– I et projekt under Den Europæiske Hav- og Fiskerifond skal der udsættes op til 100.000 pighvar på velegnede lokaliteter i Guldborgsund. Allerede i år skal de første pighvar indfanges og stryges, så de kan udsættes til biologisk bekæmpelse af sortmundet kutling.

Guldborgsund er hårdt ramt af den invasive sortmundet kutling, hvilket blandt andet har vist sig i faldende fangster i fladfisk- og rejefiskeriet i området. Udsætningerne af pighvar er et tiltag for at mindske bestanden af kutlinger, og dermed give den oprindelige bestand af fjordrejer og fladfisk en chance for at komme sig. Pighvarren er valgt, da den beviseligt spiser kutlinger i stor stil. Tilmed er pighvar en af de mest værdifulde arter, vi har herhjemme, hvilket vil styrke kystfiskeriet i området.

Tidligere har DTU lavet lignende forsøg med udsætning af pighvar ved Karrebæksminde, og erfaringerne viser, at pighvar har en flot tilvækst i brakke områder, da fisken skal bruge mindre energi på at osmoregulere end eksempelvis i Nordsøen. Allerede om to år vil de fleste udsatte pighvarrer være op mod to kilo og dermed lige til at fange, spise eller genudsætte.

Projektets partnere er Københavns Universitet v/ Peter Rask Møller, Fishlab og Venøsund Fisk og Skaldyr. Projektet forventes færdig i slutningen af 2021.

 

Tohatsu

 

sortmundet kutling

Planen er, at de 100.000 pighvar, der udsættes, skal tynde ud i de mange invasive kutlinger i området.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This