Kajakfiskeri bliver mere og mere populært – men kajakker udviklet til fiskeri er der ikke mange af. Og skal de være dansk designede samt oven i købet produceret i Danmark, så er der faktisk kun én – Rønnest Kajak.

Af Lars Chr. Bentsen

Rønnest Kajakken er utrolig stabil, hvilket er en stor fordel, når fisken skal landes.

Rønnest Kajakken er utrolig stabil, hvilket er en stor fordel, når fisken skal landes.

RØNNEST KAJAK er en decideret fiskekajak, designet og udviklet direkte med henblik på fiskeri af den entusiastiske og erfarne lystfisker Henrik Rønnest.
Henrik Rønnest er kemiingeniør af uddannelse, og ejer en virksomhed, som udvikler produkter til vandrensning. Henrik Rønnest har i sagens natur et indgående kendskab til plastictyper og støb­ning af emner i plast, og da han dels har været ivrig lystfisker det meste af sit liv, og gennem mange år har sejlet kajak, lå udviklingen og produktionen af en fiskekajak lige for.

Det har kostet mange penge og været en lang proces at designe kajakken – og det har da også kostet en mislykket samt meget dyr støbeform, fortæller Henrik. – Men et samarbejde med en yachtdesigner og nogle nye ideer bar frugt, og resulterede i Rønnest Kajakken, som den ser ud nu. Ideen opstod i 2009, men først i 2011 var den første version klar, som altså endte med at blive kasseret. Det var især sidestabiliteten på den første version, som jeg ikke var tilfreds med, pointerer Henrik.

Der er god mulighed for at dørge fra Rønnest Kajakken – her er det Michael Pedersen med en smuk fisk fra norske Geiranger-fjorden. Bag sædet er der to rørstangholdre til spinnestænger og foran sædet er der mulighed for at montere en stangholder fra Berkley eller Savage-Gear, der kan bruges til både flue og spinnestænger.

Der er god mulighed for at dørge fra Rønnest Kajakken – her er det Michael Pedersen med en smuk fisk fra norske Geiranger-fjorden. Bag sædet er der to rørstangholdre til spinnestænger og foran sædet er der mulighed for at montere en stangholder fra Berkley eller Savage-Gear, der kan bruges til både flue og spinnestænger.

Yachtdesigneren kom så ind i projektet og kom med nogle afgørende designændringer – blandt andet den »trimaran-formede« bund på skroget, som giver kajakken sin meget fine sidestabilitet og samtidig bevarer et godt glid i vandet.

UDFORDRINGEN var naturligvis, at en række faktorer, som i bund og grund er modstridende, skulle smeltes sammen til det bedste fra alle verdener. Henrik ønskede først og fremmest en kajak med en bedre sidestabilitet end de modeller, der allerede var på markedet. Dernæst skulle den stadig være så let at padle som muligt, og det at kajakken havde en god lasteevne var også en prioritet. Og vigtigst af alt – det skulle være en sit-on-top kajak.

På vandet opleves kajakken meget stabil, og den meget levende fornemmelse man kan have i en almindelig havkajak, eksisterer nærmest ikke i Rønnest Kajakken. Den er ganske let at padle, og det er overraskende, hvor store afstande man kan tilbagelægge på bare et kvarters sejlads. Komforten er god med det polstrede sæde, og en vigtig detalje er de indstillelige fodhvil, der giver den sidste komfort. Lidt ekstra komfort kan man få ved at lægge en lille, oppustelig siddepude på sædet, hvis man synes det er nødvendigt.

Med sine kun 28 kilo er Rønnest Kajakken let at få i vandet. Her ser du den på fiskeventyr ud for Stevns.

Med sine kun 28 kilo er Rønnest Kajakken let at få i vandet. Her ser du den på fiskeventyr ud for Stevns.

Et vigtigt element i kajakkens design, udover det katamaran-formede bundprofil på skroget, er at både forende og bagende er næsten lodrette, fortsætter Henrik. Mange havkajakker er så at sige skrå. – De lodrette ender giver en længere køl, hvilket sikrer en bedre retningsstabilitet og en større hastighed, fortæller Henrik.

SIT-ON-TOP konstruktionen af Rønnest Kajakken betyder, at man ikke sætter sig ned kajakken, som man gør ved almindelige havkajakker, men at man sidder oven på den. Det betyder, at man let og ubesværet sætter sig på kajakken, og at man kan sejle med både waders og vadestøvler på. Har man affisket en plads, skubber man kajakken i vandet, sætter sig på kajakken og padler videre til den næste.

Hvad enten man fisker i fjorden en forårsdag eller på yderkysten senere på foråret, så kan man nå at besøge mange pladser i løbet af en fiskedag. Og kajakkens lasteevne på i alt 200 kilo gør, at der er mere end rigeligt plads til kaffe, madpakke, vand, ekstra grej og hvad man ellers måtte ønske at medbringe – endda telt, sovepose og liggeunderlag, hvis man er ekspeditionslysten. Rønnest Kajakken er en let sejlet og meget stabil kajak.

 

Friluftsland

 

Til stand-up fiskeri monteres en bøjle, man kan støtte sig til – og den er placeret, så den ikke er i vejen, når man sejler.

