop i år kom der for alvor hul på bylden for vores vedkommende, og Kasper har indtil nu fanget tre over ti i 2012, og vi har hørt om små tyve gedder over de 10 kilo i år med fisk på 13, 14 og 15 kilo! Så man kan godt sige, at det tegner lyst for Tissø. Det skal også nævnes, at der pludselig er begyndt at komme sandart igen. I de tyve år vi har fisket søen, har vi fanget eller set syv sandart, og i år alene har vi fanget cirka 30 sandart under målet og en enkelt på 4,5 kilo. Det kan kun skyldes erhvervsfiskerens fravær, slår Rene fast. Desuden er søen klaret kraftigt op, og i år er rankegrøden for alvor ved at vende tilbage

– I forbindelse med, at fiskeriet er bedret væsentligt, har vi i Høng Sportsfisker Forening besluttet at indføre maksimal mål på rovfiskene, for at værne om de store eksemplarer, forklarer René. – Vi blev enige om at alle gedder over seks kilo, aborre over et kilo og alle sandart skal genudsættes. Det er efter min mening en rigtig god ordning, der forhåbentlig giver endnu flere store gedder og aborrer. Nu mangler vi bare at få de seks andre foreninger med på noget lignende, så det virkelig får effekt! Heldigvis er der folk i alle de forskellige bestyrelser, som arbejder for sagen, så vi krydser fingre.

Tissø byder udover store gedder også på en god bestand af pæne aborrer som denne.

Tissø byder udover store gedder også på en god bestand af pæne aborrer som denne.

SAMTALEN kommer hurtigt hen på Amerika, hvor jeg selv har fisket en del. René og Kasper spidser ører, når jeg fortæller om arter som fx bass i ferskvand og redfish, snook og striped bass i saltvand som har Gamefish Status, hvilket betyder de kun må fanges på fiskestang, og aldrig i net eller af erhvervsfiskere. Og selv der, er der yderligere kraftige restriktioner om fredningstider, antal der må hjemtages plus mindste samt maksimalmål. Over there har de indset den samfundsmæssige vær­di af bæredygtigt fiskeri, og det er vi mange, der håber også vil ske i Danmark. Vi er rigtig mange, der mener, at erhvervsfiskeri i ferskvand og mange brak­vandsområder bør forbydes. Ikke kun til glæde for lystfiskere, men for hele samfundet. – Der er også flere og flere her, der begynder at se fidusen i Catch and Release, tilføjer René. – Det støtter vi på det kraftigste, og sætter stort set alle fisk ud. Der er ikke noget bedre end at se en stor gedde glide tilbage i sit rette element. I den forbindelse vil jeg også rose HSF for at have indkøbt vejeslynger, så man kan veje dem forsvarligt, forklarer Rene og peger ned på vejeslyngen i båden, som vi bare tog med sammen med årer, redningsveste og de andre ting, der ligger tilgængelige for klubbens medlemmer ved bådene.

 

Friluftsland

 

Et ekkolod er uundværligt på Tissø, og det optimale er da også en plotter med Topo Danmark søkortet installeret. Her er det en ren luksusløsning med en Garmin 720S’er monteret i drejbar holder på en vandtæt Planoæske med batteri

Et ekkolod er uundværligt på Tissø, og det optimale er da også en plotter med Topo Danmark søkortet installeret. Her er det en ren luksusløsning med en Garmin 720S’er monteret i drejbar holder på en vandtæt Planoæske med batteri

– HVIS UDVIKLINGEN fortsætter så ser det rigtig godt ud for søen, siger René med et smil. Fisketrykket er stadig moderat, for søen er meget vindfølsom, og det er kun tilladt at bruge foreningsbådene på søen. Jeg tror muligheden for en ny Danmarksrekord er til stede i denne sø. – Det er en stor sø med masser af byttefisk, og jeg har hørt rygter om, at erhvervsfiskeren har fanget og genudsat gedder over tyve kilo to gange. Men det er som sagt kun rygter.

DEN SLAGS RYGTER sætter gang i fiskelysten, og vi kører på med kastefiskeriet, som giver et par mindre fisk mere på gummi og jerkbaits. René får et rigtig godt hug på sin Buster Jerk, som desværre ikke bliver hængende. Hvirvlen fra fisken bliver dog hængende længe nok til, at vi er klar over det var en god fisk det dér. Vi beslutter os at dørge lidt nordpå, mens jeg udspørger René om søens bedste hotspots.

Jagten på Tissøs storgedder – en udflugt langs skrænterne

Foto-C

Dagens største fisk den dag Fisk & Fri var med Kasper og René, blev denne gedde på ca. 6 kilo, som Gordon P. Henriksen nuppede på en Reel Eel i den hidsige Golden Ambulance farve.

