I lørdags blev den så vidt vides første rygstribede pelamide – atlantic bonito på engelsk – fanget i Danmark. Det er pt ikke lykkedes at komme i kontakt med fangeren, men vi har set fotos og fået bekræftet fangsten af flere uafhængige kilder, blandt andet Fiskeatlassets Henrik Carl:

– Der er en del danskere – inklusiv mig selv – der tidligere har fanget denne art, men det har været i svensk farvand. Fisken fra i lørdags er taget i dansk territorialfarvand – og oven i købet fra land. Den opsigtsvækkende fangst blev gjort ved Kronborgpynten i Helsingør. Det er svært at bedømme vægten ud fra fotos, men den har nok været i omegnen af 1,5-2 kilo. Arten forveksles tit med bugstribet bonit, der på engelsk kaldes skipjack tuna. Denne art er dog ikke dokumenteret fanget i Danmark. For at undgå forveksling er det derfor bedst at bruge det officielle danske navn – rygstribet pelamide.

– Der er tidligere blevet gjort mange fangster af denne art i Danmark siden 2010, men alle fangsterne har været gjort af erhvervsfiskere. Eksempelvis 1000 fisk, som blev taget i garn i et bundgarn ved Skagen i 2016. Siden 2018 er der dog ikke landet mange af erhvervsfiskere – og den sidste jeg har hørt om er fra tidligere på året, hvor der blev taget én i garn ved Juelsminde.

– Som lystfisker kan du roligt forberede dig på den vildeste fight, hvis du fanger en – og det kan i praksis ske ved en hvilken som helst kyst i Danmark. Pelamiden svømmer nemlig dobbelt så hurtigt som en makrel, så det gælder om at have godt med line på hjulet! Den største registrerede fisk af arten var 95 centimeter – og kroger du sådan en, så kan du roligt regne med ikke at lande den før den har tømt spolen. Den rygstribede pelamide kan nok bedst beskrives som en makrel på speed, slutter Henrik Carl, der ud over Fiskeatlasset arbejder for Statens Naturhistoriske Museum.

Hvis du som fanger – eller en der kender fangeren – læser dette, så kontakt meget gerne redkationen på telefon 30 70 02 36, så vi kan få hele historien om den vilde fangst

ARKIVFOTOS. HENRIK CARL, FISKEATLASSET

 

Jans Lystfiskershop

 

Henrik Carl med en flot rygstribet pelamide fanget i Sverige.

      Henrik Carl med en flot rygstribet pelamide fanget i Sverige. Fisken for oven blev fanget i et garn ved Mosede.

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This