Sejerø har i årevis været blandt mine favoritområder, når det kommer til kystfiskeri. Den lille vestsjællandske ø er ideel til en kort fiskeferie, og har ud over sine smukke kyster en helt unik charme, som ikke er svær at blive lidt småforelsket i

Af Gordon P. Henriksen

Lindehoved er en skøn plads til fluefiskeri i efteråret over det lille tangbælte. Bemærk lerskrænten i baggrunden. Dette er det eneste sted i Danmark hvor den sjældne tejst yngler i lerhuler.

Lindehoved er en skøn plads til fluefiskeri i efteråret over det lille tangbælte. Bemærk lerskrænten i baggrunden. Dette er det eneste sted i Danmark hvor den sjældne tejst yngler i lerhuler.

SEJERØ er sikkert ikke Danmarks bedste havørredhotspot. Langtfra egentlig. Der er også mange kyststrækninger, som er endnu smukkere, og færgeturen på en time er da også både dyr og besværlig. Men alligevel er Sejerø et af mine favoritsteder at kystfiske. Det er nu ikke fordi, jeg plejer at fange noget særligt – men øen, den er ganske særlig alligevel. For mig er det et af de fredeligste steder i Danmark, og jeg nyder i fulde drag det afslappende aspekt i fiskeriet, når jeg er på den skønne lille ø. Jeg er kommet her fast, siden jeg første gang besøgte øen som ungdomsskoleelev for at jage hornfisk. Siden da er et sommerhus blevet købt – og desværre solgt igen – men jeg rejser stadig dertil mindst en gang om året for lige at få lidt af den dejlige ø-stemning. Den lille lokalbrugs, havnegrillen og campingpladskiosken er en del af øens særlige charme, og er du på udkig efter en unik destination til en weekendudflugt, kan jeg i den grad anbefale øen.

En lille ø med charme – men også med gode kystpladser og chancen for en stor havørred

ØEN er ca. 10 kilometer lang, kun en til to kilometer bred og kyststrækningerne er enormt varierede, hvilket betyder, at det er stort set altid muligt at finde læ. Det er et skønt sted at fange hornfisk i maj måned, og de flade kan fanges adskillige steder det meste af året. Havørreden kan jo være drilsk, men der er næsten ikke noget sted, jeg hellere vil fiske efter den, end revet på nordspidsen af øen. Og ørrederne er her – også de store. Her får du en lille gennemgang af nogle af de gode pladser på øen.

Efteråret er nok den bedste måned til havørredfiskeriet på Sejerø. Her er der chance for de lidt større fisk kommer trækkende forbi.

Efteråret er nok den bedste måned til havørredfiskeriet på Sejerø. Her er der chance for de lidt større fisk kommer trækkende forbi.

GNIBEN er det officielle navn for den nordlige spids på øen. En stejl skrænt og et smukt gult fyr danner baggrund for, hvad jeg anser som det perfekte lystfiskerrev. Revet strækker sig langt ud, og man kan på en rolig dag vade flere hundrede meter ud og affiske det dybere vand på begge sider. Her er stærk strøm, store sten, muslingebanker og alt det man kan drøm­me om på et sådant rev – og jo, fisk er her også. Det er klart her, jeg har fanget flest havørreder, samt min største fra øen. Fiskene kan i øvrigt stå over alt på selve revet, men også på begge sider. Med andre ord – et mere end rigeligt område at fiske igennem, uanset om du fisker med flue eller spin. Husk endelig at bruge sund fornuft når du vader på revet og vad ikke for langt ud, når du er alene.

HELIKOPTERPLADSEN er der, hvor landingsbanen for evt. redningshelikoptere ligger. Er nogen akut syge eller opstår andre problemer, er der nemlig langt til fastlandet, hvis man skal vente på den næste færge. Men Helikopterpladsen er også navnet på en lækker lille bugt med en hel del ålegræs. I hornfiskesæsonen er dette en suveræn plads, og jeg kan da også huske fra min ungdomsskoledage, at denne plads af og til gav en havørred, der huggede på sildestrimlen bag buldoflåddet.

