– Efter en corona-pause i 2020 finder Skjern Å Lystfiskerfestival for fjerde gang, sted i Skarrild ved Skjern Å i weekenden den 28 og 29 juni 2022, lyder det fra arrangørerne. – Som vanligt satses der på et par dage, hvor grejbranchens store og små navne præsenterer grejnyheder, og grej der kan få tænderne til at løbe i vand hos enhver lystfisker. Gæsterne kan opleve kendte fluekastere og dygtige fluebindere – samt oplevelser, events, workshops og foredrag, der sætter krydderi på en weekend med socialt samvær og hygge.
Udstillere
På festivalen vil Fairpoint Flyfishing, Sage, Rio, Korsholm, Salmologic Anderson Pontoon, Näm, MinFlue, Andersen Fishing og andre udstillere præsentere de sidste spritnye og spændende grejnyheder.
Foredrag og dialogmøder
I en række foredrag og dialogmøder sætter festivalen fokus på natur, miljø og fiskeri. Blandt andet får festivalen besøg af biolog Kaare Manniche, der fortæller om problemerne med skarven, der truer bestanden af laks. Biolog Lars Brinch Thygesen vil fortælle, hvordan det går med det danske vandmiljø. Formanden for Danmarks Sportsfiskerforbund, Torben Kaas, vil sætte fokus på forbundets virke. Frederik Lorentzen vil fortælle, hvordan du tager bedre fiskefotos, Christian Skov om Fangstjournalen, og Henrik Leth føre tilhørerne ind i en forunderlig verden af oplevelser, som fiskeguide i Norge.
Landets dygtigste fluekastere
Som vanlig vil de dygtigste danske fluekastere, holde små kurser i fluekast og give opvisning på en vandfyldt kastebane. Her kan nævnes den internationalt kendte fluefisker og fluekaster Henrik Mortensen, der har fanget over 3000 laks og guidet nogen af verdens berømtheder. René Gerken, der arbejder som professionel fiskeguide og holde kurser i fluekast. Bue Poulsen, der er indehaver af danmarksrekorden i kast med fiskestang – et kast på ikke mindre end 232 meter. Ronny Lagoni, der har været aktiv kasteinstruktør siden 2005, og gennem artikler, fluebindingsfilm og Fluekaste-DVD’en “Casting and Strategy” har arbejdet på at inspirere lystfiskere til at tænke deres fiskeri i nye rammer. Danmarks ukronede fluekastedronning Silja Longhurst og hendes partner Lasse Karlsson, der begge flere gange har været danmarksmestre i fluekast.
Fluebinding
Silkeborg Fluebinderlaug stiller med en række af laugets dygtige fluebindere. Martin Votborg har gjort sin fluebinderhobby til sit arbejde og binder fluer på minflue.dk. Andre fluebindere er Gerhardt Lund Andersen, Mogens Hansen, Casper Andersen og Ronny Lagoni Thomsen.
Pileflet, læderarbejde og anden kunst
Pilefletteren, Anne Schroll, der har været med til alle Skjern Å Lystfiskerfestivaler, stiller traditionen tro op igen med et stort udvalg af sine flotte, unikke flettede fiskekurve. Erik Munch Christensen og Art Merk udstiller og sælger fantastiske læderarbejder.
Den velkendte kunstner Lars Østergaard Jensen, der har lavet årets Skjern Å Lystfiskerfestivalplakat, vil også være at finde på festivalen, med en samling af sine tegninger og akvareller af natur og fisk.
Gammelt fiskegrej
Dansk Grejsamlerklub besøger festivalen med en udstilling af gammelt fiskegrej. Fiskeskolen stiller op ved Højkilde Fiskesø, hvor der vil være fiskeri og hygge for børnene.
Foreningsliv og organisationer
Af lystfiskerorganisationer vil du kunne møde Lystfiskerforeningen for Skive og Omegn, Danmarks Sportsfiskerforbund, Herning Ikast Sportsfiskerforening, Silkeborg Fluebinderlaug, Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Center for Vildlaks, Laksens Hus, Lystfiskerforeningen af 1926.
Gratis fiskeri
Festivalgæster og aktører vil have mulighed for fiskeri på en strækning af Skjern Å, ligesom der er mulighed for overnatning på festivalcampen – i sommerhus, bed and breakfast eller på det nærliggende hotel Skarrildhus.
Lokalsamfundet og lystfiskere samles
Lokalsamfundet og Skarrild og Stakroge borgerforeninger har taget Skjern Å Lystfiskerfestival til sig og bakker op om festivalen. Det har ført til et samarbejde, der betyder at det i 2022 vil være borgerforeningerne, der står for forplejningen på festivalpladsen
Bag festivalen står Lystfiskerforeningen af 1926 i samarbejde med, Herning Ikast Lystfiskerforening og Silkeborg Fluebinderlaug.
Støtte til vildlaksen i Skjern Å
Et eventuelt overskud fra festivalen, går ubeskåret til vandpleje og ophjælpning af de vilde laksefisk i Skjern Å-systemet. I år er et eventuelt overskud øremærket Danmarks Center for Vildlaks, der har svære kår og en dårlig økonomi – ikke mindst grundet de store prisstigninger, vi ser i øjeblikket. Nils Svalebøg fra Skjern Å Lystfiskerfestival siger:
– Vi skal skønne på, at vi har vildlaks i Skjern Å, og på de værdier vildlaksen giver lystfiskerne samt ikke mindst lokalsamfundet. At vi har laks i de vestvendte, danske vandløb og i Gudenåen, skal for en stor del tilskrives fiskemester, Søren Larsen og Danmarks Center for Vildlaks. Uden deres fantastiske avlsarbejde og vandpleje havde vi ikke haft de laks og det laksefiskeri vi har i Danmark i dag.
Driften af Danmarks Center for Vildlaks har ikke været uproblematisk de seneste år. – Lige nu er driftsomkostningerne steget så meget, at det er svært at få det til at løbe rundt. Med udsigt til et underskud på 1 800 000 kr i 2022, ser det lige nu sort ud.
Staten er gennem EU forpligtet til at bevare den totalfredede vildlaks, og man må håbe på, at politikerne kan finde ud af, at sætte vildlaksen på Finansloven. – Så store beløb er svære at skaffe på anden måde.
Vi lystfiskere må støtte op om Danmarks Center for Vildlaks og avlsafdelingen ved Skjern Å, så godt som vi kan. Velvidende at det kun kan blive en dråbe i havet, har Skjern Å Lystfiskerfestival 2022 besluttet, at et eventuelt overskud fra festivalen, samt fra en velgørenhedsauktion på festivalen, skal gå til Danmarks Center for Vildlaks