– OPLAGTE PLADSER er der ikke så mange af i søen, som minder mest om en dyb tallerken, forklarer René. – Den eneste markante struktur er Aborreholmen – en stenknold på størrelse med en håndboldbane, hvor dybden går fra ti til nul meter på meget kort tid. Den holder fisk året rundt, og er især god til aborre og gedder. Det er dog også her, at vi er stødt på en del små sandart. Holmen kan fiskes med spin, jerk, dørg og agnfisk. Alt virker, men spørgsmålet er bare, hvad der virker på dagen. Det er udfordringen. Søen kaster hvert år gedder et godt stykke over ti kilo af sig. Så det er bare at klø på

Ellers er det mest et spørgsmål om at opsøge skrænterne rundt langs søen og affiske dem grundigt. Her lurer flere gode gedder. Det er netop ved fiskeri langs en af disse skrænter, at jeg får et godt hug på en Alien Eel og vi kort efter kan lande og genudsætte en fin fisk vi skyder til cirka seks kilo.

– ET ANDET FINT OMRÅDE er omkring åens udløb i vest, hvor vi fiskede tidligere, fortsætter René. Der er tit godt med gedder og ofte er der store fisk i blandt. Den har givet Kasper en gedde på 11 kilo på en The Pig jerkbait. Den fisker også godt det meste af året, og især forårs-fiskeriet kan være forrygende.

LUNDEN er også en klassisk plads, hvor der er mange fisk. Her er der dog længere mellem de store, men vi tror det er et spørgsmål om tid, før vi får knækket koden. Vi har haft held med spin og jerk, og har fanget samt mistet flere gode fisk.

OMRÅDET I DEN SYDLIGE DEL ned mod kirken, er også godt. Vi har ikke haft held med det endnu, men der er flere i foreningen, som hvert år henter en +10’er hernede

René kigger på loddet efter stimer af byttefisk og evt. større fisk i nærheden. Ser man noget spændende eller er der hug på dørgestængerne kan det nogle gange betale sig at stoppe og kastefiske yderligere i området.

René kigger på loddet efter stimer af byttefisk og evt. større fisk i nærheden. Ser man noget spændende eller er der hug på dørgestængerne kan det nogle gange betale sig at stoppe og kastefiske yderligere i området.

– Efter nogle år, hvor vi har brugt meget tid på at dørge med skaller eller kunstagn, er vi gået mere over til spin og jerk. På grund af studie, arbejde og familieforøgelse, er der ikke så meget tid, og derfor er det nemmere at komme af sted med et par stænger og en kasse jerkbaits. Det giver flere ture på et år, og dermed flere fisk. Vi fisker meget med Buster Jerks i naturlige farver, og The Pig er også ofte i brug.

Dørgefiskeri med store woblere og softbaits

Når vi dørger, har vi haft stor succes med den store Butch fra Savage Gear. Og så har vi altid to stænger med den klassiske dybdetrollings-rig, og de giver nok 75% af fiskene. Den fisker vi med et stort lod på mindst 100 gram, og en mindre wobler rigget en meter over i en tregangssvirvel. Den giver altid godt med gedder – heriblandt en på 10,6 kilo til Kasper i år. Hertil kommer en bonus aborre eller en sandart af og til. Vi dørger altid med et bredt udvalg af farver og forsøger at spore os ind på, hvilken farve der rykker på dagen. Desuden er vi også begyndt at dørge med store gummidyr som Alien Eel og Real Eel, som hurtigt har vist sig meget effektive.

Det næste vi skal kaste os ud i, er at affiske de store vandmasser, med enten woblere, gummidyr eller agnfisk. Men det kræver meget tid og tålmodighed, for der er ufatteligt meget vand at afsøge. Men jeg tror det er nøglen til en rigtig stor gedde, siger Rene med et stort smil. Noget siger mig manden har ret, og jeg glæder mig til den dag, hvor René og Kasper ringer for at fortælle mig om en ny Tissø rekord…

Særregler pÅ Tissø for store rovfisk: I Høng Sportsfiskerforening har man indført maksimalmål på de tre rovsfiskearter og følgende fisk skal genudsættes

Gedder over 6 kilo
Aborre over 1 kilo
Alle sandarter

– Da disse regler skulle vedtages, foregik det under ret rolige omstændigheder, og der var kun en stemme imod, fortæller Kasper.
– Og det var ikke en reel stemme imod, men blot en forespørgsel om man kunne lave retningslinjerne vejledende i stedet for direkte påbudt. Lige nu overvejer man at ændre grænserne til længde i stedet for vægt, da man dermed hurtigt kan vurdere fiskens størrelse inden en evt. genudsættelse.
Holbæk og Omegns Lystfiskerklub har indført samme regler, og meget tyder at flere af de andre foreninger følger op. Mange individuelle personer følger alligevel disse retningslinjer eller genudsætter alle deres rovfisk.

Foreninger med både på Tissø

Høng Sportfiskerforening – 2 både: www.hsf1952.dk

Fællesbåden: Kalundborg, Gørlev, Sorø, Odsherred Korsør og Holbæk deles om en tidligere DSF-båd.

Slagelse Lystfiskerforening – 1 båd www.slagelse-sf.dk

Lystfiskerforeningen– 3 både www.lystfiskeriforeningen.dk Der er desværre tilfælde, hvor folk har søsat egne både, men dette er strengt forbudt, og vanskeliggør forhandlingerne med lods­ejerne for de eksisterende aftaler

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This