DET SYDLIGE REV er en ekstrem lang tange, der strækker sig flere kilometer ud i havet. Jeg mener at have hørt, at man ved lavvande på en rolig dag kan vade mindste fire kilometer ud i havet, men jeg vil på det kraftigste fraråde dette! Desuden er bunden stort set rent sand der, så det er primært en fladfiskeplads, og dem fanger man også fint fra pynten af uden at vade nogen vegne.

Sejrø-oversigtskortLERSKRÆNTEN (LINDEHOLM) er en skøn, skøn plads – især til fluefiskeri. Er vinden i vest, hvilket den ofte er, er her dejlig læ under de østvendte skrænter. Stranden er stenet, og et langt tangbælte går langs land med sand på ydersiden. Et perfekt lille havørredområde, som glimrende dækkes med fiskegrejet. Bemærk at området er yngleplads for tejsten. I øvrigt et af de eneste steder den yngler i lerskrænter i Danmark. Derfor er stranden fredet i perioden 15. april til 1. august.

 

Friluftsland

 

SKAGELSE HUG OG ESKEBJERG HUG er de to pladser, hvor der er dybest vand under kysten. Det kan være gode havørredpladser, men det er også her, at chancerne for kysttorsk er bedst. Jeg glemmer aldrig en aften i min ungdom, hvor to-kilos torskene stod i kø for at hugge på vores jigs og små pirke her. Desværre er der ikke parkering tæt på disse pladser, så de involverer en mindre gåtur.

Husk fredningen i foråret pga. den sjældne tejst.

Husk fredningen i foråret pga. den sjældne tejst.

BELLEVUE er kaldenavnet for øens mest børnevenlige badestrand, men det er vist også øens mest sandormevenlige strand. Her kan du i hvert altid stampe nogle orm til fladfisk, hvis bølgerne ikke går for højt.

HAVNEMOLERNE er selvfølgelig også pladser, der er værd at prøve. Der er dybt vand tæt på, og der kan fanges torsk, flade, ørred, hornfisk og sågar multer her. Har man børn med, er det et godt sted at fange krabber. Husk at tjekke hvor det er tilladt at fiske fra.

Revet på nordspidsen af øen er en drøm for lystfiskere. Det er stort set et stort havørredrevir det hele, og man kan bruge en hel dag på at fiske området af.

Revet på nordspidsen af øen er en drøm for lystfiskere. Det er stort set et stort havørredrevir det hele, og man kan bruge en hel dag på at fiske området af.

Yndlingspladsen – et lille, fint rev

DET LILLE REV er min personlige favoritplads. Jeg ved egentlig ikke, hvad pladsen hedder, og det er sådan set en af Sejerøs lidt hemmelige pladser. Men jeg syntes alligevel, I skal nyde godt af den. Ca. en kilometer syd for fyret på vestsiden, er der en lille pynt med et lille muslingerev foran. Strømmen løber stærkt rundt om denne lille lavvandede pynt, og fiskene står klar til at smaske sig i rejer og småfisk, der bliver revet fri af tangens sikkerhed. Hele bugten sydover har fine bundforhold til ørred, og den næste pynt er præget af store sten og huller – og skal bestemt også lige have et forsøg med. Denne pynt skulle i øvrigt være pladsen, hvor en havørred på 10,0 kilo blev taget for få år siden.

KYSTPLADSER er der rigeligt af. Dette var bare de mest oplagte og et par af mine personlige favoritter. Det er bare at søge videre selv og finde sine egne favoritpladser. God tur til den pragtfulde ø!

FÆRGE TIL SEJERØ
Færgen til Sejerø sejler fra Havnsø og overfarten tager ca. 55 minutter. Det koster 130,- for en voksen og 265,- for en bil tur/retur. I weekender og ferier er det ofte nødvendigt med en reservation. Du kan booke en plads og se tider på www.kalundborg.dk/faergerne

Overnatning på Sejerø
Der findes flere sommerhuse og ferielejligheder til udlejning på Sejerø. Campingpladsen har også små hytter til leje.
Her er lidt nyttige links
www.sejero.dk
www.sejeroe.dk
www.sejeroferie.dk
www.sejeroevandrerhjem.dk

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This