Vandet her ved Lerkenfeld Gods plejer at være noget af det roligste vand i åen. I søndags var det som at stå og betragte en mindre lakseelv i Norge. Der var smæk på vandet!LERKENFELD Å åbnede d. 16. januar op for det længe ventede grønlænderfiskeri anno 2011. Alt imens de sidste havørreder trækker af den mørke gydedragt og begiver sig tilbage til fjorden for at æde sig fede, jagter lystfiskerne de hugvillige grønlændere i årets første fiskemåneder.

Flere steder var åen løbet over dens bredder og de normale standpladser, var derfor ikke til at kende. Her ses et af skiltene, som angiver et fredningsbælte ifm. et større omløbsstryg, som står under vand.En halv snes trofaste lystfiskere fra Sportsfiskerforeningen Pirken trodsede rygter om forhøjet vandstand og mødte et meget sjældent syn, da de kastede et blik på Lerkenfeld Å i søndags. Flere steder kunne man ikke se åen for bare vand!

Vandstanden i åen var uden for toppen af Vesthimmerlands Kommunes vandstandsskema, der ellers går til 2,4 meter! Det vurderes, at vandstanden flere steder var 1,5-2,0 meter over det normale, hvilket selvfølgelig betød oversvømmede marker og spang samt grumset og oprørt vand. Flere steder var spangene, som bruges til at forcere små tilløb, dækket af en halv meter vand. Her taler vi om spang, der flere steder er mere end en meter over vandspejlet! Det er bestemt ikke hverdagskost, når man under normale forhold kan vandre over åen i skridtstøvler og tørskoet kan forcere åens små tilløb via de dertil indrettede spang.

Fisk & Fri’s tidligere praktikant, Carsten Rømming Sørensen, var taget til Lerkenfeld Å på åbningsdagen i håb om at få grønlænderne i tale, men gav op efter to timers billedsafari langs med åen. Det var totalt umuligt at fiske med flue, men enkelte forsøgte dog med blink og spinnere – desværre uden held. Så det eneste man kunne gøre, var at finde kameraet frem og få en sjælden oplevelser foreviget.

Faldet her ved dambruget er normalt på ca. 1,5 meter. I søndags var der kun 30 cm tilbage inden vandet røg over kanten!Lindenborg Å, der også har udløb i Limfjorden, kunne heller ikke se sig fri for forhøjet vandstand. Dog ikke i samme omfang som Lerkenfeld Å, men fangstresultaterne var desværre det samme – nul fisk til de fremmødte lystfiskere. Der er endnu ikke rapporteret fangster på nogle af foreningernes hjemmesider, men mon ikke lystfiskerne i det nordjyske tager revanche, når vandet er løbet af åen igen.

Her på redaktionen ser vi frem til en god sæson i de danske åer og ønsker alle knæk og bræk i 2011!

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This