Til stand-up fiskeri monteres en bøjle, man kan støtte sig til – og den er placeret, så den ikke er i vejen, når man sejler.

SIDEPONTONERNE monteres på få minutter i det dertil indrettede beslag bag sædet. Pontonen skubbes på plads og fæstnes med en tommelfingerskrue. Pontonerne gør, at kajakken nærmest ikke kan vælte, og selv med pontonerne monteret er kajakken faktisk stadig forholdsvis let at padle. Så hvis man trods kajakkens fornemme stabilitet stadig følger sig lidt usikker, så er der altså mulighed for at montere disse »støttehjul«.

De to sidepontonerne kommer rigtigt til sin ret, når man også monterer en høj bøjle foran sædet, som gør at man kan rejse sig op i kajakken og fiske fra stående position. Da jeg prøvede det første gang et par hunderede meter fra land, måtte jeg lige tage en dyb indånding, men dels var det ganske let at rejse sig ved at gribe fat i bøjlen, og dels gør pontonerne, at kajakken ligger fuldstændig stabilt i vandet, selv når man står op. Ved at støtte sig mod bøjlen står man fuldstændigt sikkert.

NÅR ANKERET er smidt, kan vi uden problemer dække et større område med vores fluer. Trods lidt bølgegang, ligger kajakken takket være pontonerne fuldstændigt stabilt.
Har man til sinde primært at fiske stående fra kajakken, kan man roligt stuve vadestøvlerne bag sædet, for det er kun er fordel ikke at have dem på. Jeg sejlede og fiskede bare uden vadestøvler, men Henrik påpeger, at et par neoprensko med gummisål er en klar fordel. Dels fordi man står bedre fast på kajakken og dels fordi man ikke risikerer at ødelægge sine vaders når man går land.

Men kajakken får man muligheden for at nå mange fine fiskepladser, der er umulige at nå fra land.

Men kajakken får man muligheden for at nå mange fine fiskepladser, der er umulige at nå fra land.

Det er en fantastisk fornemmelse at sejle ud forbi tredje revle, rejse sig og kaste ind i badekarret og på den måde dyrke regulært sight­fishing. Eller bare at ankre op 35 meter fra land og kaste ind mod land. At fiske fra kajakken stående gør selvfølgelig, at det er lige så let at kaste som ved vadefiskeri, og man kan faktisk ganske let dække vandet 360 grader rundt om sig. En stor fordel ved fiskeri fra kajak er, at man altid kan få vinden i ryggen.

Med pontoner og bøjle monteret er det stadig let at flytte sig – dels kan man faktisk padle kajakken fremad fra stående position ved at bruge pagajen som man gør i en kano, og dels giver bøjlen plads nok til at man kan sætte sig ned og padle almindeligt. Skal man flytte sig langt er det en fordel at afmontere bøjlen og stuve den bag sædet – den er fastgjort med blot to skruer. Pontonerne kan også afmonteres på få minutter og stuves bagerst på kajakken, hvis man skal padle en længere distance.

At kajakken virkelig er designet af en lystfisker ses ikke kun på de ovenfor beskrevne detaljer. Når man sidder i kajakken og fisker fra siddende stilling, så opdager man hurtigt, at »cockpittet« er optimeret, så der er så få ting som muligt, der kan gribe fat i linen. Udover to punkter, hvor rygstøtten er fæstnet, er der intet, der griber fat i linen. Den lille konsol foran sædet er udstyret med en kopholder og et lille »opbevaringsrum«. På konsollen kan man også montere en stangholder. Konsollen holdes fast af en elastik, så man kan fjerne den – så de er adgang til opbevaringsrummet.

Stuverummet på Rønnest Kajakken har en forholdsvis stor åbning, hvilket gør det let at få udstyret ind og ud.

Stuverummet på Rønnest Kajakken har en forholdsvis stor åbning, hvilket gør det let at få udstyret ind og ud.

Den sidste detalje, som virkelig afslører at produktet er gennemtænkt fra ende til anden – af en rigtig fisker – er de to stangholdere bag sædet, som holder stængerne op i luften og ud fra kajakken i en vinkel på ca. 45 grader. Formålet er, naturligvis, at give fiskeren mulighed for at dørge med to stænger. Hver en detalje udnyttes til at optimere mulighederne.
Alt i alt er de nye Rønnes Kajakker helt klart et nærmere bekendtskab værd – uanset om du fisker på kysten eller i åer og søer.

 

 

Fakta om Rønnest Angler:
Længde: 3,75 m.
Bredde: 80 cm.
Dybde: 43 cm.
Vægt: 28 kg (uden ekstraudstyr).
Lastevne: 200 kg.
Standardfarver: Lys, sand, rød, gul.

Standard udstyr:
Komfortsæde, pagajholder, regulerbare fodstøtter, kopholder, anker med kæde og anker tov, justerbar stangholder ved frontluge, to stangholdere bag sædet og beslag til montering af sidepontoner.
Alle modeller kan eftermonteres med pontoner, motor, sejl, sværd, stand up håndtag og mulighed for sammenkobling af to kajakker.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This