Friskfanget Østersølaks er en eminent spise, som kan tilberedes på mange måder. En lækker måde at spise den på er den helt rå og ærlige metode – direkte på den bornholmske klippekyst på en efterfølgende kysttur.

Af Gordon P. Henriksen

Sashimi smager fantastisk, men for at undgå parasitter, er det en god idé at nedfryse fisken, inden den tilberedes og spises »rå«.

Sashimi smager fantastisk, men for at undgå parasitter, er det en god idé at nedfryse fisken, inden den tilberedes og spises »rå«.

LAKSEFISKERIET PÅ BORNHOLM er fantastisk. For et stykke tid siden var jeg en tur til Bornholm med to af mine venner, Bo og Jakob. Vi var primært på kysten på jagt efter klippeøens store vinterhavørred, men da de to aldrig havde fanget laks før, bookede jeg en dag med charterkaptajnen Per Sjøstrøm fra Nordbornholms Trolling – og det kom der to flotte laks på 6,5 og 9 kilo ud af .
Næste dag skal vi selvfølgelig ud at fiske havørred på kysten, og Jakob laver en helt særlig frokostpakke til tremandsholdet. Da vi skal spise, hiver han et rygstykke fra en af gårsdagens laks frem. En grejæske får lov at agere skærebræt og trærammen på fangstnettet fungerer glimrende til anretningen. Dertil lidt soja i en lille bøtte, et strejf af limesaft og en stribe solide klatter wasabi fra tube på hver skive af den rå laks. Så er man altså i laksehimlen. I princippet kunne man sagtens bare have medbragt kniv, soja, lime og wasabi på en almindelig kysttur og være klar til at gå ombord i en havørred få minutter efter man har fanget den, men den fede laks er nu svær at slå.

Jakob har en ret mere med. Den ene del af rygstykket har han lagt i en lækker orientalsk marinade i morges. Den har så passet sig selv i fryseposen hele formiddagen og er nu klar til at blive fortæret rå, ligeså i sashimi strimler. Limesaften har lige gennemtrængt det yderste af laksen, og de kraftige smage fra peberroden og den friske ingefær brænder også godt igennem.
Begge retter smager noget nær guddommeligt, og måltidet giver frisk energi til eftermiddagens kystfiskeri. Hvis du ikke har fået sashimi on the rocks – endnu. Ja så er det på høje tide du prøver det.

Jakobs sashimi marinade
Ingredienser:
1 dl soya
Saften af en lime
1spsk revet ingefær
1spsk revet peberrod
1spsk brun farin
1/2 fed hvidløg presset

Den helt simple
Huskeliste:
Frisk fisk
Soja
Wasabi
Limesaft
Kniv
Øl

Se laksen blive fanget
Gordon havde et par Go Pro kameraer med på Østersøen og har lavet en lille kortfilm fra lakseturen på Østersøen. Den kan ses på www.fiskogfri.dk

 

 

    Modtag fiskepost med nye artikler

    Nu er du tilmeldt.

    Share This