At fange en sandart på flue fra flydering er noget, som de færreste har prøvet, men det er så absolut muligt, hvis du spiller dine kort rigtigt. Her giver Steffen Schultz dig en række tips, som bringer dig nærmere målet.
AF STEFFEN SCHULTZ
AT FANGE EN SANDART er ikke altid lige let – især ikke hvis det skal være på flue. Selv dyrker jeg primært mit fiskeri i lavvandede søer eller langsomt flydende åer eller kanaler, hvor der er en god stor bestand, så det ikke bliver alt for svært.
Hvis ikke der skal blive for langt imellem snapsene, er det ekstremt vigtigt at have et ekkolod, så man har en realistisk chance for at finde fiskene. Ideelt set er vandet, hvorfra fluesandarten skal fanges – ikke mere end 5-6 meter dybt, hvilket betyder, at jeg kan bruge en synke 3 line. Aller helst vil jeg dog bruge en synke 1 eller intermediate line med en synke 3 tip, hvilket set i min optik er det mest behagelige at fiske med. Står fiskene på dybder over 8-10 meter, bliver det svært at få fluefiskeriet til at fungere på en måde, hvor det også er sjovt.
På otte meters dybde foretrækker jeg synke 5-7 liner. Sørg for at running linen ikke er flydende, da det vil give en alt for stor bue i vandet, som kommer til at koste fisk, fordi man mister følingen med huggene. Jo mere direkte linen skærer gennem vandet ned til fisken, desto bedre er det. Når vandet er klart, er det bedst at fiske i svagt lys morgen eller aften, men på overskyede og blæsende dage kan der også være godt om dagen. Vande med ringe sigtedybde er helt generelt ofte de letteste, og den bedste periode i vande med smelt er ofte perioden indtil juni, hvor disse eftertragtede byttefisk ikke står alt for dybt.
Fiskeimitationer i naturlige farver til sandart
Jeg foretrækker helt klart at fiske med fiskeimitationer i naturlige farver, men bruger ofte materialer med kraftig UV-refleksion – især når vandet er uklart. Oftest er mine fluer simple streamere på 12-20 cm, som jeg fisker på en #9-10 stang med god rygrad. Jeg kan dog også rigtig godt lide #7-8 stænger til lidt mindre fluer med wiggletails eller jigfluer, der kan være yderst effektive i de mere skrigende farver. Hvis du ikke selv er god til at binde fluer, kan du få nogle superfede af slagsen til sandart på www.streamersbygunnar.com, www.adh-fishing.de eller www.wunschfliege.de.
Når det er sagt, så er den overordnede taktik samt evnen til at finde fisk på ekkoloddet langt mere vigtigt end detaljer i flue- og grejvalg.
Fluefiskeri fra flydering med årer
En flydering uden årer går alt for langsomt, så jeg foretrækker helt klart en med årer. Jeg bruger en Sevenbass Flatform, som har rigeligt plads til et par stænger med forskellige liner samt ikke mindst det vigtige ekkolod med sidescan og plotter.
At kende dybderne kan være vigtigt, så hvis ikke der er et Navionics kort over området, så laver jeg gerne mit eget, hvilket du kan læse mere om på side 26. De billeder du ser i denne artikel er taget på en dag, hvor der ikke skete særlig meget med en normal relativt hurtig indtagningshastighed.
Da variation ofte er koden, sænkede jeg indtagningshastigheden, hvilket ofte giver nogle mere voldsomme hug i synkefasen. Det skete også her, men hvad det var, fandt jeg ikke ud af, for jeg bommede dem. To af dem mindede om forsigtige sandart hug…
Når jeg fisker på denne måde kigger jeg altid meget på skærmen – enten for at spotte fisk eller se ændringer i dybden under mig. På seks meters dybde ser jeg pludselig et par goder ”bananer”, der helt klart må være nogle større rovfisk – samt et par fouragerende fisk på kanten af skrænten på min side-scan.
Jeg skynder mig at lægge et waypoint, hvorefter jeg ror lidt væk, så jeg kan komme til at kaste til fiskene med min streamer. Det er sjældent at se gedder i grupper på denne måde, så jeg håber på en sandart.
Sandart på fluen
Hverken i første eller andet kast sker der noget. I tredje kast lader jeg min sink-tip synke i 10 sekunder, inden jeg begynder indtaget. Jeg holder skarpt øje med hastighedsmåleren på plotteren, så jeg bliver i samme position, fordi jeg ved, at det sjældent fungerer godt at drive med vinden til dette fiskeri. Årsagen er blandt andet, at det ofte giver de bedste resultater at fiske agnen ultra langsomt samt give fluen god tid til at synke. Særligt, når der fiskes på større fisk, er det ekstra vigtigt, at det hele sker i slow motion.
