Den verserende sag om undsluppen sølvlaks skal undersøges til bunds, siger formand hos Dansk Sportsfiskerforbund.

Sølvlaks er kommet til de danske farvande, efter at den er smuttet fra Hjarnø Havbrug, som Fisk og Fri beskrev i går.

Men hvis man tror, at den sag bare kommer til at flyde hen, så kan man godt tro om igen. Dansk Sportsfiskerforbund, der opdagede, at fisken var undsluppet fra Hjarnø Havbrug, vil nemlig ikke lade sølvlaksen slippe af krogen. Det siger formand Verner W. Hansen til Fisk og Fri:

– Grundlæggende skal man have styr på sit havbrug. Men når man samtidig opdrætter fremmede arter, er det risikabelt, når de slipper ud. Der er jo tale om en stillehavslaks, og vi er bange for faunaforurening med en invasiv art, som kan true bestanden af ørreder og laks. Problemet er, at man i al hemmelighed har lavet dette eksperiment hos Hjarnø Havbrug med sølvlaks, og nu er der en usikkerhedsfaktor. Som hovedregel skal man ikke eksperimentere, og vi vil vende hver en sten i denne sag og følge den til ende, siger han.

Sølvlaks skal på ministerens bord

Han får opbakning fra Christian Rabjerg Madsen (S), som er næstformand for Miljø – og Fødevareudvalget. Han vil nu kalde Miljø- og Fødevareminister Espen Lunde Larsen (V) i samråd om sølvlaksen:

– Det er utilfredsstillende, at opdrætsfisk ender i den vilde natur. Vi skal have en vurdering fra Miljøministeriet, om det er et alvorligt problem. Jeg frygter, at denne invasive art har sygdomme med sig. Jeg har behov for, at vi kommer til bunds i denne sag. Det er ikke i orden, siger han til Fisk og Fri.

Tilladelse om import af sølvlaks

Fødevarestyrelsen har dog i dag meddelt Fisk og Fri, at Hjarnø Havbrug har haft tilladelse til at importere sølvlaks til landet. På vores henvendelse skriver de følgende:

– Fødevarestyrelsens tilladelse til import af fisk gælder de dyresundhedsmæssige forhold. Det kræves, at der for forsendelsen af fisk er udstedt et dyresundhedscertifikat udfyldt af afsenderlandets veterinærmyndigheder, der dokumenterer, at fiskene opfylder de dyresundhedsmæssige krav, der stilles ved sådanne importer. Dette er for at sikre, at der ikke importeres sygdomme, der kan spredes til vores egne fiskebestande.

Fisk og Fri har igen i dag forsøgt at komme i kontakt med Hjarnø Havbrug, men de er ikke vendt tilbage.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This