Jaques Bo Hamo har netop været på en kort miniferie til Vesterhavet, og har altid drømt om at fange en havbars eller en stavsild. – Jeg havde hørt, at de skulle være at finde ved Thorsminde, og det var ikke langt fra, hvor jeg var, fortæller han. – Dog er Vesterhavet meget anderledes end Østkysten, som jeg er vant til, og de første par dage bød på kæmpe bølger og grumset vand, til trods for at vinden var ret rolig. Heldigvis passede tirsdag morgen tidlig meget bedre, og jeg var ved pladsen da solen kom frem.

– Jeg havde allerede set en del mågesjov, og vidste at der var sild eller brislinger presset ind, men også at der var store bidelystne makreller. Så efter et par kast med makreller, gik jeg videre til et mere roligt sted med lidt høfter, som jeg tænkte havbarsen ville jage ved. Der gik heller ikke længe, inden jeg kunne se store stavsild springe fri af vandet inden for kasteafstand. Og hugget kom også promte. Det startede voldsomt, og fisken gik derefter mod bunden med tunge stærke træk. Jeg havde ikke net med, da jeg de foregående dage ikke kunne gå ud i vandet pga bølger, så de skulle kanes ind over brændingen og ind på land med mit lette spinnegrej. Dette kostede desværre også en meget stor og tyk stavsild.

– Omkring middag ville jeg takke af og vende hjemad, så jeg tog et sidste kast i retning af en stor stavsild, som jeg havde set i overfladen. Vandet er nu blevet en anelse grumset, og bølgerne var taget til. Jeg mærkede et par forsigtige nip på min 12g Stikpille i rå lige inden stangspidsen, så jeg lod den bare snurre mod bunden. Da jeg løftede blinket op, kom en stor skygge, og tog blinket! Jeg har altid en meget stram bremse for at kroge bedre, men den skal løsnes hurtigt, når den bider så tæt på stangspidsen.

– Fisken røg da også fri af vandet et par gange, inden jeg fandt et passende niveau til bremsen. Jeg kunne godt se, at det ikke var en Stavsild, men synes den lignede en regnbueørred, så jeg pressede den ekstra hårdt, for at få den ind over brændingen og ind på land. Efter cirka 5 minutter lykkedes det, og til min store overraskelse var det en flot blank kystlaks med kæbekrog. Den største Stavsild på land var 50,5cm og laksen var lige 64cm. Så selvom min debut ved Vesterhavet ikke gav en havbars, blev turen alligevel en stor succes. Det er bestemt ikke sidste gang, jeg besøger de kanter.

 

Tohatsu

 

Det var flotte stavsild som denne Jacues Bo Hamo fik på Vestkysten.

Det var flotte stavsild som denne – og så lige også en laks – Jacues Bo Hamo fik på Vestkysten.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This