Ja – hvem skulle have troet, at målrettet fiskeri efter heltling var muligt, men alt kan ske i disse artsfiskertider:

– Med 88 arter fanget i Danmark, må man se sig om efter de lidt mere specielle arter, fortæller Brian Kristensen. – Heltling var dog en af de arter, som jeg umiddelbart havde afskrevet. Dels lever den kun ganske få steder i Danmark, og dels lever den efter sigende af ganske små fødeemner.  Men godt inspireret af en nylig fangst af den måske første stangfangede heltling i Danmark, måtte det have et forsøg. 

– Forsøget blev gjort sammen med min dygtige fiskemakker Mark Hemmingsen. Vi fik ordnet medlemskab, som gav bådadgang til den valgte sø, og vi fik lånt os frem til batteri og ekkolod. Turen var efter endt arbejde og foregik i det flottest tænkelige vejr. Vi havde lavet hjemmebundne rigs med små kroge samt sabiki-rigs ligeledes med små kroge, så vi følte os klar til udfordringen. Det skulle dog vise sig at blive særdeles svært. Vi kunne ikke rigtig lokalisere stimerne, og når vi endelig fik stimer på loddet, var de som regel både små og hurtigt væk igen.

– Vi fiskede ind i skumringen uden at have fanget andet end et par mindre aborrer samt en enkelt gedde som bifangst, som naturligvis grundet fredningen hurtigt fik friheden igen. Vi havde ikke opgivet projektet, men havde nok fået mere respekt for, hvor svært udfordringen kunne blive. 

– Tur nummer to blev næsten en spontantur, da vejret og især vinden lige pludselig så godt ud. Denne gang fokuserede vi 100% på fiskeriet med sabikiforfang, som dog delvist var agnede med regnorm. Igen måtte vi kæmpe noget for at finde fisk, men vi så dog jævnligt fisk på loddet. Men var det heltlinger eller blot aborrer, skaller eller løjer…? Aborrer var der i hvert fald dernede i dybet, da vi fik fanget 2-3 stykker, men der var også hug, som slet ikke lignede aborre-hug, så vi bevarede håbet. 

– Vi fandt et lille område, hvor der på loddet så ud til at være en del fisk inden for et mindre område. Her så vi ikke store stimer, men der kom jævnligt mindre stimer forbi. På dette sted fik vi flere af de førnævnte forsigtige hug, men lige pludselig blev en fisk hængende på mit sabikiforfang. Og helt utroligt var det en heltling. Jublen i båden var stor. Art nummer 89 i Danmark og 93, hvis man medregner P&T fangede fisk. Denne heltling var formentlig blot den anden heltling fanget på fiskestang i Danmark. Det er mildest talt godkendt.

Den første heltling blev iøvrigt fanget af Lars Henrik Radant.

 

Kystblink Harald Nyborg

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This