Et sensationelt fund af en søhest i Kalundborg Fjord er netop blevet rapporteret til Fiskeatlasset ved Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Fisken blev fundet af David Jensen fra Kalundborg, der ledte efter rav i strandkanten. Heldigvis tog David den døde søhest med hjem, og han har i dag indleveret den på Zoologisk Museum, som er en del af Statens Naturhistoriske Museum. ”Det er den første dokumenterede søhest fra danske farvande over 50 år, så der er virkelig tale om en sjælden gæst”, siger Peter Rask Møller, der er kurator for fiskesamlingen på Statens Naturhistoriske Museum. ”Vi har sammen med DTU Aqua i mere end ti år kortlagt de danske fisks udbredelse i et projekt kaldet Fiskeatlasset, og søhesten er en af de arter, vi har håbet pa? ville dukke op. Den har nemlig bredt sig nordpå i Den Engelske Kanal, som er dens nærmeste rigtige levested”, tilføjer Peter Rask Møller.

To arter af søheste i Danmark

Der findes to arter af søheste i Nordvesteuropa og begge er kun med sikkerhed fundet en enkelt gang tidligere i danske farvande. En kortsnudet søhest (Hippocampus hippocampus) blev fundet levende i Svendborgsund i 1952, mens en almindelig søhest (Hippocampus guttulatus) blev fanget ved Faaborg i 1964. Begge disse er gemt på museet Naturama i Svendborg. I forbindelse med Fiskeatlassets kortlægning er der indrapporteret yderligere fire observationer af søheste, men ingen af disse er dokumenterede med fotos eller lignende, og det vides ikke, hvilke af arterne der var tale om. Den nye søhest fra Kalundborg er en kortsnudet søhest.

”Det er muligt, at den har opholdt sig i vore farvande hele sommeren, men er bukket under for kulden og er blevet skyllet i land af stormen Ingolf i sidste uge” siger Henrik Carl, der er leder af Atlasprojektet. ”For os forskerne er sådan et fund mere være end fiskens vægt i rav”, tilføjer han. Han håber, at fundet vil inspirere folk til at holde ekstra godt øje, når de snorkler eller går tur ved stranden og hører også meget gerne fra folk, der tidligere er stødt på søheste herhjemme. Hvis man fanger en levende søhest, skal den genudsættes, da søheste er omfattet af CITES-reglerne for truede arter, men man må meget gerne tage et foto med mobilen først – og sende det til Fiskeatlasset på e-mail: fiskeatlas@snm.ku.dk

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This