Poul Tvilling Jensen fangede otte eksemplarer af arten rygstribet pelamide, Sarda sarda, i bundgarn ved Skagen d. 7 september. Jovist der er tun i Danmark!

Foto: Thomas Hansen, Arne Jørgensen & Søn A/S, Strandby. EFTER AT LANDET i de seneste uger har været ramt af en mindre tun-feber, er der nu endelig fanget og dokumenteret en tun-art i danske farvande, fortæller Henrik Carl fra www.fiskeatlas.dk I forgårs d. 7/9-2010, fangede fisker Poul Tvilling Jensen otte eksemplarer af arten rygstribet pelamide, Sarda sarda, i bundgarn ved Skagen. Fiskene vejede 1-2 kilo, men arten kan veje op til 6 kg. Fiskene blev solgt på auktionen i Skagen, men takket være Thomas Hansen fra Arne Jørgensen & Søn A/S lykkedes det at sikre et eksemplar til Danmarks nationale samling af naturhistoriske objekter – nemlig Statens Naturhistoriske Museum – nærmere bestemt Zoologisk Museum ved Københavns Universitet.

I fiskeatlassets database er der pt. 29 registreringer af rygstribet pelamide fra danske farvande. Den seneste er fra 1995, hvor et eksemplar blev fanget i Kattegat. De øvrige fangster er gjort mellem år 1900 og 1965, så det er ikke en fiskeart, der fanges ret ofte i vore farvande. Den er udbredt i store dele af Atlanterhavet og yngler i Middelhavet og ved Marokko.

I den seneste tid har fiskere og biologer set store mængder af springende hornfisk i det nordlige Øresund, og det har vakt minder og håb om, at det er store atlantiske tun, Thunnus thynnus, der er tilbage i Øresund (se link). Desværre er der endnu ikke fundet dokumentation i form af fotos, video eller fangster. Det tætteste vi kommer er fangsten af en mindre tun-art – formentligt en bugstribet bonit (Katsuwonus pelamis) – for en månedstid siden nord for Ven. Desværre blev denne fangst ikke sikkert artsbestemt, før den blev spist – et tilbagevendende problem med de små tun-arter i Danmark.

Fisk & Fri glæder sig til at bringe nyheden om den første stangfangede tun I Danmark i dette årstusind og opfordrer hermed alle optimistiske lystfiskere til at give det et forsøg. Evig lystfiskerære vil blive tildelt den som dette lykkedes for og vi smider et livsvarigt abonnement på Fisk & Fri oven i hæderen til den forgyldte fisker, for hvem det lykkedes!

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This