3-lags princippet er et enkelt og velfungerende system, hvor de forskellige tøjlags egenskaber samlet set yder en optimal komfort. En åndbar jakke yder for eksempel slet ingen effekt, hvis ikke også de underliggende tøjlag er svedtransporterende.
Der er altså ingen grund til at ofre tusindvis af kroner på en god jakke, hvis man undlader at købe en funktionel undertrøje og mellemlag.
Målsætning med 3-lags princippet er, at skabe en “beklædnings-termostat” der holder dig varm og tør – også under krævende vejrforhold. Det er vigtigt at holde kroppen tør og derved undgå nedkøling. Det er derfor essentielt:
- At have tætsiddende, svedtransporterende undertøj (1. lag)
- At have mellemlag (2. lag), som er afstemt efter aktivitetsniveau og krav til isolering
- At have en skal (3. lag.) mod regn, vind, bølger, slud, sne og så videre
1. lag: Undertøj
Groft sagt findes der to muligheder for valg af første lag. Syntetisk eller naturligt.
Syntetisk undertøj fremstilles blandt andet af polyester og er mest anvendt, hvis man har et meget højt aktivitetsniveau. Polyester er mere slidstærkt end merinould.
I dag er merinould det mest populære materiale blandt naturmaterialerne – og i det hele taget. Det er temperaturregulerende, så det kan frigive varme og sikre, at huden ikke nedkøles. Ulden varmer/frigiver energi, uanset om den er gennemblødt eller tør.
Teknisk foregår det ved, at sved/damp transporteres fra huden og gennem undertøjet til dets yderside. Her fordeler den sig og fordamper.
Egenskaben med at regulere varmen gør, at undertøj i merinould kan bruges året rundt. Et godt fif, når man bruger uldundertøj, er at vaske det så lidt som muligt, da det derved bevarer sine gode egenskaber længst muligt. Hæng istedet tøjet til luftning udenfor, da det i sig selv har en rensende effekt – ikke mindst i frostvejr.
Se hele vores udvalg af varmt undertøj HER
2. lag: Det isolerende
Fleece er nok det mest anvendte materiale til fremstilling af mellemlag, da den opkradsede struktur kan binde en masse luft mellem fibrerne – og det er luften, der giver varmen.
Det har desuden evnen til at opsuge og videretransportere overskydende sved/damp. Og så tørre det meget hurtigt.
Fleece er som regel fremstillet af polyester og ofte af genanvendt plastemballage. Fleece findes i dag i mange varianter og ikke mindst kvaliteter.
Forskellen på en god og en mindre god fleece er først og fremmest, hvor meget luft der bindes i materialet, og derved hvor varmt det er ved praktisk brug.
Derudover fnulrer en billig fleece ofte hurtigere end en dyrere fleece og ser dermed mere slidt ud.
Amerikanske Polartec er den førende fleece-producent på markedet og stort set alle store mærker laver tekniske mellemlag med Polartec-fleece.
Polartecs fleecematerialer er kendt for høj varme/vægt-ratio, forrygende svedtransport, åndbarhed og i det hele taget høj kvalitet.
Man kan også få mellemlag i uld, hvilket også giver en rigtig god isoleringsevne. I forhold til fleece bliver det dog tungere og tørrer langsommere, når det bliver vådt.
Endelig er der også kommet mellemlag med kunstfibre – til tider kaldet kunstdun. Det skaber et luftrum mellem din krop og jakken/bukserne, som balancerer mikro-klimaet og holder rigtig godt på varmen. Og det er nok den varmeste type af mellemlag.
Materialet er stadig varmt, hvis det bliver vådt. PrimaLoft er det mest kendte af den nye type materialer, men der er også mange andre på markedet.
Der er mange gode mellemlag at vælge imellem. Se dem HER
3. lag: Det vandtætte
Yderlagets vigtigste opgave er at beskytte mod elementerne – som regn, sne og vind. Det er dog vigtig at forstå, at åndbar beklædning kun er i stand til at “ånde” damp – ikke decideret sved i væskeform, hvorfor kendskab til og korrekt brug af de underliggende tøjlag er af afgørende betydning.
Hvis der dannes kondens på indersiden af yderlaget, kan det i visse tilfælde føles som om, at det er utæt.
Det yderste lag kaldes undertiden også for hardshell. Der kan være meget stor forskel i både anvendelse og udseende på det yderste lag, men det er opbygget efter samme grundkonstruktion.
En hardshell består af minimum to, og ofte tre, elementer: Et ydermateriale, et vandtæt lag og eventuelt et tredje lag.
Ydermaterialet er ikke i sig selv vandtæt. Dets funktion er at tage imod det slid, der kommer udefra. Desuden er ydermaterialet oftest imprægneret, for at forhindre at det suger vand.
Imprægneringen har ikke noget at gøre med vandtætheden, men er derimod vigtigt for åndbarheden og komforten. Hvis ydermaterialet bliver gennemblødt, bliver beklædningen tungere, og vil ånde dårligere, da det gennemblødte lag vil forhindre varmen og fugten fra kroppen i at passere – uanset membranen.
Det er også derfor, man genimprægnerer skalbeklædning, når det suger vand for hurtigt: for at bevare åndbarheden og komforten.
Det vandtætte lag – membranen eller coatningen – som sidder på bagsiden af ydermaterialet, gør beklædningen vandtæt.
Tredje lag beskytter membranen mod slid indefra. Helt billig, vandtæt beklædning har ikke altid noget tredje lag, og derfor er slidstyrken også meget lav. Det tredje lag kan laves på flere forskellige måder.
Enten kan man lime et indermateriale på membranen, hvilket giver et relativt let produkt. De kaldes for 3-lags produkter eller skaljakker og -bukser. Et alternativ er et isyet foer, som sidder løst, men som stadig yder beskyttelse mod membranen.
Det giver et lidt tungere resultat, men samtidig et mere slidstærkt produkt.
Se al vores skalbeklædning i webshoppen. Jakkerne finder du HER og bukser finder du HER
Kilde: Jakob Sørensen/Geoff Anderson