Ruben rekordlaks fra Øresund er en laks med gener fra Ätran – altså en vestsvensk laks – og ikke en Østersølaks. 3-11-11 – 15,6 KILO BLANK LAKS og givetvis en Øresundsrekord – hvem husker ikke det. Det var, hvad 78-årige Ruben Rasmussen hev op af Øresund på kuttertur med Havstrygeren i marts måned. Det var endda en fangst, der udløste et Ambassadør hjul som en af rekordfiskene i Fisk & Fri nr. 3, 2011.

Laksen blev efterfølgende taget under lup af professor Einar Eg Nielsen fra DTU Aqua. Og resultatet af den undersøgelse ligger nu klar.

Til historien hører, at laksen blev fanget i den nordlige del af Øresund ud for Ålsgårde. Den var fem år gammel, hvor dens to første leveår var tilbragt i ferskvand. Men på trods af den voldsomme størrelse og måske lidt bastante form, som fisken havde, ville de fleste vel tro, at der var tale om en Østersølaks – alá dem vi kender fra Mørrum, Emå, Byske osv. Det er det dog ikke, som Einar Eg Nielsen forklarer:

– Jeg er for længst holdt op med at vurdere fiskens herkomst på baggrund af form. Når man har elfisket laks i mange vandsystemer, som jeg har – så ser man hvor forskellige, de kan være. Jeg har større tiltro til analyse, forklarer Einar over telefonen.

Og i dette tilfælde er analysen klar:

– Der er tale om en vestsvensk laks. Det siger generne – ingen tvivl om det. Og der kan meget vel være tale om en laks fra Ätran, konstaterer Einar.

Dog er der et forbehold i analysen:

– Man har tidligere udsat laksesmolt opdrættet på stammen fra Ätran i Gudenå. En procedure som stopper i år. Derfor forbeholdet. Men hvis det er en Gudenå fisk – ja, så har den været et rigtig godt stykke fra "fødevandet", slutter Einar Eg Nielsen fra DTU Aqua.

Hvordan laksene bevæger sig lige før, de trækker op i deres fødevande, er der ingen, der ved noget om endnu. Det forskes der i. Men som Einar forklarer, så er Ålsgarde ikke langt fra Ätran, hvorfor det er mest sandsynligt, at Rubens store laks stammer fra det system.

Og det betyder så, at det virkelig er én af de store af slagsen, idet Ätran ikke er kendt for mange plus ti-kilos laks. Det gør bare fangsten endnu mere spetakulær.

Læs hele undersøgelsen her!

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This