Københavns Havn er en fantastisk fiskeplads midt i storbyen, for hvor mange andre storbyer i verden kan diske op med 7 store, blanke havørreder over 3 kg, i løbet af et par vinteruger? Det er præcis hvad der er blevet fanget i marts 2013 i området omkring Sjællandsbroen, og den innovative sportsfisker, Zoran Stanojcic, har stået for de seks af dem. Her følger historien om hvordan.

Af Jan Delaporte

 

Jans Lystfiskershop

 

Zoran med en imponerende duble på 4 og 5 kilo.

Zoran med en imponerende duble på 4 og 5 kilo.

ZORAN STANOJCIC er 42 år, oprindelig uddannet maskintekniker og en af de dygtigste og mest dedikerede sportsfiskere, jeg nogensinde har mødt. Zoran kom til Danmark i 1992, og i begyndelsen blev det mest til fiskeri efter torsk med blink på Svanemøllen Havn. Allerede året efter var han i fuld sving med at spore sig ind på havørredfiskeriets luner. Innovativt og opsøgende, hvilket kendtegner sportsfiskeren Zoran, så eksperimenterede han allerede året efter med at fiske med levende sild på flåd på Nordhavn, og det gav en stribe flotte fisk.

For to år siden kom området omkring Sjællandsbroen og Københavns Havn ind i billedet. Zoran fiskede i starten med levende rejer og fik da også nogle flotte aborrer og havørreder op til 4 kg, men primært om sommeren. Men de helt store udeblev, og Zoran havde på fornemmelsen, at de skulle fanges om vinteren. Gennembruddet kom for to år siden, da han mødte New Zealænderen Marty Bates ude ved Sjællandsbroen, som blev en stor inspirationskilde til Zorans aktuelle og resultatrige ørredfiskeri på disse kanter. »Kiwien« fiskede altid i perioden februar, marts og april og fangede mange havørreder fra 2,5 op til 7-8 kg. Han fiskede kun med regn- og børsteorm som agn, og altid med flåd og agnen nede langs bunden.

Tony Nedelkovski med hans kæmpe havørred på hele 8,4 kilo!

Tony Nedelkovski med hans kæmpe havørred på hele 8,4 kilo!

FLÅDFISKERIET har Zoran så udviklet de sidste to år, og nu kaster fiskeriet i den grad fisk af sig. Alene i marts har Zoran fanget havørreder på hhv: 3-3-4,9-4 og 5 kilo samt en farvet fisk på over otte kilo, som blev genudsat. Og en af kammeraterne – Tony Nedel­kovski toppede måneden med en flot blankfisk på hele 8,4 kilo! Langt de fleste fisk er for øvrigt genudsat. Desuden har Zoran hørt om yderligere tre store fisk fra pladsen i samme periode. Det giver minimum ti store havørreder, alle undtagen én helt blanke. Og det i løbet af blot 14 dage midt i København! Det er fantastisk, intet mindre.

Der er enorme mængder føde ved Sjællandsbroen: Her er rejer, tobiser, kutlinger og hundestejler i overflod, fordi området ganske enkelt er et superhabitat med masser af ilt i vandet, fortæller Zoran. Det er derfor Sjællandsbroen kan producere så mange store fisk på et relativt lille vandområde.

SJÆLLANDSBROEN og området omkring den er et meget specielt og godt sted at fiske, grundet den kraftige strøm. – Der løber altid en »venlig« strøm, som Zoran udtrykker det. Strømmen gør, at man altid kan fiske og dække hele vandet – uanset hvilken vej strømmen løber. Ifølge Zoran har vind, vejr, tidevand, månefaser og alt andet kun minimal påvirkning på fiskeriet. Han har i hvert fald ikke selv oplevet nogen mærkbar forskel. Det drejer sig først og fremmest om at finde fisken på den rette dybde. Det handler ikke kun om at fiske ved bunden, men det er ofte tilfældet. Især ved stærk strøm står havørrederne helt nede ved bunden, men de jager også meget aktivt nær »hullerne« på bunden. Ifølge Zoran er der nemlig store huller på 0,5-1 meter dybe grundet store sten og de strømhvirvler, der opstår bag dem, som graver fordybninger i bunden. Dette er selvfølgelig oplagte standpladser, hvor fiskene står bag og imellem stenene.