Pludselig kommer hugget – brutalt, som et lyn fra en skyklar himmel. Når de større sandart hugger, er man ikke i tvivl – for de hugger dybt og hårdt i en grad, så streameren ofte er kroget dybt i fiskens mund. Efter en hård fight med sandartens klassiske nedadgående ryk, kommer en flot 78 centimeters fisk til overfladen: Hvilken fantastisk belønning på fluestangen og lidt af et kick at fange en fisk, som man har spottet direkte på loddet.
Den stærke vind har fået mig til at drive ud af kurs, så efter at jeg har genudsat fisken, ror jeg tilbage til det waypoint, som jeg lagde, lige inden fisken huggede. At fiske uden plotter er som at fiske i blinde, så jeg er glad for den mulighed moderne elektronik giver for et effektivt fiskeri.
Sådan finder du sandarterne
Sandarterne bevæger sig som regel ikke så meget – og hvis de forsvinder, så kommer de ofte tilbage efter et stykke tid. Ofte er fiskene territoriale – hvilket er endnu mere udtalt på steder, hvor der er rift om de gode steder, som ofte er for foden af en skrænt – eller lige foran. Ofte er det let at spotte aktive fisk på ekkoloddet, da de ofte viser sig som ”bananer” over bunden, men hvis de hviler sig på bunden, kan de ofte være ret svære at spotte på loddet. Men – har du nogle gode waypoints, så affisk dem gerne – også selvom du ikke spotter fisk, for nogle gange ligger de på bunden, uden du kan se dem – og så er du det helt rette sted, hvis de pludselig kommer I jagthumør.
Tilbage til de gamle sandartpladser
Denne dag vælger jeg ikke at søge efter nye fisk på loddet, men beslutter at afsøge gamle pladser, som jeg ved plejer at producere fisk. Og det giver pote. Jeg har ikke fisket længe, inden det giver endnu et solidt ryk i stangen, som nærmest bliver flået ud af hånden på mig… Fisken, der viser sig at være 85 centimeter, giver en suveræn fight.
Fluefiskeriet er ofte noget sværere end fiskeri med spinnestangen, for det er ikke så nemt at have god føling med, hvor man er i forhold til bunden. På spin mærker man let, hvis agnen bumper hen over bunden, mens man med fluestangen nærmest først mærker bunden, hvis man sidder fast i den… Netop af denne årsag, er det en god ide ikke at bruge for mange forskellige kombinationer af fluer og liner, så man lærer de enkelte set-ups ordentligt at kende og får god føling med, hvor dybt fluen fisker under forskellige forhold.
Hvilken dybde står sandarterne i?
Hvis man på 5 meter vand ser en sandart på 2,5 meters dybde, er det optimalt at fiske den cirka 2 meter nede og præsentere fluen, så den synker langsomt ned mod fisken. På en synke 3 line vil det ofte betyde, at man ikke skal lave et alt for langt kast, for ellers synker fluen måske for dybt under de lange indtagningsstop. Står fisken derimod dybere på fx 4-5 meter kan det ofte svare sig at præsentere fluen med et lidt længere kast, så der er mere synkeline ude til at få trukket fluen ordentligt ned.
Med min 85 centimeters fisk er jeg egentlig godt tilfreds, men enhver der stopper, når det går godt, har kun sig selv at bebrejde, når man går glip af noget… Jeg ror derfor tilbage til spottet, men der er desværre ikke den store aktivitet længere. Jeg ser nærmest intet på loddet, men fisker ufortrødent videre – vel vidende, at fiskene sikkert er inden for en radius af 50 meter. Intet sker, så jeg skifter min streamer til en ny farve, hvorefter der er kontant afregning med en flot fisk på 75 centimeter.
Husk at lægge sandart waypoints
Ved hvert hug lægger jeg et waypoint, hvilket giver et rigtig godt billede af, hvor fisken er, så jeg altid kan finde tilbage til de bedste områder. I denne sø er der tre områder, hvor jeg har fået masser af fisk – og så har jeg ellers aldrig fået så meget som en eneste fisk i nogle af de mange andre områder – selv om jeg har fisket der en del. Dette understreger vigtigheden af at plotte sine fisk, så man fremover gør det lettere for sig selv at fange disse fantastiske fisk.
Artiklen blev oprindeligt publiceret i Fisk & Fri 3/2022