Der er få ting i livet, som er mere hypnotiserende end at iagttage et flåd, som stille danser med strømmen.

Der er få ting i livet, som er mere hypnotiserende end at iagttage et flåd, som stille danser med strømmen.

TEKNIKKEN BAG Zorans succes består i høj grad i at læse vandet. Zoran fisker målrettet i de områder hvor vandet hvirvler omkring de store sten og huller, og agnen skal ofte helt ned. Fluorocarbonforfanget hjælper med sin tungere egenvægt til med at presse krog og agn det sidste vigtige stykke ned. Zoran understreger at det er et nervepirrende fiskeri, da man aldrig ved hvor stor fisken, som trækker flåddet under er, førend man giver tilslag. Hans egen PR fra området omkring Sjællandsbroen er en prima blank havørred på hele 7 kilo!

 

Zoran bruger normalt et stort karpenet, så han skånsomt kan lande og genudsætte de store, men mindre fisk som denne bliver afkroget i vandkanten.

Zoran bruger normalt et stort karpenet, så han skånsomt kan lande og genudsætte de store, men mindre fisk som denne bliver afkroget i vandkanten.

Omtanke
Zoran vil gerne rette en appel til dem, der fisker i og omkring Københavns havn: Ryd op efter jer! Han kender problemet fra sit hjemland, og han forstår ikke, at folk ikke kan opføre sig ordentligt og sviner så meget. Det er et stort problem ude ved Sjællandsbroen, hvor det flyder med affald mellem stenene.
Desuden opfordrer Zoran til skånsomt fiskeri og passende selv­justits fra sportsfiskernes side. Stedet er kendt for store fisk, men folk bør ikke tage flere fisk med hjem, end det er hensigtsmæssigt at spise. Dvs. er man helidig at fange 4-5 fisk over 3 kg på en uge, så er der mere end rigeligt til middagsbordet, og derfor bør nogen af dem sætter ud igen. Brug et stort net til landing fra stenene, afkrog helst fisken i vandet, hvis den skal op og ligge, så find et fladt stykke med fugtigt græs til afkrogning og fotografering etc.

Zorans Grej
Zoran er som sagt en ekstremt dygtig fisker, noget jeg har erfaret, at mange sportsfiskere fra Balkan er. Det afspejles også i Zorans grundige og gennemtænkte sammensætning af grej til havørredfiskeriet i havneområdet. Her følger en gennemgang.
Stangen er en 12 fods 2 lbs. karpestang med et passende hjul. Linen er en fletline med 10 meter slagline af 0,35 – 0,40 mm fluorocarbon. Det er en meget stiv line, der holder sig strakt under fiskeriet, hvorved man får en bedre præsentation. Zoran bruger ikke en tyndere spids, hvilket en del nok vil studse over, men han har ikke erfaret, at der spiller nogen rolle eller giver færre fangster.
Rigget består af en gennemsigtig glaskugle (fås i hobbyforretninger) med hul i gennem som lod. På grund af den store dybde anvendes et glideflåd på 40 gram – eksempelvis fra Drennan eller Sensas, en curved shank karpekrog i str. 4 samt lidt rødt eller lyserødt garn på krogen – noget, der kan være meget afgørende på dagen!

Zoran sværger til regnorm i de kolde måneder. Når vandet varmer op går han over til rejer, sild og tobis som agn.

Zoran sværger til regnorm i de kolde måneder. Når vandet varmer op går han over til rejer, sild og tobis som agn.

Krogtafsen, altså forfanget mellem lod og krog, skal være cirka 70 cm. Dybden varierer en del, men som regel fisker Zoran med 1-3 meter flåddybde afhængig af, hvor fiskene står i vandet.
Som agn anvender Zoran regnorm eller børsteorm frem til april. I varmere vand, fisker levende fjordrejer eller sild og tobis bedre. Desuden har Zoran et es i ærmet. Han bruger Sensas regnormjuice/dip til at dyppe ormene og tilføre lugt, da de dør efter ganske kort tid i det kolde vand. Krogen bliver bundet på linen med en knude, som giver mulighed for at skabe en speciel vinkel mellem krogskaftet og linen – lidt i stil med karpefiskernes line-a-ligners eller snelled knots. Resultatet af dette er, at krogen, når den trækkes over kæben, altid vil rotere, hvorved det sikres, at den får ordentligt fat ned om kæben.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This